SCSI disk?

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
V desktopu mi je umrl podatkovni disk. Zamenjal sem ga z wd 1Tb blue. Novi disk se je v sistemu pojavil kot SCSI disk, spodaj v opravilni vrstici pa se pojavi ikona za "Safely remove device". Operacijski sistem so XP-ji.
Ali je možno brez izgube podatkov SCSI spremeniti v normalni disk?

007James

Pripravnik
21. jul 2008
135
3
18
Hm, skoraj gotovo novi disk ni SCSI, ker bi sicer moral z diskom kupiti še poseben kontroler (npr. adaptec 1542c ali podobnega). SCSI je standard prenosa podatkov do perifernih enot in nima neposredne povezave s fomatom zapisa podatkov na disku. Skratka ni potrebe spreminjati podatke na disku!

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
To je OS napačno zaznal, na delovanje pa to itak nima vpliva. Razen če te moti da lahko disk varno odstraniš? Torej da bi rad to nekako skril?

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Ja, nekako tako, da lahko skrijem tisto ikono, da ga nebi po neumnosti med delom odstranil. Meni je sicer čisto vseeno, kako disk deluje v sistemu. Raje bi pa seveda uredil tako, da bi ga sistem prepoznal za normalen disk, kar tudi je. Menda WD blue niso SCSI, sploh pa ne za 56 EUR.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
V BIOS-u ni nikjer nobene možnosti, da bi nastavil tip diska. Detekcija diskov je na AUTO, RAID/AHCI opcija je onemogočena, to je pa v BIOS-u tudi vse kar se tiče diskov. Osnovna plošča je Gigabyte P35 DS3R z Award BIOS-om.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Imaš 2 različna kontrolerja na plošči (za SATA), Intel in Gigabyte. Intlov se nastavlja iz BIOSa, Gigabyte ima svoj BIOS. Ta kontroler je ponavadi prijavljen kot SCSI device in vsi diski priklopljeni nanj so potem SCSI...
Imam podobno plato, samo gor laufam WIN 8.1.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Hvala za obrazložitev. Sedaj pa samo še vprašanje, kako pridem do nastavitve teh kontrolerjev. Ko sem menjal disk, nisem spreminjal čisto nič, prejšnji disk je bil "normalen", ta pa je po priklopu postal SCSI. Ostali diski so še sedaj "normalni", samo novi je SCSI. Sem malo gledal tudi po tujih forumih, ni tole osamljen primer, nikjer pa nisem našel rešitve.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.081
-8.781
113
Prestavi SATA kabel na drug vtič, da bo na intelovem kontrolerju(pa verjetno boš mogel še v BIOSu nataviti boot order)

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Kabel je ostal na ISTEM vtiču, kot je bil prejšnji disk, boot order je pa HD, DVD, tako kot je bilo pred menjavo diska. Sistemskega diska nisem menjal.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Samo še vprašanjce... Si predhodni podatkovni disk imel v mašini ob nameščanju ali si ga priklopil pozneje?
Kaj te moti pri vsem tem? Če te moti, da je omogočen za izmet, pojdi v upravitelj naprav, klikni na ta disk, lastnosti, zavihek Pravilniki in tu izberi kar želiš...

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Crknjeni disk sem seveda vzel ven, kaj mi pa bo v mašini. Namesto crknjenega sem samo vstavil novega - na iste kable, kot je bil stari, po formatiranju pa je postal SCSI - vsaj zdi se mi tako, res nisem opazil ikone v opravilni vrstici pred formatiranjem. Ne dam pa roke v ogenj za to trditev.
Keč je v tem, da v Device managerju, če kliknem z desnim gumbom na ta disk in potem na Properties in potem na Policies je vse onemogočeno - sivo, je pa v Properties en nov zavihek "SCSI properties" v katerem sta dva okenčka in sicer : Disable tagged queuing in Disable synchronous transfers - za tadva pa pojma nimam kaj naredita in jih posledično pustim pri miru. Kakšna ideja?