Služnostna pravica - urejanje, vpis in ostalo...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Po stari dobri slovenski navadi je prišlo do prepira med žlahtom, baba je ob ločitvi obdržala bajto, vsi okoli nje pa skregani.
grin1.gif

Zavoljo mirnih živcev in v izogib pojavljanju na kakšnem Jermanovem očesu je treba sedaj urediti nov dostop do parcele, ki je na srečo še brez bajte. Situacija je približno taka:

nepremicnina-skica.jpg

Iz parcele A je treba priti do ceste. Včasih se je dalo čez parcelo C, s katero pa so sedaj skregani, zato bo treba čez parcelo B, kjer pa bo treba stvari formalno urediti in vpisati v ZK. Zanima me kakšen je najcenejši način, da se služnost vpiše v ZK - verjetno bo treba narediti odmero za koridor , ki je na sliki označen z bledo zeleno, potem pa verjetno par raznih taks za vpise?

Pa podvprašanje - lastnik parcele B je v tujini. Je možno stvari urediti s kakšnim njegovim pooblastilom ali mora biti fizično prisoten?

Hvala vnaprej.
grin1.gif

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
In kaj je zdaj B kriv, da bi čez njegovo parcelo peljali cesto?
Pot se pač uredi tam, kot je že bila. Če ne drugače, preko sodišča.
Se pač določi nujna pot.

V ZK pa vpiše služnost v korist vsakokratnega lastnika, za vožnjo z avti in tovornjaki, ter za obiskovalce.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
In kaj je zdaj B kriv, da bi čez njegovo parcelo peljali cesto?

Nič.

Mene zanima kako najceneje in najbolj enostavno urediti pot preko parcele B. Ne vem kaj sem zdaj jaz kriv, da poslušam vse druge predloge, če se vprašam v tvojem slogu...
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Mogoče bi bilo res lažje z B urejat, vendar če je bilo sedaj to urejeno s C naj bo še naprej. Če ne drugače pa preko sodišča in tožbe.
So starši imel eno tako prigodo ko si je "sosed" garažo postavil na cesto(kvazi pol naše pol njegove) , potem pa zahteval premaknitev ceste v naše(gozd). Nop, ne bo šlo (lahko po 200€/m2, po kolikor so bile takrat zazidljive parcele v okolici) . Podri garažo, zmeni se s svojim bratom, da ti on odstopi kos parcele, nas pa pusti na miru. Nekaj let je jjamral, potem pa podrl kap na garaži.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pošlji lastniku B parcele v tujino pooblastilo da ga tam overi, seveda na neko osebo s katero potem tu urejaš dalje.

Najceneje je, da napišeta pogodbo o ustanovitvi služnosti, ter služnost opišeta. Npr. cesta ob zahodni meji parcele v dolžini.. in širini ... ter tako vpišeta v z.k. Geometer potem ni potreben.

I

Izbrisan uporabnik #488

To nisi mene vprašal ne?
smile-1.gif

Jaz ti lahko samo odgovorim, da ne rabi prit, če da notarsko pooblastilo. Najbolje, da se kar sestavi v slovenščini in ga v tujini overi.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Zanimivo, da bo kar zastonj dal in da ga nič ne moti. Redek primer.

I

Izbrisan uporabnik #488

Nadomestilo za služnost ni obvezen element
smile-1.gif
Mogoče zaradi dobrih sosedih odnosov.

Sicer pa na parceli A ni objekta, tako da očitno gre samo za dostop. Problem lahko nastane kasneje, ko bi kdo tam želel pozidati in dobiš tečnega soseda ter klasičen spor zaradi ceste.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Nadomestilo za služnost res no obvezen element, ampak tudi nikjer ne piše, da ti mora sosed B dati služnost, saj s tem izgubi del suverenosti na lastem zemljišču

I

Izbrisan uporabnik #488

Saj če se ne moreta zmeniti pa bo tako kot je napisal jurek zgoraj: predlagal bo nujno pot pa je na zelo podobnem.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
To nisi mene vprašal ne?
smile-1.gif

Jaz ti lahko samo odgovorim, da ne rabi prit, če da notarsko pooblastilo. Najbolje, da se kar sestavi v slovenščini in ga v tujini overi.
na splošno sem uprašal. ker se mi zdi da že nekaj ni vredu, če bi samo po pooblastilu nekaj po sosedovi parceli šaral.
Zakonsko je že tako kot je. Celo več. Če je parcela gradbena, je v planih določeno , da mora vsaka gradbena parcela imeti dovoz in to celo, po katerih parcelah. Nekdo ti služnosti ne more kar tako ukiniti, sploh, če gre za stanovanjsko stavbo. Tako, da bi tudi v omenjenem primeru moralo biti tako. Res bi bilo idealno, če ti drugi sosed kr dovoli da imaš služnost oz dovoz čez njegovo, ker si se z prvim sosedom skregal. (ni pa nič slovensko)
tongue-1.gif
Mislim, da o primeru ne vemo nič ali zelo malo, tako da so odgovori bolj splošni.

I

Izbrisan uporabnik #488

V pooblastilu mora biti izrecno navedeno za kakšno zadevo, gre, to ni splošno pooblastilo, ampak specialno.
Navedena bo številka parcele, služnost itd.

Glede cest pa nujno, da je določeno v planu kje je dostop. Občina včasih spremeni gozno-kmetijske parcele v nezazidana stavbna zemljišča, da lahko pokasira davek NZUSZ, čeprav parcele dejansko niso za gradnjo in nimajo dostopa.

Služnost na podlagi pravnega posla ima učinek le, če je vpisana v z.k.

Sicer pa če je obstaja pot in se je izvrševala, se lahko zahteva ugotovitev obstoja služnosti, vendar v obsego kot se je izvrševala (najbrž le hoja in tu pa tam na travnik traktor za košnjo?).

Gradbenega pa itak ne dobiš, če cesta ni urejena.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Mislim, da o primeru ne vemo nič ali zelo malo, tako da so odgovori bolj splošni.

Mislim, da je vprašanje dovolj jasno za odgovor, ki sem tudi prejel od Snecerja. Ostala razglabljanja kaj bi, če bi in filozofiranje o nravi slovenske sosedske duše me pa trenutno ne zanimajo.