Služnost

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Morda že prežvečena tema, ampak , zanima me, če imam 700m2 parcelo, na njo bi postavili elektro drog, po njem gre kabel v zemljo, cca 5m do betonske omarice, potem pa še 20 m do hiše. Ali ima potem elektro služnost za štango, betonsko omarico in kabel za dejansko traso , ali za komplet parcelo? Če sem butast , me ne žalit.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Kakor se boš dogovoril.
Jaz se nisem, zato je vse moje ( tudi v primeru okvar ...)

LP

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ker nujno potrebujem novo štango, ker ne gre drugače, mora bit na mojem zemljišču in ker je v mojem interesu, zato so mi na elektro namignili za služnost, ali pa pač nič. Oni trenutno na tem območju nimajo predvidenih investicij. Neumno mi je, da bi imeli služnost za celotno zemljišče, dejansko bi imeli pa samo nekaj kvadratov, kjer bi stala njihova lastnina.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Če ne želiš dati služnosti, bo postavitev nove štange v celoti tvoj strošek..
Ne bodo pa ti mogli nanjo prikopiti še koga, prekopavati trase, ...

Zaradi služnosti voda preko parcele marsikdo ni mogel graditi objekta, ker bi moral v celoti plačati prestavitev voda na svoji parceli.
Zato se (če sploh se ) dovoli izvedba vodov vedno ob meji parcele .

Saj štango ti lahko ceneje postavi tudi kdo drug, prestavitev pa naročiš pri Elektru.

LP

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kdo ti pa dobavi štango? Svoj čas je bila zahteva, da je kostanjeva, z določeno višino in premerom...

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
No , sej me ne moti služnost vodov,ker bo kopano ob sami meji in tam nimam namena ničesar postavit. Postavil sem zgolj vprašanje, če lahko tudi po drugem koncu parcele kaj rinejo in razkopavajo, ali pa celo mene, kot lastnika kaj omejujejo, ker vemo, da domišljija nima meja.

ps. Štango pripelje in postavi elektro, jst pa kupim betonsko omarico in naredim izkop.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Kdo ti pa dobavi štango? Svoj čas je bila zahteva, da je kostanjeva, z določeno višino in premerom...

Ker na kostanjeve štange določenega premera ima Elektro ekskluzivno pravico in rastejo samo zanje ?
Morda bi jih postavil še kdo, kaj misliš ? Kot jih je že marsikje.

@Fizikalc
zaradi služnosti so že mnogi imeli težave. Dejansko si prilaščajo veliko pravic na račun služnosti.
Sicer pa se pozanimaj, kaj to prinese (in odnese) koristnega.

Da ne bo naslednji post :
" elektro je na drog, ki je na moji parceli priključil soseda, kabel pa speljal preko pasje utice. Ali bom moj ljubi kuža od električnega sevanja umrl na hitro, ali se bo matral? "

Vse je stvar dogovora, le odločitev bo tvoja.

Kot praviš, bo drog tik ob meji parcele. Takoj ob drog postavi omarico.
Če jim daš služnost jo imajo samo do omarice.

Jaz bi se verjetno odločil za kabel v zemlji od zadnjega droga pri sosedu.

LP

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
No, sej to me najbolj zanima, če je služnost do omarice , ali po celi parceli. Od soseda vlečt in vkopavat pa nima smisla, ker bi imel še vedno vode na strehi hiše,zato se postavlja štanga, da se vodniki speljejo pod zemljo," štender " pa iz strehe. Ker bi se pa na to novo štango prikuplal še sosed, mu pripada 1/2 plačila, ali krijem vse sam?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ker na kostanjeve štange določenega premera ima Elektro ekskluzivno pravico in rastejo samo zanje ?
Morda bi jih postavil še kdo, kaj misliš ? Kot jih je že marsikje.

@Fizikalc
zaradi služnosti so že mnogi imeli težave. Dejansko si prilaščajo veliko pravic na račun služnosti.
Sicer pa se pozanimaj, kaj to prinese (in odnese) koristnega.

Da ne bo naslednji post :
" elektro je na drog, ki je na moji parceli priključil soseda, kabel pa speljal preko pasje utice. Ali bom moj ljubi kuža od električnega sevanja umrl na hitro, ali se bo matral? "

Vse je stvar dogovora, le odločitev bo tvoja.

Kot praviš, bo drog tik ob meji parcele. Takoj ob drog postavi omarico.
Če jim daš služnost jo imajo samo do omarice.

Jaz bi se verjetno odločil za kabel v zemlji od zadnjega droga pri sosedu.

LP
A bi se nehal pištolit in odgovoril na preprosto vprašanje?

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Če boš ti plačal štango in omarico (iz te se bo napajal sosed), potem pa dal Elektru služnost, bo Elektro razpolagal z obojim.
Sosed bo ob priklopu vse plačal Elektru in ti ne dobiš nič. Če pa ne daš služnosti Elektru, se sosed ne more priključiti na tvojo omarico brez tvojega soglasja. Torej ne daš služnosti, sosedu pa soglčasje, ko ti povrne del stroška. Tako zmagata oba, Elektro pa bo za karkoli že bi želel moral dobiti tvoje soglasje, za primerno odškodnino. Seveda je drog in kabel v primeru poškodbe tvoj strošek.

Služnost pa je omejena na traso voda, štango in omarico.

LP

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Če boš ti plačal štango in omarico (iz te se bo napajal sosed), potem pa dal Elektru služnost, bo Elektro razpolagal z obojim.
Sosed bo ob priklopu vse plačal Elektru in ti ne dobiš nič. Če pa ne daš služnosti Elektru, se sosed ne more priključiti na tvojo omarico brez tvojega soglasja. Torej ne daš služnosti, sosedu pa soglčasje, ko ti povrne del stroška. Tako zmagata oba, Elektro pa bo za karkoli že bi želel moral dobiti tvoje soglasje, za primerno odškodnino. Seveda je drog in kabel v primeru poškodbe tvoj strošek.

Služnost pa je omejena na traso voda, štango in omarico.

LP

No, tole je pa izredno jasen odgovor, ki sem ga želel in se ti prav lepo zahvaljujem,ter vsem sodelujočim v debati.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Imam pa še eno , morda "glupo" vprašanje, a je treba izkop za štango potem zabetonirat, ali se samo zasuje z zemljo??

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Obseg služnosti je tak kot se dogovoriš in se ga tudi zapiše v služnostno pogodbo.
Bolj natančno v pogodbi opišeš obseg, dolžnosti in pravice lastnika(ov) in služnostnega upravičenca(ev), manj zapletov in presenečenj je (lahko) kasneje.

• Všeč mi je
Reactions: sparkyboy