sladkor v hrani

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.214
11.244
113
Fejst zdaj opozarjajo na to,pa sem tudi postal bolj pozoren, vsaj glede na številke..

in WTF... vsi ledeni čaji imajo preko 10% sladkorja..no in potem vsipam probio LCA sadni jogurt, češ bomo zdravi..ja malo morgen. ko popijep 500g jogurt si vsipaš še 70g sladkorja..to je 14 oni vrečk ko dobiš poleg čaja :S

zgrožen sem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.214
11.244
113
vedel sem da so zadeve sladke oz presladke..ampak s številkami pa se nikoli nisem ukvarjal.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
vedel sem da so zadeve sladke oz presladke..ampak s številkami pa se nikoli nisem ukvarjal.

Kolk pa misliš, da ga je v eni fajn zreli breskvi ali smokvi?
grims-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.274
348
83
Ne se obremenjevat. Je čist normalno. Verjetno bolje kot umetna sladila (čeprav roko na srce če bi šele danes uvedli sladkor bi bil ziher na shit listi takoj, ga ne bi nikoli odobrili za uporabo - to je pač zgodovinska zadeva). Kot je rekel že nekdo pred mano sladkor je vsepovsod. Pij vodo, ledenega si redči 1:1, če ne boš sipal cukra s tavelko žlico (pri nas ga recimo v elementarni obliki v celi familiji ne gre ena kila v pol leta) ti hudega ne bo. Če hujšaš moraš biti pač pozoren, sicer pa nič sekirat.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
43
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

grims-1.gif

eno so enostavni sladkorji kot on omenja...drugo so fruktoza.... za nas sladkorne bolnike je huda razlika....

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Fejst zdaj opozarjajo na to,pa sem tudi postal bolj pozoren, vsaj glede na številke..

in WTF... vsi ledeni čaji imajo preko 10% sladkorja..no in potem vsipam probio LCA sadni jogurt, češ bomo zdravi..ja malo morgen. ko popijep 500g jogurt si vsipaš še 70g sladkorja..to je 14 oni vrečk ko dobiš poleg čaja :S

zgrožen sem.

Malo pobrskaj za aspartanom... Totalen paradoks, Sugarfree čigumi, dodan pa aspartan...
uf-1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.371
91
48
Sploh jogurti so zahrbtna scena. Folk kupuje jogurte z 0,0.......1% maščobe, kao da se ne bo zredil zaradi preveč zaužitih maščob. Nevede pa požre več sladkorja kot ostali jogurti z več maščobe. ha!!

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:

grims-1.gif

hočeš rečt, da je sladkor v smokvi, tudi tanajbolj zreli, enak sladkorju v jogurtu?
če to enačiš, potem je boljše da molčiš.ker primerjaš kamenje z vodo

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Če ješ sadne jogurte kupuj sladkane s suklarozo oz. aspartanom (tega je bolj malo zadnje cajte zaradi slabe reklame, čeprav boš prej umrl od čikov in alkohola kot od tega sladila), takšne jogurti so od Zotta in tudi v Hofru jih imaš...ponavadi je pa v sadnjih jogurtih, 10-15g sladkorja na deciliter...seveda so 0% in okus izboljšajo s sladkorjem, folk pa kot ovce katere obrne vsaka reklama na tv, gleda samo maščobo.
bonk.gif
Aspartama se ne boj, ga imaš povsod, npr. Orbit čigumiji, Lekadol C+ ipd.
Umetno sladilo je tudi stevia, res da je večina maltodekstrina notri, tudi zato ker s čisto stevio ni za pretiravati (poguglajte zakaj). O sladkih pijačah pa ni besed...sam si vsake toliko časa privoščim in mi je res presladko, sem se kar odvadil teh zadev, brez problema...voda je kul
smile-1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
a ker je aspartan povsod je pa kr zdrav? aspartan je umetno sladilo še bolj problematično od navadnega trsnega sladkorja

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja redi ne...

Glede škodljivosti je pa tako kot pri GSM-ih, kaj hujšega še niso dokazali, tako da ja....raje aspartam, če maš probleme s težo.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
a ker je aspartan povsod je pa kr zdrav? aspartan je umetno sladilo še bolj problematično od navadnega trsnega sladkorja

Preberi študije....več ali manj je bila medijska gonja (FDV-jevce so pač naučil zagrabit kar je za zagrabit in napihnit zadevo da je večja branost člankov) zato so povečini proizvajalci aspartam zamenjali s suklarozo, da je mir v bajti. Količina aspartama ki bi ga moral zaužiti da bi bila smrtna je takšna da je z nobenim izdelkom ne boš dosegel, prej boš bruhnil od sitosti. Nisem rekel da je zdrav, tudi sladkor ni zdrav, z ničemer ni za pretiravati, ni pa spet tak bav bav kot vsi pišejo in govorijo.....pa še naprej ga prav tako farmacija in prehrambena industrija uporablja, če bi bil tako strupen, bi bil prepovedan.....več ljudi na svetu pobere od preveč sladkorja kot pa od aspartama (čistega tako ali tako na trgu ne moreš dobiti) in tudi ni razloga da bi ga iskal.

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Podobno kot "dokumentarec" Supersize me...

Treba je doseč šok, zgražanje ipd. pa se stvar proda in cilj dosežen. Članki na netu klikani, v cajtngu prebrani, v kinu ogledani filmi ipd....

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Zato pa je čimvečkrat potrebno malo več prebrati in na različnih koncih, ter razmišljati tudi s svojo glavo. Če obvladaš medije, obvladaš ljudi...žal tako je. Tisto kar želijo napihniti bodo napihnili. Zakaj potem ne nehajo prodajati cigaret, alkohola ipd., ke na miljone ljudi letno umre zaradi tega...eeee o tem se pa ne piše na veliko in do tega nikoli ne bo prišlo...vse je v denarju, enako je bilo v primeru aspartama...sem napisal, takoj ga je zamenjala suklaroza...in s tem služi nekdo drug. Da ne govorimo npr. samo o psihologiji McDonaldsa...nam normalne stvari, so dobro premišljene iz zrežirane, da te podzavestno "obrnejo" in se vračaš k njim. (niso zaradi mode takšne barve v lokalu, ne dobijo zato ker so oni full prijazni otroci balone in igračke ipd, vse je v takšnih barvah kot je z razlogom) ipd.
smile-1.gif
...morm rečt da mi je zanimivo spremljat in opazovat takšne stvari, ter brati o tem.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
aspartam je problematičen ker ni obstojen na visoko temperaturo in en del tega naj bi bil potem kancerogen.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.153
-8.771
113
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
aspartan je umetno sladilo še bolj problematično od navadnega trsnega sladkorja
Se motiš. Količina aspartama, ki je po sladkosti ekvivalentna xy količini sladkorja, je manj škodljiva, kot ta sladkor.