Sestava MIDI/gameport podaljska z DA-15 konektorji

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Nameraval sem sestaviti en MIDI/gameport "podaljsek" (na eni strani DA-15 moski konektor, na drugi zenski, uporabljen kabel 16-zilni "oklopljeni"), pa vidim, da je prispajkanje konektorja na kabel skorajda nemogoce pocetje za enega cloveka z dvema rokama in drzalom. OK, res je, da sem ze precej "iz vaje" na tem podrocju
smile-1.gif
tako da bi prosil za kaksen koristen nasvet, kako zadevo spraviti skupaj. V glavnem - problematicno je zadeti ustrezne dolzine zick in jih na tem nivoju (tudi po "pocinjenju") obdrzati ter potem eno za drugo priciniti na konektor. Ce vmes kaj zaj*bes, vse znova. Sizifovo delo ali pa ze obstaja kaksen enostavnejsi nacin?
(Seveda bi bila zgodba cisto druga, ce bi slo le za dva ali tri zicke...
uf-1.gif
)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaj bi v resnici rad naredil - podaljsek za MIDI ali podaljsek za joystock ? Vsega hkrati (MIDI naprava + 2 joysticka) menda nimas prikljucenega, vsaka stavr posebej pa uporablja precej manj zil, torej je tudi precej manj dela. Ze tako je masa podvojena, napajanje pa potrojeno, tako da lahko tri zile prisparas takoj (brike naredi na konektorju).

Tukaj imas pinout, premisli kaj sploh hoces in ne rini z glavo skozi zid, ce ni treba. Sicer se da tudi vse prispajkat, ampak zakaj bi se mucil ?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Samo MIDI - tisti kabel, ki je bil zraven klaviature, je obcutno prekratek, ze narejenih DA15 "podaljskov" nisem nikjer dobil in je ostala samo varianta, da sam izdelam. Ce prav razumem, rabim potem samo 4 zile (napajanje, zemlja, Midi in, midi out)?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Loti se zadeve sistematicno: vzemi obstojeci kabel, vzemi multimeter in poglej katere zile so sploh povezane. Najbrz sta samo dve, torej ti ni treba komplicirati z debelusnimi kabli. Ne pozabi, da je oklop tudi potrebno pomeriti.

Ce nimas multimetra, vzemi zarnico in baterijo ali kaksen drug podoben indikator kontinuitete.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Pregled originalnega kabla je bila prva stvar, ki sem jo bil naredil, preden sem se sploh lotil cesa drugega. In na njem je vse 1:1 povezano (pin 1 na moskem na pin 1 na zenskem, 2 na 2... in oklop na oklop). Niti niso 1-8-9 ter 4-5 skupaj, ampak je vse ena na ena.

Domnevam, da so vse povezane zaradi tega, ker ima klaviatura gor se en game port - ce bi kdo hotel naprej se kaj priklopiti. Napajanje pa zihr rabi. Nic, torej probam na obeh straneh povezati 12, 15, 1-8-9, 4-5. Ce ne bo delovalo, se lahko se vedno kaj spremeni.