Se da mačka kako vzgojiti?

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Jedina je pred slabim mesecem privlekla domov mačjega mladička (muco) z namenom, da postane novi član našega gospodinjstva.
Zdaj pa kolikor je to mače luštkano in simpatično, toliko je od hudiča. Vse, kar dela, je da spi, jé, serje, nori in grize. Ni šans, da ga pobožaš. Takoj ti objame roko in ti jo začne gristi. Zaletava se v copate, pleza po hlačah, nori po bajti, nikoli ne da miru ... Glede na to, da je mače staro šele cca 2 meseca, se sprašujem, kaj šele bo. Opažam, da je jedina že kar malo žalostna, da je privlekla k hiši takega hudiča, zato sem se odločil posredovati in vprašati alter, ali meni, da se bo s časom mače kaj umirilo oziroma ali se ga da kako vzgojiti.

Umiri se le, kadar je/spi, potem pa zopet galama.
smile-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ne. S kakšnim ustrahovanjem ga boš pa samo preplašil, da se te bo izogibal. Se bo pa umiril po določeni starosti-okrog 1 leta.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Runo pravi:Zdaj pa kolikor je to mače luštkano in simpatično, toliko je od hudiča. Vse, kar dela, je da spi, jé, serje, nori in grize. Ni šans, da jo pobožaš. Nori po bajti, nikoli ne da miru ...

Hja, tipične ženske lastnosti.
evil.gif

Saj eno že imaš. Bi lahko vedel.
grin1.gif

Drugače je pa tako, kot so ti ostali povedali. Bolje, da imate samičko, ker bo kasneje bolj prijazna in se pustila božati, kot samci.

Zdaj se mora pač zgoniti.
evil.gif

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Ja se bo umiril. Kot prvo ga daj kastrirat (oz. sterilizirat če je muca), takrat se bo precej umiril. Kasneje pa še bolj. To da je divjak kot mladič je normalno, sej to je simpatično. Ni pa prijetno, ker lahko naredi škodo, te popraska itd...ampak to je samo znak da je maco zdrav.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.093
2.880
113
Mamo cca. 1 leto staro mačko in mačka, maček je definitivno 100x bolj crkljiv kot mačka, oba sta kastrirana, tako da to ne velja vedno da so mačke bolj crkljive.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Naši mački je ime Pika - in je definitivno "pika, pikasta". Tako bo kot njej paše in tudi milimetra ne drugače!

Ko je bila mala, je še nekako šlo. Ko je bila stara kakih pol leta, pa mislim da se je mačja puberteta začela. Praska in grize takoj ko ji kaj ne paše.
Smo ji pustili prvi sex in mladiče, potem pa kastracija. Vedenje se ni čisto nič popravilo - oz. karakter je ostal. Jo pobožaš, pa še enkrat, .. potem začne z repom migat - takrat bejži stran!
tongue-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Čudne mačke mate to, jaz bi moje lahko čohal 24/7 pa bi še nastavljal betice. Res pa opažam, da precej folka sploh ne ve kako se poboža mačkona, kaj jim paše in kaj definitivno ne.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.099
-8.765
113
Zelo odvisno od mačka. Ene lahko božaš na 100 načinov, druge pa le na enega
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pri naši Piki se točno vidi, kdaj bi se čohala. Takrat ko je ura za jest! Zjutraj in okoli poldne - enih. Takrat se ti ovije trikrat z repom vred okoli noge ( bi bilo še večkrat, pa je rep prekratek!). Ko se nažre in če je slabo vreme, gre zabušavat v tisto košaro med rožami.
tongue-1.gif
Če je lepo vreme, gre pa ven.

Ja, bi imel spet psa nazaj - pa nimam dovolj časa zanj ...

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
oba sta kastrirana, tako da to ne velja vedno da so mačke bolj crkljive.

Kako pa mačko kastriraš?

Če že govorimo o tem je tako, da če samca kastriraš, nima več testosterona. Če mačko steriliziraš, ne more zanositi. Estrogen ima pa še vedno.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.093
2.880
113
Citat:
Uporabnik Mont pravi:
Citat:
Uporabnik Guinness pravi:
oba sta kastrirana, tako da to ne velja vedno da so mačke bolj crkljive.

Kako pa mačko kastriraš?

Če že govorimo o tem je tako, da če samca kastriraš, nima več testosterona. Če mačko steriliziraš, ne more zanositi. Estrogen ima pa še vedno.

Ok, ok, no oba sta nezmožna imeti potomce, je to boljše? Sicer pa so bile pri mački komplikacije, ker smo želeli enkrat imeti mladiče, ker sta oba kjut za znort, ampak je fasala eno vnetje in so ji potem morali pobrati ven vse lady parts
evil.gif

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Res pa opažam, da precej folka sploh ne ve kako se poboža mačkona, kaj jim paše in kaj definitivno ne.

Sam sem tudi opazil, da imajo nekateri ljudje občutek za čohanje mačk in takim se žverca rada nastavlja za čohanje.

Spol pomoje nima kaj dosti veze z živahnostjo, mi imamo tri mačke (samca in dve samici) in vsi so kastrirani/sterilizirani. Ena samica se pusti crkljati samo enemu družinskemu članu, druga dva pa sta prodani duši in se crkljata vedno in povsod (odvisno od volje).