Senzor odmične

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Opel Vectra X18XE
Tester je pri avtoelektričarju pokazal napako senzorja odmične gredi. Delovanje in vžiganje motorja normalno, samo preko 4500 obratov motor ne grel.

Zamenjan senzor, vendar nobenega efekta. Delivanje enako, tudi rumena lučka gori, kot pred menjavo. Ponovno pregledal avtoelektrik in sporočil, da bo potrebmno preveriti innštalacijo senzor-motorni računalnik.

Imel kdo podobne težave, so kakšni uporabni nasveti, ker takole kar vse menjavati po vrsti se mi ne zdi ekonomično. Vsaj senzor se mi zdi je bil brez potrebe.

Hvala za morebitne odgovore

Lep pozdrav

Nazadnje urejeno:

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:
Opel Vectra X18XE
Tester je pri avtoelektričarju pokazal napako senzorja odmične gredi. Delovanje in vžiganje motorja normalno, samo preko 4500 obratov motor ne grel.

Zamenjan senzor, vendar nobenega efekta. Delivanje enako, tudi rumena lučka gori, kot pred menjavo. Ponovno pregledal avtoelektrik imn sporočil, da bo potrebmno preveriti innštalacijo senror-motorni računalnik.

Imel kdo podobne težave, so kakšni uporabni nasveti, ker takole kar vse menjavati po vrsti se mi ne zdi ekonomično. Vsaj senzor se mi zdi je bil brez potrebe.

Hvala za morebitne odgovore

Lep pozdrav

Meni se je okvara senzorja odražala drugače - avto je med vožnjo za trenutek crknil in se čez par sekund sam zagnal (to je primer ko sem bil na avtocesti). Ko pa se mi je to zgodilo ob nižji hitrosti pa avto cca 10 min sploh ni več vžgal. Ko sem zamenjal senzor so se težave prenehale. Je pa res, da mi zadeva ni delovala takoj - zadevo sem še enkrat odklopil - uporabil wd za kontakte in priklopil nazaj. Od takrat mi zadeva deluje bp... Sicer pa je bil najboljši diagnostik zame tale: http://www.senicamotorsport.com/index.asp

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Saj, ko sem leta 2008 menjal ta senzor, so bili drugačni simptoni. Neenakomerno delovanje motorja.

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Citat:
Saj, ko sem leta 2008 menjal ta senzor, so bili drugačni simptoni. Neenakomerno delovanje motorja.

Jaz bi se lotil LMM-a. Ker gre za starejši motor poskusi zadevo enostavno izklopiti in prever če motor deluje kaj drugače... Pri starejših motorjih so le-ti delovali brez težav tudi z izklopljenim LMM-om...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.474
449
83
Citat:
Ponovno pregledal avtoelektrik imn sporočil, da bo potrebmno preveriti innštalacijo senror-motorni računalnik.
Meni se to zdi logični naslednji korak, ki ga opravi preden se vržeš v druge stroške.
Mislim, da je uporabnik Samojed imel pred časom podoben problem pri Laguni in krivec so bili ravno kabli.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jap. Uradno bi naj bil krivec slab konektor (ali se to tudi pri oplu zgodi ne vem) in je bil konektor menjan, vendar tako, da so kable samo zvili skupaj. Ko sem to našel in uštimal dela bp.

P.S. - tudi pri meni so iskali, pa ne našli, ker ga nimam, ampak v informacijo - nekateri motorji imajo tako senzor na glavni gredi kot tudi senzor na odmični! Lahko je tudi to vzrok za težave, da ali zeza senzor odmične ali pa je motor (zgolj predvidevam, ampak če sta senzorja dva bi se to lahko merilo ozirom kontroliralo) zaradi preveč raztegnjenega jermena "iz faze" in ga zato ne spusti v obrate.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
Citat:

Jaz bi se lotil LMM-a. Ker gre za starejši motor poskusi zadevo enostavno izklopiti in prever če motor deluje kaj drugače... Pri starejših motorjih so le-ti delovali brez težav tudi z izklopljenim LMM-om...
Bencinar nima LMM-a.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Aja, šele sedaj prebral da je napaka na senzorju odmične. Kaj pa pravi senzor glavne gredi? Ali pa kombinacija obeh zaradi npr raztegnjenega jermena, kot sem ugibal na slepo?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
Citat:

Bencinar nima LMM-a.

Seveda ga ima, nikjer ni pravilo, da bencinarji nimajo LMM-ja oz. MAF-a. X18XE ga ima.

Ni pa nujno, da je ta komponenta krivec za težave. Pri Oplu je sploh hecno, ker ima veliko univerzalnih testerjev napačne definicije za napake.

@Samojed: Ni šans, da bi se zobati jermen raztegnil in tako pozročil težave. Lahko samo preskoči za kak zob, ali se utrže. Aja, pa motorji, ki imajo senzor odmične gredi, imajo vedno tudi senzor glavne gredi. Obratno ne velja.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ja, saj to sem mislil - če ima senzor odmične, ima nujno dva. OK, pri raztegu sem se zmotil, ampak če sta senzorja dva, lahko elektronika ugotovi da je motor iz faze. Predvidevam sicer, ampak v nasprotnem primeru ni potrebe po dveh senzorjih. Če ni možna napaka zaradi raztega, ali je možna zaradi preskoka? Že brez senzorja bi avto z preskokom jermena šel nikakvo, torej bi jaz osebno preveril tudi to opcijo (napaka je potem seveda posledica, ni nujno da je senzor fuč, kar pa se je dokazalo z menjavo le-tega. Se motim? ).

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Pa v čem je fora sploh teh senzorjev? Sem odklopil konektor s senzorja, štartal motor,on normalno vžge, normalno deluje. Skratka nobene razlike. Samo da zeza.
LP

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Seveda ga ima, nikjer ni pravilo, da bencinarji nimajo LMM-ja oz. MAF-a. X18XE ga ima.

Ni pa nujno, da je ta komponenta krivec za težave. Pri Oplu je sploh hecno, ker ima veliko univerzalnih testerjev napačne definicije za napake.

redface-1.gif

Ah jebat ga, do zdaj sem mislil da je MAF (LMM) izkjučno domena dizlov in MAP domena bencinarjev.
Sej bo boljš
rolleyes-1.gif

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Hvala.
Po informacijah , ki sem jih dobil do sedaj od strokovnjakov je teorija takšna:
-Če odpove senzor glavne gredi ,avto sploh ne vžge,
-če odpove senzor odmične , je delovanje motorja omejeno.
Trenutno je delovanje motorja normalno, le do 4500 vrtljajev .
Ker je avto precej star, letnik 1996, do sedaj pa razen tega problema in pa menjava senzorja odmične leta 2008 (tedaj je bila uspešena) , sem se odločil, da bom menjal omenjeni senzor, ker sem uspešno podaljšal registracijo. Seveda pa mi velika vlaganja niso smiselna. In ravno sedaj sem v dilemi. Grem naprej v raziskovanje in v stroške, ki pa niso mali. Prvi pregled , ki je trajal približno deset mintut, je koštal 15€. Si ne predstavljam koliko bi stalo nadaljevanje, ker enostano ni dovolj informacij, koliko časa je potrebno da se odkrije napaka

LP

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
POmojem sta senzorja na odmični dva saj sta dve odmične gredi :izpušna in sesalna.
Zdaj kateri je tebi crknil??

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
Citat:
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
imel tudi vectro, vendar dizel z enakimi ali pa zlo podobnimi simpotmi. Dal nebroj mehanikov čez roke, nobenmu nič jasno. Lučka gori, kaj točno je kazal računalnik se ne spomnem več. Kriu je bil pa zapacan EGR ventil. Ventil nabavil nov za 103€ (najdel raču na mailu.:) ), pa okol mal spucal.

slike
https://drive.google.com/folderview?id=0B5cEwwa-dPORTF94Z1dfMjJWcVU&usp=sharing

Nimam EGR ventila. Bencinarca je

So gotov, da ga avto nima? Zakaj bencinar ne bi mogel imeti EGR ventila?