Široki rezanci, špageti s klapavicami

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Vsi poznavalci, ljubitelji morske hrane pomoč:)
Rabim en dober recept za izdelavo testenin s klapavicami.
Delal že parkrat pa mi postane vedno preveč vodeno in se sploh ne prime testenin
frown-1.gif

Enkrat sem probal dodati malo mokce, da bi stvar zgostil. NEOKUSNO!
 

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
..oz. zgostiš z drobtinami., kako pa to delaš da ti vodeno pride?? Ne vem, npr. špagete ne skuhaj do konca, školjke posebej, potem pa školjke in malo omake dodaj med odcejene špagete, malo prekuhaj in to je to....ne vem, probaj
smile-1.gif
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Zakaj pa ne školjke pa čebula? Buzara je zakon s čebulo, men je omaka na konc s kruhom skor bol, k pa celi škampi al pa školjke
smile-1.gif
Pa tko, k je reku feler, rezance ne skuhat čist do konca, ker bojo popipl sok omake in bojo še boljši. Pa seveda rezance odcedi in stresi v posodo z omako ter premešaj.
 
Nazadnje urejeno:

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Špagete posebej to itak.
Školjke pa kot na buzaro in sem dodal še malo paradižnikovega koncentrata sam tudi ko sem jih odcedil enkrat so preveč vode spustile in je bilo potem vodeno.
Bom probal z drobtinami ker sem tudi na kulinariki bral neki o dodajanju drobtin.
Čebula sej verjamem, da je dobro. Po moje le zgubi potem morski okus. Morda pa se motim.
 

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
Citat:
Uporabnik halo pravi:
Špagete posebej to itak.
Školjke pa kot na buzaro in sem dodal še malo paradižnikovega koncentrata sam tudi ko sem jih odcedil enkrat so preveč vode spustile in je bilo potem vodeno.
Bom probal z drobtinami ker sem tudi na kulinariki bral neki o dodajanju drobtin.
Čebula sej verjamem, da je dobro. Po moje le zgubi potem morski okus. Morda pa se motim.

1. NIKOLI se pri taki kuhinji ne uporablja paradižnikov koncentrat
2. Za zgostitev se uporabljajo samo drobtine
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
A ne spremljaš tipičnih odgovorov uporabnika bansh28/izistyle?
grin1.gif
(ne išči, ker jih je večina itak že pobisanih)
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
matr jest5 si me nasmejal da se mi je pir zataknu:)))

v glavnem z morskimi zadevami je fora v temu da probavaš in probavaš... pač če ni ok fuknš stran pa poješ pašteto:) ko si mojstr povabiš bejbo domov...

edino če ne obožuje argete... potem preskoči probavanje pa kuhaj...
 

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
1. V kozici segrejemo olje in prepražimo školjke sesekljan česen in polovico peteršilja. Po želji lahko omaki takoj dodamo tudi paradižnik. Malo dušimo, da se zgosti (približno 5 minut).
2. Dolijemo vino, dodamo preostali peteršilj, sol, poper in drobtine. Kuhamo še okrog 10 minut.
3. Kuhane in odcejene špagete razdelimo na krožnike, prelijemo z omako in postrežemo.
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
paradižnikovega koncentrata pa raje ne uporabljaj. idelaen paradajz je recimo pelati

če delaš školje s testeninami ztaven ne pridejo droptine


http://www.revijakapital.com/navtika/clanki.php?idclanka=846

Špageti z dagnjami

Sestavine: 500 g špagetov, 1 kg dagenj ali kašnih drugih školjk, 3 dcl suhega belega vina, 1 manjša čebula, 10 dag debelejših stebel zelene, 1 rdeča paprika, 2 huda feferona, 6 strokov česna, pol limone, 2 žlici masla, peteršilj, sol, olivno olje.

Priprava: Skočite v ribarnico, še bolje pa kar v morje, po najmanj 1 kg dag dagenj. Med tem ko kuhate špagete, nasekljajte čebulo, stebla zelene, papriko in feferona. Vse nasekljano nato prepraž ite na 3 žlicah olja. V drugi posodi nato na olju segrejte oprane školjke in jih zalijte z vinom, nato pa jih v pokriti posodi grejte tako dolgo, da se odprejo. Školjke zatem izluščite, nekaj najlepših pa z lupino vred prihranite za okras. Tekočino, v kateri so se kuhale školjke, precedite in jo prelijte na prepraženo zelenjavo in vse skupaj kuhajte še približno 4 minute. Dodajte sesekljan česen, peteršilj, limonin sok, sol in izluščene školjke. Ko tekočina dodobra izpari, umešajte še maslo in na koncu še kuhane špagete. Pred serviranjem jed okrasite še z dagnjami v lupinah. Jed si zaradi pomanjkanja časa ali lenobe poenostavite tako, da izpustite fazo s praženo zelenjavo (zelena, čebula, paprika).

http://www.delmar.si/kulinarika/recepti/spageti-na-mornarski-nacin

Špageti na mornarski način

glavna jed/ enostavno
za 4 osebe
Sestavine:

* 400 g testenin (špageti)
* 200 g malih lignjev
* 200 g kozic
* 200 g dagenj (klapavice)
* 200 g kočic (vongole)
* 3 jedilne žlice paradižnikove mezge
* 2 dl belega vina
* 4 jedilne žlice oljčnega olja
* 2 stoka česna
* 2 jedilni žlici sesekljanega peteršilja
* sol in poper

Priprava:
Očistite kozice in školjke. V kolikor ste kupili že očiščene, pazite na količino.

Na oljčnem olju prepražite strt česen. Takoj, ko porumeni, ga odstranite iz ponve. Dodajte očiščene in na koščke narezane lignje ter jih pražite približno 10 minut. Prilijte belo vino in dušite v zaprti ponvi pri nizki temperaturi še 10 minut.

Dodajte paradižnikovo mezgo, očiščene repke kozic in školjke, posolite in popoprajte po okusu. Dušite še 15 minut.

Medtem skuhajte špagete »al dente« (¾ kuhani). Prelijte jih z omako in razdelite na 4 porcije. Vsako porcijo položite na kos aluminijaste folije, ki jo oblikujete v dobro zaprt »škrtoc«.

Pecite v predhodno ogreti pečici 15 minut pri temperaturi 200°C


http://www.coolinarika.com/recept/svjezi-spageti-sa-dagnjama-mascarponeom-i-crvenim-radicem