Slovenski zračni prostor

Aviat

Zelenc'
14. jul 2008
5
0
1
Helou,

mene pa zanima, če se komu sanja do kje seže "civilni" zračni prostor v mestih v Sloveniji. Recimo da spuščam modelarsko verzijo aviončka ki leti do 100m visoko....lahko ?.... Zadnje čase Ljubljano preletavajo helikopterji tako nizko, da ne ves a bo šla streha ali ne ( malce heca ) vglavnem zelo nizko. Je torej dovoljeno karkoli početi na ne vem 30-50m nad tlemi.

Vem da do neke višine še pripada lastniku zemljišča ( 5m nad najvišjim delom stavbe se mi zdi )... A tega je ze davno kar sem to slisal.

Any ideas ?

Lp, Aviat

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Ti sam spuščej.
cool-1.gif

Modelčka, ko bo sto metrov luftu, itak skor ne boš več vidu... hočem rečt, da občutek višine pri modelih precej vara.
Druga stvar pa je, da je tvoj model okretnejši od vsakega aviona in se mu boš zlahka ognil. Če se pa ne boš, majo pa protiletalske rakete pa ti ga bodo snel, tebe pa v Guantanamo
grin1.gif

Okej, mal zajebancije, mal pa zares.
Ti kar uživaj - no, nad J. Pločnikom pa glih ne, no
grin1.gif

Če ti bo pa kdo kaj reku, pa reč, da sem ti jaz dovolil.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
do 300m lahko prosto letiš nekje imam video zračne kontrole kjer je vse povedano, počakaj do večera da pridem za svoj računalnik.

Aviat

Zelenc'
14. jul 2008
5
0
1
Hvala.

Tiso glede SV pa nisem na njih ciljal ampak predvsem na policijske ki ne vem gandzo iscejo po nasih vrtovih or sth
smile-1.gif

Vglavnem torej po vaše lahko stojim na prešernovem trgu v Ljubljani in 50m nad sabo vodim XYZ projektil na daljinsko in noben ne bo mogel nič ?

Lp, Aviat

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Teoretično lahko.
Dokler komu ne pristaneš v dnevni. Bo treba kuponček dat potem...
grin1.gif

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
Sred prešerca mislim, da ne bo šlo kao ogrožanje javnosti pa te fore.

Sem dobil video samo zdaj mi naj kdo pove kako naj ga objavim ker je velik 120 mb
confused-1.gif

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Kakor se jaz spomnim, so te modelarske zadeve kar se tiče dovoljenj zračnega prostora omejene z maso.. kar je nad 20kg, je treba registrirat, al kako že..
confused-1.gif

Aviat

Zelenc'
14. jul 2008
5
0
1
No pregledal filmck a se vedno mi ni cisto jasno. Poenostavljeno : ali imam lahko doma na vrtu pripet balon ki je 20m nad hišo aka nad naso parcelo ? Recimo da imam gor napis našega podjetja ali kaj podobnega.

Any ideas ?

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Nad naseljenimi obmocji je min. visina letenja 300m nad terenom, velja za vse, tazen ce ni posebnega obvestila, da je kaj drugace.
Da bi pa balon imel, ne vem, mogoce bi moral kake lucke gor montirat, kot imajo kaki stolpi.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik Aviat pravi:
Vglavnem torej po vaše lahko stojim na prešernovem trgu v Ljubljani in 50m nad sabo vodim XYZ projektil na daljinsko in noben ne bo mogel nič ?

Lp, Aviat

Ne vem če je to zakon, ampak pravilo je, da nad/v bližini ljudi NE smeš letet v nobenem primeru. Zato pa naj bi imela "moderne" modelarske piste mrežo ali vsaj ograjo, za katero morajo stati opazovalci ter neleteči piloti in modeli, ti pa te črte ne smeš preleteti. Prav tako ni pametno leteti nad cestami in objekti.
Tako da bi ti vsakršno afnanje na prešernovem trgu odsvetoval, ker v končni fazi za poškodbe opazovalcev odgovarjaš ti in tvoja zavarovalna polica (to verjetno veš, da če hočeš leteti na modelarskih stezah, da je predpogoj, da imaš model zavarovan).

Kako pa je z baloni pa se raje dobro pozanimaj prej, ker verjetno stvar ni poceni
sprasujem se.gif