Sanacija XP po virusu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Po zelu neumni potezo sem menda prvič v življenju fasal virus/trojanca in še to zgleda enega izmed "boljših". Odpravil sem ga, čeprav zelo stežka, a so posledici, ki jih je pustil za sabo zelo velike. Ne morem odpreti IE, taskbar kar zgine, kopirat ne morem datotek, ne morem instalirat NOD32, teži za neke pravice (čeprav sem kot admin), ne morem printat, ne morem uporabljat wifi, etc...

Je imel že kdo podobne težave, kako se jih sploh odpravi? Razmišljam, da bi vstavil instalacijski CD in samo zadevo "obnovil", a se bojim, da bi to bila napačna poteza - glede na izkušnje iz preteklosti.

PS, format opcija ODPADE.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
hm.. si ziher, da si ga odpravil?

Daj gor se aviro.. updejti.. pojdi v safe mode in jo spusti..

uninstalliri

daj gor avasta, isti postopek

uninstalliri

daj gor search and destroy - enak postopek

daj gor kasperskyja - enak postopek

skratka, prescaniraj z ene 5 antiviri.. ne pozabi pa, uninstallirat prejsnjega..

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Ne vem kaj točno je bilo. Tam ko je ura se mi je pojavil napis "VIRUS ALERT", enako je nastalo v control panel > system in tudi tale "user" je postal lastnik vseh datotek. Potem sem šel v safe mode in sploh nisem not prišel, je samo loadalo, loadalo...potem sem nekako uspel zagnati combofix in je nekaj popucalo. Zdaj..pa več nič ne najde. Čez noč je laufal nod32 in našel nič (zagnal sem ga iz druge particije). Zdaj mi sicer laufa avira, a bo trajalo še par ur.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Smitfraud. Obstaja fix:

http://siri.geekstogo.com/SmitfraudFix.php

Jaz sem ga tudi imel. Dobil sem ga pa v nero lite. Nikdar več ... And no more public trackers.
wink-1.gif
Hvalabogu sem že dvakrat formatiral od takrat.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Preveri na katero stran te bo peljala okuzba, pa bos ugotovil kaj si fasal
smirk-1.gif
Zadnje case je to Antivirus 2008 XP & Co.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Preprosta resitev, format. Ce ste instalirali kaksen nero kao zadnja verzija, ta ima virus, jaz sem ga tudi fasal, pac naredis format, ker vsega se ne bos drugace znebil. Uro in pol pa imas vse na sveze instalirano, vkljucno s programi.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
hehe, kakor kdo.. jaz imam toliko sare, da potrebujem nekje 8 ur, da si vse v piko nastavim..

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Zgleda da nimaš nič posebnega gor, če imaš v uri in pol vse instalirano. Da si vse instaliram in nastavim delovno okolje, tako kot mi odgovarja en cel dan dela.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
mbam sem uspel isntalirat, a se ne zažene, jamra za nek runtime error.

Smitfraud sem zagnal, a ni pomagalo kaj dosti.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Win se instalira okoli 40 min, potem pa razni uporabni programi in za vse skupaj porabim okoli uro in pol in se nikoli nisem imel kaksnih drugih problemov, ki bi zahtevalo celodnevno nastavlanje. Do zdaj imam nalozenih 18 programov, ki jih uporabljam skoraj vsak dan ( winamp, deamon, programi za navigacije, telefonski programi, imeniki, itd ). Prvic slisim, da je za ponovno nalaganje windowsa in uporabnih programov potreben cel dan ali vec, pa imam kar nekaj prijateljev v racunalniskih trgovinah, ki se s tem vsak dan ukvarjajo. Kot je nekdo rekel, vsakemu svoje, zato se pa ne sekiram, ce tudi 2x tedensko ponovno nalagam win. Kar jih pa ne, v petek sem jih zato, ker sem se po dolgem casu odlocil, da iz SP2 preidem na SP3, ker sem pa hotel posodobiti tudi nekatere programe, sem pa fasal virus iz nerota, kot je ze nekdo tudi pred mano povedal. Ker se pa nisem popolnoma znebil te nesnage, pa sem ponovno nalagal in tako bo ostalo do naslednjega virusa, ki se res ne bo dal odstranit.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Nisem rekel, da je za instalacijo WIN potreben cel dan. Za ureditev delovnega okolja (najlazje je instalirati WIN, OFFICE in ostalo saro, to je šele dober začetek), pa rabis kar en dan.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Ne morem verjet. Namerno sem na začetku napisal, da format odpade, potem pa nekdo pametuje tu glede tega...

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Postopek za odstranitev virusov:

Najprej izklopiš system restore. Potem greš v safe mode in poženeš (updatan) antivirus in druga orodja za odstranjevanje nesnage (priporočam anti-Malware). Preveriš če je system restore še vedno izklopljen.
Restartaš, stvar bi morala biti urejena...

Razen, če fašeš en hudičev virus kot sem ga jaz pol leta nazaj. Ko sem hotel v safe mode sem vedno fasal BSOD. Takrat sem bil primoran ponovno nasneti image file.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.205
4
38
Kranj
rener.info
Dobil v petek ravno tak racunalnik... Namesto ure VIRUS ALERT, nisem mogel v raziskovalca NOD32 je tezil, da je prisoten virus, ampak ga ni zbrisal, online AV skener ni delal... V glavnem... zastartal linux, backupiral zadeve in ponovno nalozil sistem.
Aja, pa tudi v Safe mode ne deluje nic...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Zdaj sem dal not instalacijski Cd in pognal namestitev windows in izbral opcijo repair. Začuda zadeva delovala BP. ampak še vedno sam windows ne deluje v celoti. So se pa nekatere funkcije omogočile, recimo wifi mi dela, zvočna, toolbar je nazaj...pa mbam sem uspel zagnat, je pa našel nekaj nepravilnosti...

hijackthis...mam, sem laufal..ampak nisem ravno našel kaj takega, kar bi lahko bilo problematično.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Ti kar lepo backupaj pomembne podatke, format c:\, pa na novo gor winse, ne bo šlo drugače
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.982
6.994
113
Zaenkrat dela ok, printer je tudi začel printat. [censored] je edino, ker mam certifikate v IE, pa ga rabim...

Pa tudi mssql je začel delat, tako da zaenkrat dobro kaže!

Če ne bom pa IE v vmware laufal
wink-1.gif