Zdi se mi, da vem o čem govori, saj se je pred časom tudi meni zgodila enaka bedarija.
- naročiš izdelek iz ZDA v vrednosti 22 € ali več, račun je priložen
- plačaš poštnino za "suprdupr" international delivery
- dobiš tracking number pošiljke
- na fedexovi strani spremljaš pot paketa:
1. dan Dallas,
2. dan New York
3. dan Paris
4. dan Vienna
5. dan Ljubljana
14. dan, še vedno Ljubljana (WTF!?)
- prejmeš enega ali več telefonskih klicev s Carinske uprave, sprašujejo te o vrednosti artikla, materialih iz katerih je izdelan ipd.
- dobiš "ransom note" od dostavnega podjetja, ki je partner FedEx-a v Sloveniji, da imajo tvoj izdelek, da so te prijazno zastopali v carinskem postopku s Carinsko upravo RS, priložen je račun in carinska deklaracija s tebi nerazumljivimi/nerazumnimi postavkami:
ok, DDV mora bit, to si itak že predvidel pred nakupom, če je cena nad 150€, se zavedaš da bo do 5% carine, vodenje carinskih postopkov... ok, tega nisi pričakoval, ampak ajde... sliši se delno logično, čeprav morda ni najbolj fer. Tukaj postane zabavno - stroški skladiščenja !? wtf? Zdaj začneš besno gledati po izpisku in dojameš, da ti ga ni poslala Carinska uprava, ampak teli nategunski FedExovi partnerji.
Kaj storiti? Govoril sem s sodelavko, ki pri nas skrbi za špedicijo. Celoten postopek mi je razložila in sem dojel, da je vse skupaj čisto "v redu" ali pa tudi ne. Kakor vzameš. Tehnično gledano, je vse v skladu z zakonom. Ko si pri naročilu potrdil pogoje poslovanja in si izbral za dostavo FedEx, si se strinjal z vsemi temi dodatnimi stroški, ki nastanejo pri carinjenju. Fedex ima pri nas pač partnerja, ki to opravi za njih. Do te točke moraš priznati, da si si sam kriv, ker se nisi prej dovolj pozanimal, koliko točno te bo prišlo vse skupaj. Da ti pa zaračunajo hebeno skladiščenje, se pa meni osebno zdi neverjetno nategunstvo. Nadalje, ko gledaš tisto carinsko deklaracijo, ti ni prav nič jasno - tvoj izdelek je stal recimo $70, tam notri pa piše, da je nominalna vrednost pošiljke 120€!!! WTF!? ...
Če skrajšam zgodbo, kamorkoli se boš obrnil, nič ne boš dosegel, v tolažbo naj ti bo, da si se naučil nekaj koristnega. Stay away from FedEx. Po drugi strani se je potrebno tudi zavedati, da je večina teh stroškov fiksnih, tako da boš zaradi carinjenja poleg ddv in carine vedno plačal še nekaj deset evrov viška. Če je naročeni izdelek stal 1000$, se ti teh nekaj 10 evrov ne bo poznalo, saj si vseeno prišparal precej, ker bi zadeva pri nas verjetno stala 1000€ in več... Če je pa zadeva stala $70, pa te bo kap, ko boš moral doplačati še 50€... Nauk... Manj vredne stvari kupujem samo še znotraj EU.