slo obveznice

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
men neki ni jasno.

če se hočemo zadolževat rabimo zlato fiskalno pravilo v ustavi. brez njega nam nben ne da denarja.
bonitetne ocene nam padajo iz tedna v teden. še malo pa nam nben ne bo posodil denarja. seveda je vzrok v neizvajanju reform in zlatega fiskalnega pravila.
fiskalca rabimo, da tujini pokažemo, da se ne bomo zadolževali vse povprek, da bomo resni. reforme bomo začel izvajat da pokažemo kako lahko vračamo dolg.

in potem izdajamo obveznice.
včer 1,5 mrd, danes zjutraj bi nekdo imel 6, popoldne že 12 mrd obveznic. po odlični obrestni meri. brez fiskalca. brez reform.

a je nekdo car, d aprodaja mačka v žaklju
al pa so nam ga prodajal do sedaj.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.082
113
Nuku`Alofa
Ali pa je že jasno da bo Slovenija bankrotirala. Obveznice so potem vredne toliko kot delnice propadlih podjetij (no, skoraj)

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Mogoče sploh ne bodo z ameriškim dnarjem kupljene, ampak našim, iz davčnih oaz.
sprasujem se.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
JJ je rekel, da ga moramo dat, da bodo posojila.

jaz se v to ne razumem. povzel sem sam kar se spomnih zadnjih nekaj emsecev. jaz sem asfalter. jaz dam denar, dobim asfalt, kasiram denar. in tko..iz dneva v dan. če kdo ne plača, mam mal težav, ampak razdelim na druge posle.

kako gre to v državi ne vem, nisem šolan. tut desetar oz vodnik nisem nikol bil. še manj pingvin.

se mi pa zdi, d auna Niglova pižda ne bo mogčla več s prsti pokazat krogca.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
se ne spomnil. blo je od zahtev do tega da je fajn. ne vem kdo in kaj. ampak danes gre odlično brez tega. na tak povpraševanje, 10 krat večji od potrebe, namere, bi lahko nižal obrestno mero. sej poznamo trg-povpraševanje model..

I

Izbrisan uporabnik #488

iVan je kot vedno lagal.

Prvo ustvari "izredne" razmere, da lahko izpelje nesposobne odločitve.

Model si vedno prvo pripravi teren.

sad

Guru
24. avg 2007
21.263
9.891
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:

in potem izdajamo obveznice.
včer 1,5 mrd, danes zjutraj bi nekdo imel 6, popoldne že 12 mrd obveznic. po odlični obrestni meri. brez fiskalca. brez reform.

a je nekdo car, d aprodaja mačka v žaklju
al pa so nam ga prodajal do sedaj.
Odlični obrestni meri? Nekaj pod 6%? A veš kakšen projekt moraš imeti, da imaš tako donosnost? Letno bomo 10 let plačevali 90 milj (miljonov) obresti zato, da bo lahko država še par mesecev živela daleč nad svojimi zmožnostmi in požrla te 1,5 miljarde (ajd, verjetno bo šlo refinanciranje tega kar smo požlji v letu 2008). Ti je jasno kam to pelje, a ne? Unmu pastirju (ne kmetu) je namreč jasno kam to gre.

Ampak ni to najbolj zajeb... Najbolj zajeb... v 3PM je naša novinarska srenja, katera 6% obresti razglaša za ne vem kak uspeh in SE SPLOH NE OSREDOTOČA NA VALUTNO TVEGANJE. Sami papagaji, kateri ponavljajo PR, ki se jim ga servira. Da ne govorim o jeb.enih ekonomistih, kateri zgolj hladno (tako je zadnjič en po TV-ju) povedo, da jah sej zraven je še valutno tveganje, če se bo tečaj spremenil v našo škodo bomo pač namesto 1,5 miljard pač vrnili še 300 milj ali pa 500 milj ali pa 1 miljardo več. Sej, kaj pa je to za nas slovenske ovce. Namesto, da bi na veliko težili, da si sposoja denar v isti valuti kot se ga služi.

Najboljši scenarij je pa ta: EURO pade ali pa se razdeli na dobri in slabi. Mi smo itak v slabem, pa recimo, da gre tečajno razmerje proti USD na 3:1. Pol bomo pa namesto 1,5 miljarde pač morali vrniti 4,5 miljard. Sej, to ni nič... Bedaki prfuknjeni, s Šušteršičem na čelu. Za Janšo se je itak vedelo, da ga briga zgolj on in njegovi...

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Ne zaupam tej drzavi ki iz drzavljanov dela reveze in brezdomce, ki je drzavljanom pripravljena pokrasti vse kar so si z trdim delom ustvarili niti toliko da ce mi obveznico nekdo podari jo vrzem v jarek prej kot pridev v svoj dom ,ki je tu stal veliko pred to drzavo ! Mrs !

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Tolažis se lahko, da imamo skoraj eno najmanjših razslojenosti v Evropi.
cheer.gif

vsivdreku,press

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
Razslojenost se je razvila v zadnjih 20 letih ko je ta del svetovnega ozemlja vzela v roke mafija!
Ko pomislim da sem 14 dni trepetal za ta drek z kalasnikom v roki mi postane resnicno slabo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Tebe še razumem, ker si "malce" poseben, ampak, da si noben tle ni sposoben normalno intepretirat te izdaje obveznic dons je pa...
bonk.gif

Ti bi zdaj iz razmeroma "dobre" novice naredil slabo, ker je pač JJ na oblast, tudi če to nima nobene veze z njim. Vsaj ekonomijo bi lahko malce ločili od političnih "zamer" pa bi blo marsikaj bolje.

1. Zadolžili smo se za 2,25 miljarde, kar je "največ možno", ker so obresti in povpraševanje bile boljše od pričakovanih in itak bi rabili še več. Dobra novica je, da zgleda da lahko ŠE dobimo, ker itak rabimo še par miljard za banke, tole bo sam lanske križaničeve bedarije krilo pa prve pol leta.

2. Zahtevani donos je bil 5.7% oz. 5,5 so nekje prej pisali, verjetno sledijo točni podatki, zakaj je treba pisat 6? Te cifre imajo toliko ničel, da je vsak pizdek procenta izredno pomemben. Tak donos nikakor ni razlog za žur, ker je to OGROMNO! Ampak manj kot pričakovano in tako je to DOBRA novica v vsakem primeru.

3. Z ne vpisom zlatega pravila smo gotovo vrgli stran nekaj 10mio€. Tudi, če je pleško pretiraval vnaprej, je prav, da se prikazuje vsaj blizu realno stanje in ne Pahorsko/Krizaniške finance pod vplivom norih gobic. Ti je nekaj 10mio€ malo? S sprejetjem ukrepov, bi lahko obveznice izdali v EU in tako Eurih, kar bi znižalo tveganje, ki trenutno NI vkalkulirano, ker nimamo šlogarce s 100% recordom.
smirk-1.gif

In ti želiš na vlado zvalit krivdo za strašenje? Ker se še vedno zadolžujemo, od tega nima pa nobeden nič? Lani je primanjklaj znašal skoraj celotno to vsoto! Se pravi v enem letu pa gre tak puf papa.

"V začetku junija je donos do dospelosti 10-letne avstrijske obveznice prvič padel pod dva odstotka, nato pa se je nekoliko zvišal. Za primerjavo: donos do dospelosti španske 10-letne obveznice je trenutno nekaj nad 6,60 odstotka, donos do dospelosti nemške pa pri 1,38 odstotka."

To je ugoden denar....pa veš kaj??? Ti glupi butasti zariti jodlarji še kar varčujejo in izravnavajo proračun, namesto, da bi se lepo zadolževali za take manjhne obresti! Hah.....kaki bebčki ane mekani?
uf-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
In zakaj se bo tale denar porabilo? Za investicije
hysterical-1.gif

Kaj, če bi pa tole leto malo odpuščali, polovico najmanjših občin pobrisal, znižali socialo....

Eno leto so imeli časa in sedaj spet kredite kakor pahor. Oz Tito, ki je rekel da če je kdo pripravljen dat, je treba kar vzet.
hysterical-1.gif

Da se bo JV redila še 3 mesece in vmes še kakšen referendum.....
uf-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Za stare pufe!

Zakaj pa misliš da se porablja tak denar? Vsako leto se zadolžujemo lani 6,4%, letos bo tudi veliko ampak že manj, čeprav je država v slabšem stanju in je pobranih davkov manj. Kratkoročni cilj je 3%, kar je pa še vedno DOLG, se pravi se bo treba pufat samo za obresti za nazaj in za sprotni dolg.

Sicer pa...le bi malce pogledal proračune, če si lahko privočite vsi vehementno nabijat kaj in kako bo dnar porabljen, bi se tudi lahko malce informirali pa bi celo videli, kam gre koliko, vsaj na 100mio€ natančno bi lahko "počekirali"
uf-1.gif

Glede investicij pa...če bo proračun za 2013 80% tako izveden, kot je nastavljen potem vsaka čast Šušteršiču. EU denarja in drugih investicij je planirano enkrat več! Davkov in ostalih dohodkov pa za podoben znesek manj.

http://www.finance.si/kaj_proracun_2013_prinasa_biznisu_1_601424

image.jpg