Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Citat:
Uporabnik NAVI_boy pravi:
Sem že nekaj iskal in so mnenja deljena. Kateri USB ključ uporabiti za KLIK certifikat ? Razlika v ceni je kar občutna. V bistvu, ali lahko navaden 1gb ključ služi za hranjenje certifikata ali mora res biti "pametna" varijanta ?
Na navadnem ključku je načeloma digitalno potrdilo nameščeno kot datoteka in ga ne moreš uporablajt 'direkt'. Potrebno ga je namestit v brskalnik in potem za sabo zbrisat. Na samem ključku ga imaš sicer lahko zaščitenega s truecryp ali kako podobno varianto vendar za moje pojme to ni to. Navadne ključek je samo za backup digitalnega potrdila.
Pametni ključek je ponavadi dražji, velikost ni navedena v mb, kb. Sedaj so popularni ključki gemalto, ki so v bistvu mini čitalci kartic - kartice pa zgledajo tako kot GSM kartice. Na tako kartico (ki je vstavljena kar v ključek) se potem naloži digitalno potrdilo. Zadeva v W7, vista in XP (potrebno je naložiti gonilnike - pri novejših bratcih se naložijo sami) deluje tako da se javni del potrdila preslika v certifikatsko shrambo operacijskega sistema - to pomeni da digitalno potrdilo lahko bp uporabljaš v IE, google chrome, za FF pa moraš namestiti gonilnike v FF. Ko želiš digitalno potrdilo uporabiti sistem zahteva ključek in vnos pin-a. Ob večkratnem nepravilnem vnosu pin-a se kartica zaklene uporaba certifikata pa je onemogočena, dokler ga ne rešiš z bistveno daljšo PUK kodo. Če ti še s PUK kodo ne uspe se kartica za vedno zaklene in je primerna za uničenje.
Ključek ki sem ga opisoval se dobi tudi tukaj:
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnistvo/izd_6158_1102001_pametni_kljuc_usb_gemalto__net_crn