Simobil / Mobitel? težave

trancek007

Pripravnik
26. sep 2007
51
0
6
Zdravo
Sem naročnik Simobila in imam Blackberry, težava pa se mi pojavlja pri pošiljanju in prejemanju SMSov in MMSjev.

1) Ko mi je nekdo iz Mobitel-a pošilja MMS sporočila, jih ne sprejmem na Blackberryju? Ali ima kdo podobne izkušnje?

2) Druga težava je večja. Ko sam pošiljam SMS iz Blackberry-ja iz omrežja Simobil nekomu, ki je naročnik Mobitela, in je ta naročnik trenutno v Ukrajini, ta uporabnik v Ukrajini sploh ne sprejema SMS sporočil. Hkrati tudi ne dobim povratnice

Ali ima kdo podobne težave? Ali je težava v Blackberry-ju, Simobilu, Ukrajini? Hvala za kakršenkoli namig.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Pošiljanje MMSov iz Mobitela na SImobil deluje, ravnokar preverjeno, tako da tukaj ni težav. Ti je prejemanje MMSov do sedaj delovalo? Ali lahko uporabnik Mobitela normalno pošilja MMSe na druge številke?

Glede SMSov poslanih v tujino pa je lahko zgodba malce komplicirana, ampak pošiljanje SMSa iz Simobila na Hrvaško deluje, ravnokar preverjeno, lahko pa da je težava na kakšnih mednarodnih povezavah. Skratka težko ti kaj več tle na forumu pomagamo tako da se obrni kar na klicni center simobila

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Glede drugega problema: najverjetneje Simobil nima roaming pogodbe z operaterjem, pri katerem gostuje mobitelov uporabnik (to je toliko verjetneje v primeru, če le ta lahko normalno prejema ostale SMS-e)

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik grobo pravi:
Glede drugega problema: najverjetneje Simobil nima roaming pogodbe z operaterjem, pri katerem gostuje mobitelov uporabnik (to je toliko verjetneje v primeru, če le ta lahko normalno prejema ostale SMS-e)

jap tudi to je opcija
tongue-1.gif

V vsakem primeru, poklič jih pa je.

trancek007

Pripravnik
26. sep 2007
51
0
6
Hvala za odgovor. Sem poskusil poslati iz Mobitelove kartice SMS in sem prejel povratnico. Kaže da Mobitel torej dela.

trancek007

Pripravnik
26. sep 2007
51
0
6
Še eno vprašanje: ali zna kdo razložiti kako potujejo SMS-ji (npr. zgornji primer: naročnik Simobila pošlje SMS naročniku Mobitela, ki je trenutno v Ukrajini in gostuje v omrežju XY, Simobil in XY pa nimata pogodbe?)

ahmet_car

poupismen
3. sep 2007
563
0
16
spet simobil.Je pač nezmnožen opravljati funkcije katere prodaja.
Kokr rečejo men za mojega besota
Malo para malo muzke

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
SMS gre direktno preko Simobilovega SMS centra v Ukrajino, na ukrajinsko omrežje. Če ni sklenjenega gostovanja, potem ponavadi tudi niso opravljena testiranja in je možno da kaj ne dela.
Pri SMSih je drugače kakor pri klicih, ker gre klic najprej v Mobitelovo omrežje in potem to omrežje poskrbi za pravilno preusmerjanje klica.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kako pa Simobilov SMS center ve, kje se v tistem trenutku nahaja npr. Mobitelov naročnik? In če ta podatek pridobi z Mobitelovega omrežja, zakaj jim ne more hkrati še pustit SMS-a?

To mi nikoli ni bilo jasno...

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Kako pa Simobilov SMS center ve, kje se v tistem trenutku nahaja npr. Mobitelov naročnik? In če ta podatek pridobi z Mobitelovega omrežja, zakaj jim ne more hkrati še pustit SMS-a?

To mi nikoli ni bilo jasno...

Zato ker sms gre prek simobilovega sms centra na mobitolev sms center potem pa mobitelov sms center posreduje naprej sporočila. Če si pa v omrežju operaterja ki nima sklenjene pogodbe z mobitelom o posredovanju sms sporočil pač sporočila ne dobiš...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Čakaj... sedaj sta z grubejem napisala dve popolnoma različni stvari in sem še bolj zmeden.

1. 040 (v Sloveniji) pošlje SMS na 041 (v tujini, Mobitel ima roaming, Simobil ne). Ali bo SMS dostavljen?

2. 041 (v tujini) pošlje SMS na 040 (v Sloveniji, Mobitel ima roaming, Simobil ne). Ali bo SMS dostavljen?

Za 2. točko sem skoraj prepričan, da ne deluje (iz Brazilije poslal par SMS-ov na Simobil, ki nikoli niso bili dostavljeni).

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Simobil krivec za to nedostavljanje SMS-jev. Isto se dogaja v HR z TELE2
bonk.gif

ghibli

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
18. sep 2007
2.132
1
38
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Čakaj... sedaj sta z grubejem napisala dve popolnoma različni stvari in sem še bolj zmeden.

1. 040 (v Sloveniji) pošlje SMS na 041 (v tujini, Mobitel ima roaming, Simobil ne). Ali bo SMS dostavljen?

2. 041 (v tujini) pošlje SMS na 040 (v Sloveniji, Mobitel ima roaming, Simobil ne). Ali bo SMS dostavljen?

Za 2. točko sem skoraj prepričan, da ne deluje (iz Brazilije poslal par SMS-ov na Simobil, ki nikoli niso bili dostavljeni).

1. Bo!
2. Bo!

Ni pomembno iz katere številke v Slo pošiljaš sms. Pomembno je samo to da operater številke ki se nahaja v tujini ima pogodbo z operaterjem pri katerem je na roamingu za posredovanju smsov.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Citat:
Uporabnik ghibli pravi:
Ni pomembno iz katere številke v Slo pošiljaš sms. Pomembno je samo to da operater številke ki se nahaja v tujini ima pogodbo z operaterjem pri katerem je na roamingu za posredovanju smsov.

Ni res.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Lahko malo bolje objasniš, kako dejansko potem potuje SMS in kje se zatakne, pri čemer se klicna povezava lahko normalno vzpostavi.

Napisal si, da 040 samo poizve, kje se nahaja 041 in mu sam pošlje SMS (ne preko Mobitelovega omrežja). Če 040 nima roaming pogodbe, ne more poslati SMS-ja tja. Ampak zakaj takšno kompliciranje? Zakaj ni enako kot pri klicih... dostaviti zadevo do matičnega operaterja klicočega in naj se on ukvarja z dostavo (klicev, SMS-ov...).

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Lahko malo bolje objasniš, kako dejansko potem potuje SMS in kje se zatakne, pri čemer se klicna povezava lahko normalno vzpostavi.

Napisal si, da 040 samo poizve, kje se nahaja 041 in mu sam pošlje SMS (ne preko Mobitelovega omrežja). Če 040 nima roaming pogodbe, ne more poslati SMS-ja tja. Ampak zakaj takšno kompliciranje? Zakaj ni enako kot pri klicih... dostaviti zadevo do matičnega operaterja klicočega in naj se on ukvarja z dostavo (klicev, SMS-ov...).

Ne more biti enako kot pri klicih. SMSi namreč potujejo po signalnih vodih. Ker signalizacija med omrežjema ni vzpostavljena, pač SMSi ne letijo med omrežjema. Operaterji praviloma vzpostavijo medsebojno signalizacijo, ko se gredo špilat roaming med seboj.

Ogo

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

1. Ne bo. Ker 040 uporablja 040 SMSC za pošiljanje, ki se ne more povezat na omrežje, kjer gostuje 041, saj nima vzpostavljene signalizacije s tem omrežjem.

2. Da bo. Ker 041 uporablja 041 SMSC za pošiljanje, ki se lahko poveže na 040 omrežje (040 je doma v Sloveniji).

Ogo

Nazadnje urejeno: