Citat:
Uporabnik OldSkul pravi:
Drugače pa če maš veze , narediš vse takoj, povem iz lastnih in izkušenj drugih, ki jih poznam.
Če pa nimaš, pa umreš. Kljub plačevanju zavarovanja.
Natančno zato je ta lestvica povsem pravilna.
(po mojem mnenju sicer še vedno pretirano optimistična - a žal ne vem, katere države so uvrščene nižje).
Moja familija hodi v AUT.
Ista cena - vesoljska storitev.
Šit je samo v tem, da moramo urgentne reči (in res hude bolezni) še vedno reševati v tej podalpski greznici od kvalitete.
Komaj čakamo, da bo tista svoboda prehajanja storitev (zaradi katere smo baje ustanavljali EU) veljala tudi za medicinsko oskrbo. Ker sem pa realna pa vem, da še dolgo ne bo - ker bi 80% pacientov takoj zbežalo v tujino. Skratka - umetno zadrževanje molznih krav (pacientov) tu.
Škoda. Vsem bogovom v belem bi zelo koristilo, če bi se enkrat za spremembo morali boriti za to, da pacient pride prav k njim.
Edit - Ko že zbiramo vsa čudaštva našega najboljšega zdravstvenega sistema...
http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20071002_3106681.php
Bistven je naslednji odstavek:
"Odvetnik zakoncev Šilih Bojan Grubar je ocenil, da Slovenija noče priznati strokovnih napak zdravnikov. Kot je izpostavil, je že Evropsko sodišče ugotovilo, da je postopek ugotavljanja napak v nasprotju s pravnim redom Evropske unije. Po njegovih besedah se na ta način v Sloveniji zelo grobo kršijo človekove pravice."
Najbrž je tu del odgovora, zakaj imamo pri nas daleč najbolj nezmotljive zdravnike. Škoda. Če bi vedeli, da lahko za napako tudi konkretno odgovarjajo (slaba vest ni glih pretirano zanesljiv mehanizem odpravljanja takih problemov), bi se sem in tja drugače obnašali.