SHUTKA harpuna

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Pozdravljeni,
po kratkem dopustu in malo igranja s podvodnim ribolovom sem na spletu zasledil SHUTKA harpuno oz. fračo ( http://shutka-harpune.si ).
Sam s puško (samouk) nisem najbolj uspešen, a še nisem obupal
smirk-1.gif

Glede na napisano na spletni strani naj se te ribe ne bi tako izogibale kot v primeru puške?!?
Ker mi zadeva izgleda zanimiva za malce poletnega igranja me zanima ali ima kdo praktične izkušnje.
Vnaprej hvala za info in lep dan.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
tole je kr neki, tudi dovoljeno ni. Kar pa se podvodne puške tiče je pa stvar taka, da se boš počasi naučil kako se ujame ribo. Najprej moraš spoznat, da mora riba poiskat tebe in ne ti ribe. Ko boš osvojil to (se znal uležt na tla in negibno čakat na ribico) boš začel loviti vedno lepše ribe. Pa za začetek poskusi z brancinom, u toliko globoki vodi, da ti bo rit gledala ven, ko boš ležal. Svetujem ti, odpreš facebook, poiščeš osebo z imenom Peter Valenčič, ima odprt profil, pa pogledaš kakšen njegov video:)

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
No je kar je. Sem eno za hec nabavil (sem moral malce zapravljat, da si dvignem razpoloženje) in poročam naslednje poletje ko sprobam.
smirk-1.gif

Zakaj pa ne bi bilo dovoljeno?
Si predstavljam da bi bilo dovolj "odobrenje za mali obalni ribolov" za fizične osebe ( http://www.zakon.hr/z/303/Zakon-o-morskom-ribarstvu ). Nikjer pa nisem našel direktno zapisano. Eksplicitno je so prepovedani le prstaci in določene mreže.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
No je kar je. Sem eno za hec nabavil (sem moral malce zapravljat, da si dvignem razpoloženje) in poročam naslednje poletje ko sprobam.
smirk-1.gif

Zakaj pa ne bi bilo dovoljeno?
Si predstavljam da bi bilo dovolj "odobrenje za mali obalni ribolov" za fizične osebe ( http://www.zakon.hr/z/303/Zakon-o-morskom-ribarstvu ). Nikjer pa nisem našel direktno zapisano. Eksplicitno je so prepovedani le prstaci in določene mreže.

Moraš vedet, da je točno določeno kakšna "orodja" so dovoljena za ribolov in koliko njih je dovoljeno. Kar ti potrebuješ, je dozvola za rekreactivni ribolov (če loviš s palico, panulo...) ali dozvola za sportski ribolov (lovljenje s puško). Slednjo lahko kupiš samo, če si član društva.
Opozarjam te, da se z oblastjo na HR ni za igrat. Karto moraš imet, spoštovat moraš mere in lovostaj.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Leto naokoli in sedaj po 2 tednih "šutkanja" lahko zadevo le pohvalim.
Do sedaj mi je uspelo vsak dan naloviti 3-8 rib v 3 urah. Velikost in teža nista primelrljivi s puško, a je bolj zabavno.
Ravno smo pojedli večerjo - 3 špare med 15 in 25 cm, cipla preko 30 cm, salpa 25 cm in prvič tudi orada 25 cm.
Upoštevam predlog zgoraj - večino ujel s čakanjem na ribo. Če se premikaš se te ribe sicer manj bojijo kot s puško a vseeno večino večjih, predvsem orad gledaš le v "rit" ko bežijo v globje morje.
Uporaba se pozna predvsem na "puščici". Špico sem že dodobra zbrusil, saj se ob strelu direktno v skalo hitro skrha. Namesto šmirgla priporočam pilo. Mogoče je fino dokupit dodatno puščico ali če je možno samo špico.
Večina rib je ujetih na cca 2m. Dlje ne gre oz. rabiš veliko sreče. Pri ribah nad 20 cm je potrebno tudi hitro leteti in ribo prijeti saj se v nasprotnem primeru sname.
Vsekakor priporočam za poletno snorklanje in zabavo. "Trofejnih" primerkov ni za pričakovati.
Sončen pozdrav.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.102
16.286
113
Super, čestitke pri napredku in ulovu
aplauz.gif

Da pa si še malce sposodim temo, če slučajno kdo kaj ve - kakšna je pa kaj zakonodaja glede ribolova s puško v slovenskem morju?

Hvala in lp
pozdrav.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Moraš biti včlanjen v eno ribiško društvo in kupiti letno karto, ki (je nazadnje ko sem čekiral) stane okrog €. Ampak v slovenskem morju nimaš ravno obilice lokacij, ki bi bile zanimive za ribolov. Sicer obstajajo, ampak pri nas lovijo bolj kot ne samo primorci, ki pač imajo možnost pogosto bit v vodi.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.102
16.286
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Moraš biti včlanjen v eno ribiško društvo in kupiti letno karto, ki (je nazadnje ko sem čekiral) stane okrog €.

Okrog koliko €?
grin1.gif

Oz. da vprašam še malce drugače...kolikšna je šansa, da imam probleme, če grem v okolici Ankarana za pol urce malo zaplavat s puško v roki? Šel bi namreč sam tko mal za foro poizkusit ujet večero or something in seveda ne bom samo zaradi tega plačeval raznih članarin in kart....tudi ko grem kje drugje lovit ribe(sladkovodne) za kakšno urico ali dve pač ne kupim karte
tongue-1.gif
(nekaj povsem drugega pa je, če se na zadevo odpravim tako kot se zagre, torej za cel dan ali še bolje za več dni)

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Citat:
Moraš biti včlanjen v eno ribiško društvo in kupiti letno karto, ki (je nazadnje ko sem čekiral) stane okrog €. Ampak v slovenskem morju nimaš ravno obilice lokacij, ki bi bile zanimive za ribolov. Sicer obstajajo, ampak pri nas lovijo bolj kot ne samo primorci, ki pač imajo možnost pogosto bit v vodi.

V Slovenskem morju imaš lokacij za ribolov kolikor hočeš, ujet velikega. nekaj KG brancina ni problem. Zubija pa ne bo...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Citat:

V Slovenskem morju imaš lokacij za ribolov kolikor hočeš, ujet velikega. nekaj KG brancina ni problem. Zubija pa ne bo...

Za podvodni ribolov? Valjda, da bo kak brancin padel, ampak vseeno ni to to. Ugorjev je pa res kolkr hočeš, če ti je to zanimivo.