skurilo računalnik

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
strela je udarila, računalnik se ne prižge več. kot se spomnim je nekaj prej zasmrdelo. modem in router delata uredu.

kaj gre ponavadi plošča. ali še kaj drugega. Je mogoče vse ostalo še okey.

sem računalnik razstavil, pa ker je na procesorju tisti hladilnik širši od samega procesorja sem kar ven spulil komplet hladilnik in procesor iz podnožja, brez da bi tisto nogico dvignil prej(ker je pač bila nedosegljiva ker je hladilnik toliko širok.Ventilator mi je seveda uspelo ločiti ampak hladilnik pa ne, ker je prilepljen na procesor, je se je s tem procesor uničil?

hvala

lp

mihouca

Pripravnik
17. apr 2012
65
0
6
Če imaš srečo ti je skurilo samo napajalnik, lahko je tudi matična.

Če si hladilnik samo spulil lahko da si poškodoval še osnovno ploščo vkolikor je bila uredu.
Drugače imaš na hladilniko dva jezička da ga odpnes dol(odvisno kakšen hladilnik imaš)

Hladilnik se je prilepil na procesor najbrž zato ker se je termalna pasta strdila.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Tudi jaz mislim, da crknil samo napajlnik. Ampak sedaj, ker se na silo potegnil procesor iz plošče je lahko škoda že večja.

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.297
364
83
Verjetno gre za procesor na podnožju 478, ker novejših skoraj ne moreš odstranit skupaj s hladilnikom. Se je meni tudi včasih zgodilo, da sem kakšnega potegnil ven skupaj s hladilnikom ampak ni bilo nobene škode. Odstrani procesor iz hladilnika in zmontiraj nazaj skupaj.

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
sem kar hladilnik potegnil ven, in s tem skupaj še prilepljen procesor, čeprav tista nogica(ki nekako zaparkira procesor v položaj) je bila do konca dol..samo mislim da to ni nič narobe, sej drugače ne gre... sem pa videl da so tista nogice od procesorja(na stotine konic) malo zvite ob strani ..ampak zato ker sem verjetno malo čudno ob strani prijel z prsti..ampak so sedaj poglihane in lepo sede procesor nazaj. Maticna ko sem potegnil hladilnik skupaj z prilepljenim procesorjem se ni dosti zvila, torej dvomim da sem jo s tem poškodoval, če je še slučajno delujoča. Skrbi me da nisem s tem ko sem potegnil hladilnik skupaj z procesorjem uničil zadevo, ker tisti zatič, ko vstavis procesor more biti dvignjen, ko sem ap procesor ven dal pa ni bil dvignjen, ker pač ni šlo, ker ne morem do njeha, ker je bil skrit po hladilnikom, ki je dosti širši od procesorja.

teapot

Pripravnik
29. apr 2012
267
0
16
Enkrat se mi je to žal že zgodilo. Šla sta napajalnik in matična. Fino bi bilo, če bi napajalniki imeli vgrajeno prenapetostno zaščito ...

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Če samo ročka ni bila dvignjena ni še nič narobe (pač je šlo malo težje ven) bolj je važno da so vse nogice ostale pritrjene.

Zamenjaj napajalnik in poizkusi, pomoje bo delalo. Od 60 računalmikov ki jih vzdržujem je pri takih napakah v 90% vzrok napajalnik.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Pred leti smo imeli v bližini strelo ...

preskočila prenapetostno zaščito, skurila modem (ADSL), Switch 8 portni + osnovna plošča. Prišla v hišo po telefonskem kablu. (razneslo je tudi delilnik ADSL/ telefon) (ta majhno škatlico na podstrešju)

Poleg tega je še uničilo videorekorder, 2x TV, +hladilnik ... je blo kar pestro ... pc je bil mrtev, lučka na osnovni plošči ni gorela več ... predvidevam, da je šla plošča zato, ker je preko mrežne kartice bil udar ...

Če pa je po el. napeljavi pa je verjetno prvi na udaru napajalnik?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Citat:
Uporabnik Gox pravi:
Pred leti smo imeli v bližini strelo ...

preskočila prenapetostno zaščito, skurila modem (ADSL), Switch 8 portni + osnovna plošča. Prišla v hišo po telefonskem kablu. (razneslo je tudi delilnik ADSL/ telefon) (ta majhno škatlico na podstrešju)

Poleg tega je še uničilo videorekorder, 2x TV, +hladilnik ... je blo kar pestro ... pc je bil mrtev, lučka na osnovni plošči ni gorela več ... predvidevam, da je šla plošča zato, ker je preko mrežne kartice bil udar ...

Če pa je po el. napeljavi pa je verjetno prvi na udaru napajalnik?

Napajalnik, plata (če pride skozi napajalnik ali mrežno kartico), grafična (če pride skozi tv out preko televizije ali če useka v monitor)

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
bom probal dobiti kje napajalnik, kako ga dobiti še tuhtam, upam da to s procesorjem če sem par nogic zvil in nekako nazaj poglihal, da bo uredu in če bo sreča bo morda delalo..

sicer imam tv zavarovan, računalnik pa ne sodi v zavarovanje, pa še tv samo do 4 leta starosti, da ne govorim da je 3 leta garancije na tv..če bo skurjen cel računalnik, se mi bodo zavarovalnice zamerile.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.930
6.001
113
Citat:
Takšno prenapetostno zaščito čimprej vrži skozi okno, da te zaščiti pred udarom strele mora prenesti sunek do 200 k A.
In večina jajc zaščit za 20-30E tega niti v sanjah ne zmore.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Citat:
Takšno prenapetostno zaščito čimprej vrži skozi okno, da te zaščiti pred udarom strele mora prenesti sunek do 200 k A.
In večina jajc zaščit za 20-30E tega niti v sanjah ne zmore.

Izredno pametna izjava - najbolje kupiti najdražjo zaščito in jo priklopiti na vtičnico brez ali z dvomljivo ozemljitvijo
aplauz.gif

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
evo, kot rečeno, skurilo je samo napajalnik. že ko sem ga zadnjič dal ven iz PCja, se je videlo, da je spustilo ven tisto rumeno zadevo iz nekih kondezatorjev v napajalniku. samo upal sem da je vse ostalo uredu. Sem pa po priklopu novega napajalnika prižgal v prvo procesor brez hladilnika in ventilatorja, je samo zapiskalo in potem se je pc samo ugasnil, monitor se ni prižgal , v tistih nekaj sekundah je procesor postal vroč kot hudič, potem sem dal gor kar pasto in hladilnik ter priklopil ventilator in začuda je vse delovalo.

hvala za nasvete in ponudbe..zaenkrat ni bilo nekih velikih stroškov zaradi udara strele, nekoč mi je šel modem, sedaj napajalnik..samo da ni treba menjat komplet zadeve..nimam pa nobene zaščite proti streli.

Nazadnje urejeno:

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Bodi vesel, da nisi zdaj skuril tudi procesorja. Kaj misliš, zakaj je na procesorju hladilnik z ventilatorjem?
Nekako tako, kot bi se peljal z avtom brez volana... saj bi se peljal, ampak ne prav daleč.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
CPU-ji imajo sicer temperaturni senzor, ki izklopi CPU, če je pregret...

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Eh, se je PC kar automatično ugasnil, ker ni bilo gor ventilatorja, ker je javil napako. Da bi pa pacal pasto in hladilnik ter ventilator, še predno zvem ali je skurilo tudi ploščo se mi pa enostavno ni dalo.
(sicer je plošča kazala življenje, ker je luæka na njen svetila, ampak dokler ne probaš ne vidiš. NO potem, ker PC ni zdržal prižgan več kot nekaj sekund brez montiranega hladilnika+ ventilatorja, sem seveda dal gor hladilnik in vent ter pasto in upal na najboljše.
Brezveze primerjava z avtomobili, je tole z računalnikom precej manj resna zadeva. Na koncu vse dobro.

Nazadnje urejeno: