Še en vrhunski alpinist...

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
... se je ponesrečil in sicer Pavel Kozjek
roza.gif

Sem spremljal napredovanje odprave na blogu , zadnji zapis je bil oddan 22.8, no ravnokar so pa po radiu povedali, da se mu je včeraj, na višini 6600m pod nogami vdrlo in je padel v brezno.
Drugi član odprave, Dejan Miškovič, pa naj bi bil ujet na tej višini, brez prave opreme in hrane. Na reševanje je iz Slovenije krenila ekpa s Humarjem na čelu.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Sožalje prizadetim, dodajam pa, da kljub temu, da so nekateri posamezniki očitno navdušeni nad mogočnostjo gora - kar gore tudi so in zahtevajo določeno mero spoštovanja - ne razumem teh 'pushing the limits'. Se mi zdi še ena od človekovih egocentričnih potreb po dokazovanju. Mogoče ob izgubi velikega alpinista ta komentar ni na mestu, a to dejstvo me vedno zbode.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Na zadnje tri: a se mora res vsaka taka tema izroditi v to smer? Če ne razumete, pač ne razumete. In še to: kolikor sem slišal/bral/se pogovarjal o Pavletu in kolikor poznam njegove podvige, le-ti niso bili nikoli brezglavi, temveč vedno zelo premišljeni v smeri maksimalnega zmanjševanja tveganja. Tu je imel očitno izjemno smolo, saj naj bi se mu vdrla opast (po že preplezani smeri).

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Se mi zdi še ena od človekovih egocentričnih potreb po dokazovanju.

Nasploh smo Slovenci podvrženi temu, ne vem, če ima kateri narod, večji odstotek ekstremnih športnikov glede na št. prebivalstva, kot mi.

Ampak, kolikor vem o njem, ne gre v tem primeru za to obliko dokazovanja, ker je veljal za preudarjenega alpinista, z veliko izkušnajmi, ki jih je delil z ostalimi.

Nazadnje urejeno:

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
a ti greš na morje? in če te slučajno kdo zbije s čolnom.. bomo tut rekli kaj pa rineš tja?

takile komentarji so samo spam in nabijanje altov..
če veš kdo je on bil in kaj je dosegel potem komentiraj.. drugače se vzdržite..

hvala..

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Proti surovi naravi človek pač nikoli ne bo zmagal, pa naj se še tako pripravlja in planira. To je to od mene.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
P. prov bal sm se tega, ko sm bral kam se podajajo. Če se ne motim se jih že veliko ni vrnilo z tega gore
tongue-1.gif

J. tole, hčerko poznam (je plavalka) in si niti ne upam predstavljat kaj sedaj doživlja
tongue-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Sožalje prizadetim, dodajam pa, da kljub temu, da so nekateri posamezniki očitno navdušeni nad mogočnostjo gora - kar gore tudi so in zahtevajo določeno mero spoštovanja - ne razumem teh 'pushing the limits'. Se mi zdi še ena od človekovih egocentričnih potreb po dokazovanju. Mogoče ob izgubi velikega alpinista ta komentar ni na mestu, a to dejstvo me vedno zbode.

V bistvu lahko to tako gledaš. Večina gleda tako.
Lahko pa gledaš tudi drugače - ko se zaljubiš v gore, poti, ki jih nihče drug ne vidi, pač moraš iti tja (a'la "gora me kliče" ).
Ne znam povedati, ampak tako to je.

Seveda veš, da se lahko ubiješ.
Ampak užitek je neizmeren in ga dožilvljaš še dolgo potem, ko je vse minilo (ob gledanju slik, na primer).
Tega ne nudi nobena vožnja z avtomobilom (vsaj meni ne), ali zidanje hiše,... čeprav lahko umrem tudi tam.
Zasvojenost?
Verjetno.
Egoizem?
Najbrž tudi.
A ne glede na to si ne morem predstavljati, da bi - samo zato, da bom varna - celo življenje preživela doma, na relaciji od doma do službe, pod eno in isto smokvo.
Ker potovanja, gore, novi ljudje, čudni običaji, kultura, neverjetno podnebje... to je nekaj, zaradi česa se (po mojem mnenju) res splača živeti.
In zaradi česar sem vsak dan vesela, da sem živa, da to lahko vidim in doživim.

Človek je umrl, ko je delal tisto, v čemer je najbolj užival.
In tam, kjer je bil najraje.

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Pocivaj v miru.

Hotel sem samo spomnit, da je bil on tisti ki je slikal napad kitajske vojske na tibetanske civiliste v Himalaji. In seveda dal v javnost.