Še ena lamerska tema - pogostost rekreacije

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Cilj: zgolj zdravje, zadnja leta malo preveč se polenil; upam pa, da bo to prineslo še par kil manj
grin1.gif
.
Zdele par zadnjih tednov delam tako:
- 2-3x na teden po 35 minut na 70-80% srčnega utripa
- 1x na teden po 15 minut (tole planiram počasi podaljšat na ene 25 minut, če bo ratalo) na 80% srčnega utripa

A bo to dovolj, ali bi moral bolj pogosto migat?

Se pa že pozna razlika
cheer.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
hahahaha, tole pa ni prav veliko, js ko se orng posirjem za dvakrat presežem tvoj nivo tedenske intenzivnosti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
A si zaprt, da se moraš tako napenjati?
evil.gif
To tudi mene skrbi
grin1.gif

No, dejmo resno naprej, je.bat ga, nismo vsi atleti...
redface-1.gif

PS: a je alternativa Abtonic ali kaj je že
evil.gif
?

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Citat:

Avidiš zato pa imajo atleti atletsko postavo, ne morš pričakovat, da greš parkrat na teden mal hitro hodit pa bo v parih tednih takšen kot nekdo ki vsak dan trenira.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Nebo dovolj. Za začetek bo preveč, po 1 mesecu pa ti bo smešno malo.Polako pa pol stopnjuješ.

Abtronic? Ne se hecat no. Treba je delat z rokami in nogami.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Citat:

Avidiš zato pa imajo atleti atletsko postavo, ne morš pričakovat, da greš parkrat na teden mal hitro hodit pa bo v parih tednih takšen kot nekdo ki vsak dan trenira.
Nočem bit nesramen, ampak v prvem stavku sem napisal, da je cilj zgolj zdravje (torej, da ne bom čez par let pod rušo zaradi infarkta, kapi ali česarkoli že). Če bo še par kil šlo dol bo to samo plus. NI cilj atletska postava. Samo to, da držim telo in srce v vsaj približno korektni kondiciji. Mi tudi ni cilj, da se grem gužvat na kakšen maraton in potem hvalim pred kolegi. Upam, da sem sedaj dovolj jasno napisal.

Če sem pa pravilno razbral bi moral v roku meseca, dveh, če bom vztrajal, brez težav spravit skupaj bistveno daljše vadbe. Fajn, komaj čakam. A priporočaš občasno vadbo do konca? Ne vem, 5 minut šprinta ali kaj takega.

@rawr: itak je bil tisto z abtronicom joke...
grin1.gif

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Tek je aerobna oblika vadbe, telesu je pa potrebno dat še drugačno obliko stimulusa, če hočeš da bo kakšen efekt. To je pa krepilna vadba. Torej vadbo za moč. Naprimer narediš 40 sklec, 10 počepov na eni nogi, 30 zgibov, 10 sklec v stoji na rokah, pa to 2x ponoviš.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pač ne začneš s 40 sklecami takoj, ampak zlagoma. Najprej 10 (seveda, odvisno kje si zdaj), čez teden ali dva 15 in tako naprej ter ostalo s počepi, trebušnjaki, kak šprint. Se hitro pozna na nabiranju moči in kondicije.

Se pa z utripom jaz na tvojem mestu ne bi ubadal. Jaz sem ga doslej v zadnjih 3 letih zaradi športa preverjal samo 3x: 2x v celodnevnih hribih in enkrat po konkretnem turnirju (vsaj zame), pač bolj zaradi firbca.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.955
6.987
113
Ampak za moč bi se naj izvajale vaje, ki nam dopuščajo zgolj 12 do 15x ponovitve. Če zmoremo več, je potrebno povečati obremenitev, tako da 100 sklec je preveč, ali ne?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.955
6.987
113
Tako povsod piše, tudi na fitnesu so mi že pred več kot 10 leti tako dejali, zakaj je tako, se nisem pretirano poglabljal.

Ampak...kako lahko razmšljam..če primerjamo te vaje s tekom. Maratonski so suhe prekle. Šprinterji pa nabildani. Maratonci "ponavljajo" vaje v nedogled, enake...z enako obremenitvijo. Šprinterji pa gredo na polno "le nekaj korakov", koliko pač zmorejo iz sebe spravit v 10sec.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne vem no, meni se po tistih cca 100 sklec (tudi 150 ali 200) na trening krepko pozna. Saj ni fora v ponovitvi določenih gibov, ampak da te gibe res intenzivno delaš, torej da te dobro zdela. 12x ponovitev nekega giba te bolj težko konkretno zdela, razen če delaš 12 šprintov na 100% moči.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.955
6.987
113
Zato pa so uteži, da povečaš obremenitev in te tudi 12 ponovitev zmantra
wink-1.gif

powerlifterji celo delajo 4x ponovitev samo