Skrita kamera oz skriti mikrofon

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Zanima me kakšni so pravni vidiki teh skritih kamer oz mikrofonov. Je stvar regulirana ali je stvar prepuščena "medijski svobodi"? Je potrebno za objavo kakšno (pisno) dovoljenje ali je to kar tako?

Stvar se mi je zdela vedno malo mimo, ko pa nadlegujejo starega človeka pa stvar lahko postane nadležna.
bonk.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
na svet al preverjeno so enga starga klošarja (brezdomca) na skrivaj snemal, kako na črno prodaja revijo Kralji ulice.
Pa pol se neki začne kregat.
pač tolk sem videl iz napovednika.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
na svet al preverjeno so enga starga klošarja (brezdomca) na skrivaj snemal, kako na črno prodaja revijo Kralji ulice.
Pa pol se neki začne kregat.
pač tolk sem videl iz napovednika.

Večina brezdomcev je kulturna, ta na posnetku je pa ekstra zatežen, aroganten, itd... če mu rečeš da nimaš drobiža,se samo pospešeno pobere stran in "*****" vse povprek, medtem ko ostali če rečeš da nimaš, se zahvali in gre dalje.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
V mojem primeru so klicali zvečer po 20i mojo mati da so na njen naslov naročili čelado za Prevca. Je dala dol, pol so pa spet klical. A te lahko snemajo brez opozorila in objavijo brez dovoljenja? Da ne govorim o tem da naj bi za čelado dala precej več kot ma penzion. Vznemirjanje ljudi brez veze.

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Citat:
Uporabnik darkstar66 pravi:
V mojem primeru so klicali zvečer po 20i mojo mati da so na njen naslov naročili čelado za Prevca. Je dala dol, pol so pa spet klical. A te lahko snemajo brez opozorila in objavijo brez dovoljenja? Da ne govorim o tem da naj bi za čelado dala precej več kot ma penzion. Vznemirjanje ljudi brez veze.

Upam, da so se opravičili in vprašali za dovoljenje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Itak, da vprašajo za dovoljenje. Je včasih potrebno poklicati xy ljudi, da fora uspe in da se na koncu oseba še strinja z objavo ...
Ta oseba v posnetku verjetno niti ni ta gospa, ki se jo zgoraj navaja ... ker ta ni dol vrgla telefona, kakor zgoraj piše.

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Itak, da vprašajo za dovoljenje. Je včasih potrebno poklicati xy ljudi, da fora uspe in da se na koncu oseba še strinja z objavo ...
Ta oseba v posnetku verjetno niti ni ta gospa, ki se jo zgoraj navaja ... ker ta ni dol vrgla telefona, kakor zgoraj piše.

Je je.
smile-1.gif
Posnetek je itak zmontiran. Priimek ni pravi. In kot sem rekel ni vsega kar so se pogovarjali. Na koncu se je oglasil na telefon nekdo drug in nekaj obrazložil kaj in kako. Za dovoljenje pa pravi da jo ni nihče vprašal. Zdej za 100% pa ne morem rečt, ali so jo vprašali ali ne. Itak pa ne vem če je ustni pristanek dovolj.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
ustni pristanek je dovolj...so zato, ker so ljudje rekli JA LAHKO pošiljali položnice....

noben nebi bil rad "nategnjen" vsi pa z veseljem poslušajo "skriti mikrofon" ali pa gledajo "skrite kamere"...

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Pojma nima kakšni so pravni vidiki, vedno pa obvestim "prizadete" da imam vklučen diktafon. Seveda, če se pogovarjam o pomembnih stvareh.
Če delam reportažo, ga pa tako ali tako položim na mizo in snemam, da mi ni treba delati zapiskov.
Vse dosedanje posnetke sem hranil zaščitene z geslom, dokler so postali nepomembni.

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Ta Željudin je tud mojo babo v službo klical. Ker ni odložla je na koncu povedal, za kaj se gre. Je pa posnetek zmontiran, ful več je blo vprašanj . Na koncu mislim, da nobeden ni vprašal za dovoljenje za objavo. Se pa zmontira nekaj v smislu, da se ne ve kam in koga je bilo klicano.