Skrb za kolo

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Ker vidim, da ste tukaj znalci, kar se kolesa tiče, bom za začetek vprašal tukaj.

Zdej bo en mesec odkar sem kupil kolo in po pravici ga še niti enkrat nisem umil. V sredo ga imam namen generalno spucati, vendar ne vem kako se vsega tega lotiti (ok, najbrš z vlažno cunjo vs prah dol spravt za začetek)? S čim namazati ketno? Ali naj jo dam dol? Na kaj moram biti pozoren? Katera čistila so dobra (kje se jih dobi, da niso predraga)?

Najlepša hvala za nasvete, moje kolo vam bo hvaležno
tongue-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ketno boš težko dal dol, če nimaš pravega orodja, pa tud potrebno ni.

Vzami en navadn avto šampon, pecikl postavi na glavo in ga spucaj s šlauhom (ni fajn s štrajfiksom, pa tud s tistim nebo kaj narobe, če boš bolj od daleč šprical - ne pa špricat od blizu v ležaje)

ko bo čist, ga obriši na suho, pa ketno namaži s kakim oljem, lahko tud z jedilnim, če nimaš kaj namenskega doma

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.079
5.652
113
Pozabljate da v bloku nimamo štrafixov
smile-1.gif

Kupi meglio je dober za razmaščevanje...seveda ga je pametno obrisat z vlažno cunjo ker je oksidant in ni pametno ga pustit na kaki plastiki predolgo!

Rabu boš še kako litijevo EP mast (na petrolu jih majo) pa kak ballistol (trgovine lovec v hali A naprimer) ker se za razliko od wd40 ne posuši...al pa olje crown (avtoštacune) skratka karkol od oljčkov &sprejčkov namenjenih konzervanciji orožja
smile-1.gif

Ležaje v pestu na novo namažeš vsako leto ali 2 odvisno od tega kolk se voziš...ketno po potrebi...al z balistolom al pa na tanko z mastjo!

Kamele0N

23. jul 2008
42.079
5.652
113
Ne nabiji preveč od blizu v pesta! Da ne boš mel vode v ležajih!

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
vzami cunjo, zbriši kar je plehnatega (okvir, feltne, špice, gonilke,...). če je blatno, lahko tud z vlažno cunjo, da gre lažje stran.
potem je cunja že itak umazana, pa mal napricaš ketno z wd40 in jo obrišeš. z cunjo potegneš med verižniki spredaj in zadaj, da ostraniš umazanijo. očisti še koleščke pri menjalniku (gre lepo z nožkom). potem še malo namažeš ketno in si fertik.
vsake toliko lahko tud mal menjalnike podmažeš kjer je treba.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.964
1.846
113
wd40 ni za ketno. prvo kaj rabiš je razmaščevalec, ker so zobi in ketna mastni. našpricaš, čez par minut s ščetko dol sčohaš umazanijo, splakneš z vodo in obrišeš do suhega, potem namažeš z sredstvom ki je namenjeno za to.
Razmaščevalec in mazivo dobiš v bajk trgovinah

Kamele0N

23. jul 2008
42.079
5.652
113
Ubistvu znajo bit namenske stvari v takih bajk štacunah drage...

Zato meglio za razmaščevanje...ballistol je pa tud tm 6eur piksna...lah bi bil pa tud mineraln olje za ketne za motorne žage
smile-1.gif
sam da je neki take sorte da se drži ketne (ma dodatke za adhezivnost) da ne teče dol iz ketne al te pa škropi po hlačah...

Tm u bayk štacunah pa lepo prepakirajo pa dajo fancy nalepko gor pa te pride tubica masti k 5kg masti u navadni štacuni
bonk.gif

jamiekarai

Pripravnik
26. maj 2010
667
0
16
Titovo velenje
ok če hoces bit fancy gres u en bajk store pa kupiš prav za ketno sprej , lahka pa tud spircas z wdju .. js sm ga vedno z wdju spricu pa še vedno lavfa ... uglavnem če mas diske pazi da ti to s cimer bos ketno spricu ne pride na diske.

Mas tud v leklerku tako posodico z dvema kolesckoma da ti ketno spuce ... pac not ulijes in to je to.

na menjalniku ne rabis pucat vn iz koleščkov vsak mesec to lahka pred zimo...... , glavno da obrišeš rušt mogoc mal čekiri pr lagerjih kk pa ka .. sam bol ko ne novejši so itak usi zaprti tk da nimaš kej glumit.

tko ko mas za avto miljon stvari za zice pucat , za sajbe , za armaturko , za nevem ka use spreje mas tud za biciklo :D

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
wd40 ni mazivo, za manjše razmaščevanje je pa super. ravno toliko, da mal odstopi umazanija, da jo lahko dol pobereš s cunjo ali pa krtačko za zobe. več kot 1x letno pa res ni treba z meglio razmastit verige.
men se zid bolj logično, da spucam koleščke na menjalniku, da mi lepo laufa bicikel, kot pa da obrišem prah z okvirja...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Nisi napisal kaksno kolo imas. Operi s samponom in easy curkom, obrisi! S krtaco podrgni med zobniki! Kupi si tisto plastiko za ketno pucat (vredna vsakega centa) in pa kupi si v bajk stacuni olje za ketno! Das par eur pa imas za leto, dve! Wd-ja se izogibaj! Pazi kaj delas okol diskov, ce jih imas! Raje jih zasciti s kaksno cunjo, ce po kolesu spricas kaksno mastno zadevo! Obcasno preveri vijake na vitalnih delih, da se kaj ne losa in ostanes recimo brez zavor. 1 x letno ga razdri in spucaj v nulo, namazi lezaje, preglej stvari. Najbolje cez zimo, ko vecina miruje!

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Mam čist klasičen treking kolo Stevens x6, deore oprema, nč kompliciranega, nobenih diskov... sam pucat ga je pa še zmer treba. Nekako ga kot čisti tehnični analfabet nebi razstavljal... tko da za začetek, krpa, voda, šampon in olje. Preveril bom tudi za to plastiko za ketno čistit, ki jo omenjaš.

Hvala vsem!

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
brez vode, brez šampona, sej ni zašvicu, da bi smrdel. obrišeš s cunjo pa je, razen če si po govnu vozil, potem pa rabiš nekaj na pritisk

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.756
6.750
113
pri taščici
Ce bicikel na furi ni videl dezja in blata, tudi pri ciscenju ni treba vode rabit. Krpa, pa kak keten sprej za motorje kupi. Bo cenejsi kot za kolesa, bo pa najbrz boljsi kot kak wd. Pesek in prak s ketne, zobnikov in menjalnikov pa tudi mene enkrat caka.
Schumi. Kak kos plastike si kupil za ciscenje ketne?

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Citat:
Uporabnik gufy pravi:
brez vode, brez šampona, sej ni zašvicu, da bi smrdel . obrišeš s cunjo pa je, razen če si po govnu vozil, potem pa rabiš nekaj na pritisk

Hm... jst načeloma uporabljam šampon, da izpere svinjarijo iz mene, ne zato, da bi se nadišavil, ravno tako za kolo, prah, blato, luže, ... tuki vidim šampon bolj kot pomagalu pri lažjem odstranjevanju svinjarije... če ne pa ja, tudi mene zanima to kar Hanzija, glede pucanja ketne...

Kamele0N

23. jul 2008
42.079
5.652
113
Ne pretiravaj z vodo!!! Za prah obrisat je vlažna krpa zadost!

Sicer pa po vsakem šamponiranju boš mogu mazat zajle....menjalnik.....ostale nelakirane dele

Štrajfix porine vodo v ležaje...pa pod une črne plastične zaščite za zajle....in pol maš samo sranje tko da reeees ne pretiravi z to vodo pa šamponiranjem....ni to ps
tongue-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.079
5.652
113
Pa si redno menjavaš zajle? Al maš še zmeram iste? A ni lepo ko jo potegneš vn iz zaščite pa je rjava
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
z wd40 se ga full lepo spuca:)
sem tudi jaz debelo gledal, ko sem to slišal. potem pa sem probal in res deluje.Ga lahko tudi pred blokom spucaš, da se sveti kot nov:)
Ga našpricaš z wd40, vzmeš krpo in ubrišeš umazanijo:)
Masten ne bo, ker se itak wd posuši, lahko ga pa še enkrat s z drugo čisto krpo obrišeš do suhega.