Služnostna pot

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Sorodnik ima zraven postavljen vikend na majhni parceli, katerega prodaja. Njemu je sicer bil dovoljen dostop do vikenda po našem dvorišču, ker je pač sorodnik. Sicer služnostna pot ni nikjer pisno zabeležena, ampak gre za dogovor že pokojnih starih staršev, ker je pač sorodstvo.

Sedaj se vikend prodaja in od sorodnika pričakujemo, da v primeru prodaje vikenda tretji osebi uredi tudi dovoz.

Smo sedaj dolžni novemu lastniku nuditi dovoz po isti poti (trenutno je pot od hiše in garaže oddaljena 1m).

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.579
10.797
113
k notarju , pa da se vpiše ustrezna služnost v zemljiško knjigo. Je pa res ko je to enkrat vpisano, je fertig, skoraj ni šans da to skenslaš.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Služnost je lahko tudi "priposestvovana", če se že dalj časa uporablja in noben ne protestira - v tem primeru gre celo za dogovor. Torej jo lahko "stric" izsili preko sodišča.

Kolikor razumem, bi ti/vi radi, da se uredi drug dostop - ali je to sploh realno možno, ali pa se vam kaj plača za služnost dostopa?

Jaz kot kupec vsekakor nebi kupil brez urejenega in vpisanega dostopa!

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Če se ta pot uporablja več kot 20 let in v teh letih nobena stran temu ne nasprotuje je pot prisosestvovana. No tako je bilo meni razloženo.

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
To je res, ampak služnost daje lastnik služeče nepremičnine v korist druge nepremičnine na podlagi "dogovora" (takšnega ali drugačnega). Tukaj je šlo po dogovoru do sedaj za nepravo stvarno služnost, saj je bil prehod dovoljen "le" sorodniku.

V praksi se naredi pogodba o služnosti med sedanjimi lastniki kjer se določijo vse pravice in dolžnosti (recimo, da mora tisti ki pridobi služnost tudi sofinancirat vzdrževanje poti,...) na obeh straneh. Seveda pa se služnost "enkrat za vselej" vpiše v korist parcele in posledično vseh parcel, ki bi kdaj iz nje nastale (zelo važno, ker se lahko večja parcela razparcelira in se gor postavi recimo 10 hiš in potem se ti ne vozi več en avto vsake kvatre mimo okna ampak 10+ na dan).

Tukaj pa ne gre za nujno pot (če prav razumem) ampak za dogovorjeno in nevpisano) služnost.

Bolj natančno je služnost vpisana v pogodbi, rajši se imamo čez 10 let.
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Če je bila ustanovljena neprava stvarna služnost v korist določene osebe, le ta velja najdlje do smrti te osebe vezano seveda na lastništvo.

Ko bo tip prodal, bo služnost ugasnila, ker je vezana na osebo in ne na zemljišče!

Novi lastnik si bo služnost moral urejati sam, nujna pot je primer takšne služnosti po uradni dolžnosti, ko ni druge možnosti za dostop.

Glede običajne "pogodbene ali priposestvovane" služnosti pa ne bo šlo skozi, saj je bila pogodba (tudi ustna) vezana le na osebo.

Priposestvovanje pa sploh še ni začelo teči in sicer v zvezi s pravo stvarno služnostjo, saj se je do sedaj izvrševala le neprava stvarna služnost.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Da še malo razjasnim. Pot čez naše dvorišče je v praksi nastala zato, ker ima pač tako postavljeno garažo, da lahko do nje dostopa le preko naše parcele (vikend je postavljen direkt v mejo, do nedavnega je bil črnogradnja, sedaj je legaliziran). Drugače ima on dostop do samega vhoda z druge strani, po svoji parceli.

Če si predstavljate parcela je široka 10m, pri čemer je širina vikenda na parceli 8m. Vhod v hišo je dostopen z zgornje strani, dostop do dvorišča pod vikendom, kjer je možnost parkiranje in vhod v garažo, pa je trnutno dostopen okoli našega vikenda.

Dokler je to vse v krogu sorodnikov, te ne moti če kdo pride k njemu na obisk, parkira pa pri meni, ker je oseba v praksi tudi moj kolega/sorodnik. Če pa vikend kupi tretja oseba, pa me moti če se sedaj čez moje dvorišče vozijo nepoznane osebe.

Tako da pravilno sklepam, da mora kupec sosednjega vikenda vzeti to v zakup, da potem poti na dvorišče več ne bo, kjer je trenutno.

I

Izbrisan uporabnik #488

Bi rekel, da je šlo v tem primeru za nepravo stvarno služnost, torej samo v korist osebe in ne v korist zemljišča.

Novi kupec mora biti s tem vsekakor seznanjen, služnost pa verjetno tudi ni vknjižena v z.k.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
V veliko temah se govori o funkcionalni nepismenosti. A je to mogoče to, da nekaj na pol prebereš in teraš svojo?

Če rezimiram iz zapisa: vikend je bil zgrajen na črno na meji z dovozom do garaže preko sosedove parcele kateri se je s tem strinjal. Vpisana ni NOBENA SLUŽNOST je pa v resnici šlo za pravo služnost - razumel "stric" oz osebno (nepravo) služnost - razumel lastnik služeče parcele.

Ob legalizaciji je moral "stric" predložit možnost dostopa z najbližje javne poti. Vse ostalo sem napisal zgoraj.

Če mu ne date služnosti za vse (prava služnost) je zadeva neprodavljiva.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
Torej parcela z vikendom meji na javno cesto (na zgornji strani)?
Po moje lahko brez problemov ukinete služnost.
Z avtom sosed lahko pride do parcele, kako pa potem po njej vozi, je pa njegov problem.
Za kakšno nujno pot tudi nima možnosti, saj ima dostop do svoje parcele zagotovljen.
Če pa že sodno dobi neko pot do garaže, je pa v istem tudi vključena neka odškodnina, ki jo določite.
Recimo asfaltirjanje poti,...

I

Izbrisan uporabnik #488

Odškodnino določi izvedenec.

Dajte nehat na pamet pisat.

Citat:

Nujna pot
88. člen
Sodišče dovoli nujno pot za nepremičnino, ki nima za redno rabo potrebne zveze z javno cesto ali pa bi bila taka zveza povezana z nesorazmernimi stroški.

Če ima drugje na voljo cesto, sam pa bi po svoji parceli moral narediti ne vem kaj in vložiti znatna sredstva, potem dileme ni.

A to je od zadeve do zadeve.

Nisem zasledil, je gori kje fotka, skica parcele, kako je sedaj?

Ne kar na pamet, to je od primera do primera različno, sam stik z javno cesto pa še ni razlog, ker vidimo je izjema, da se nujna pot ne bi določila.

Še enkrat, služnosti ni potrebno ukiniti, ker bo s prodajo prenehala avtomatsko pa tudi sicer sploh ni vpisana v z.k.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.078
113
No, ja nisem pravnik.

Vikend je torej bil črna gradnja.
Nato se je legaliziral, verjetno za to potrebuje kakšno gradbeno dovoljenje?
In tam piše, kako je izveden dostop do vikenda.
Konec zgodbe. Če tam piše preko sosednje parcele, mimo hiše, potem mora zraven še soglasje biti.
Če v GD piše, da je dostop z javne csete, je pač tam. Pika.
Bo pa namesto garaže imel še eno klet.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ugibamo, lahko je šlo za enostavno gradnjo
smile-1.gif
pa dovoljenje ni bilo potrebno itd..

Sicer pa drži, kot opisuješ.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Če se ta pot uporablja več kot 20 let in v teh letih nobena stran temu ne nasprotuje je pot prisosestvovana. No tako je bilo meni razloženo.

Tak primer imamo mi.

Nikomur od obstoječih ne oporekamo te poti, ki so jo 20 let uporabljali, nismo pa zato, da bi se po tej krepko preozki poti čez naše dvorišče odvijal še promet za novo naselje 10tih hiš.

Ker poti nočemo prodati po 10 evrom/m2 nam zdaj občina grozi, da nas bo enostavno razlastila.

Je res možno, da nas kar tako enostavno razlastijo zaradi zasebnega interesa(županov kolega bi rad pozidal travnik)?

Čez par let bo pa na tej poti kakšna nesreča in nas bodo spet razlaščali zaradi nujnopotrebne širitve poti in kmalu bomo imeli pravo cesto do hiše.