Sanacija počrnelih fug

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Ko smo delali kopalnico, sem podlegel vplivom, zato smo po vseh stenah naredili bele fuge. Načeloma je vse v redu, razen v tuš kabini, kjer so na več delih fuge posivele/počrnele. Saj vem, to je plesnoba, ki se je zažrla v maso. Zdaj pa, kako to sanirati?
Razni premazi (poskušenih več) ne naredijo skoraj nič. Razmišljam o tem, da bi fuge na nek način pobrusil/znižal za 2 do 3 milimetre, ter zadevo ponovno zafugiral. Vem, da bom s tem zadevo le vizualno rešil, ampak vsaj to, ker zdaj z nobenega vidika ni v redu. Torej, vprašanje se glasi: kako fuge zbrusiti? S temle od Dremla ? Kakšna boljša ideja?

LP!

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Company pravi:
Ko smo delali kopalnico, sem podlegel vplivom, zato smo po vseh stenah naredili bele fuge. Načeloma je vse v redu, razen v tuš kabini, kjer so na več delih fuge posivele/počrnele. Saj vem, to je plesnoba, ki se je zažrla v maso. Zdaj pa, kako to sanirati?
Razni premazi (poskušenih več) ne naredijo skoraj nič. Razmišljam o tem, da bi fuge na nek način pobrusil/znižal za 2 do 3 milimetre, ter zadevo ponovno zafugiral. Vem, da bom s tem zadevo le vizualno rešil, ampak vsaj to, ker zdaj z nobenega vidika ni v redu. Torej, vprašanje se glasi: kako fuge zbrusiti? S temle od Dremla ? Kakšna boljša ideja?

LP!

Triuso ima namensko orodje za praskat fuge. Ni drago tako da lahko probas preden se lotis teh 300€ avantur. Jaz sem bp tudi brez namenskega orodja (manjse kladivo in oster izvijac).
aplauz.gif

V vsakem primeru bos moral biti zelo pazit na robove.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Company pravi:. Torej, vprašanje se glasi: kako fuge zbrusiti? S temle od Dremla?
To, kar je na linku je le nastavek za montažo na motor, ki ga moraš imeti, poleg tega pa še nekaj primernih rezil.
Za 'praskanje' fug dobiš ročni pripomoček, ki ni zelo drag, zahteva pa nekaj več truda za uspeh:

strgalo.jpg

LP

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Aja, sem pozabil napisati, da Dremel že imam, ker sem se včasih ukvarjal z modelarstvom, tako da bo kar malo ceneje, kot zgleda na prvi pogled. Tole sem dal samo kot primer, zanimalo me je, če je kdo že reševal kaj takega in na kak način.

LP!

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Obnova fug - prvo moraš vse ven spravit. Jaz sem to delal s šraubncigerjem (izvijač) lahko si pomagaš malo s kladivom. Sem kupil najprej tole zadevico ki jo je oriolus prilepil in je katastrofa, izvijač je stokrat boljši pa še ploščic ne opraska. Ven izbiješ čim več fugirne mase, vsaj 3mm Potem vse fuge premažeš z emulzijo da se nove fuge bolje primejo, drugače se lahko hitro zgodi da kakšen del fuge odpade, emulzija je poceni samo malo dolgo traja da vse premažeš, ampak če imaš ploščice v isti liniji potem pa ni panike. To narediš, daš novo fugirno maso pa si zmagal - fugirati pa verjetno znaš.

LP

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Company - to spremeni zadevo, spretnost pri modelarstvu in tisti nastavek sta verjetno pravi odgovor. Sicer tega še nisem poskušal, sem pa s takšnim nastavkom poskušal reševati drug problem - izrez v Knauf-u, zato vem da je treba nekaj predvidevanja, kam bo 'vleklo' rezilo.

@doktorz: 'tale zadeva' je bila v rokah moje soproge izredno učinkovita, očitno je stvar spretnosti posameznika pri uporabi kakšnih orodij odločilni faktor.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Tega ne trdim, morda je odločilni faktor 'ženska roka' in prirojena vztrajnost.
Recimo - vse ploščice v hiši in na vikendu je polagala ona, jaz sem jih le rezal...

Nazadnje urejeno:

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
pokliči v kimi v trzinu

imajo čistilo ki dela čudeže. Tudi sam sem hotel menjati fuge, pa je čistilo iz kimija rešilo vse tegobe
smile-1.gif

Daš malo večjo koncentracijo pa je. Poleg tega je še dobro čistilo za vodni kamen.

LP

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Z varekino sem bil izredno zadovoljen pri odstranjevanju plesni iz zidu v dnevni sobi. Je izginila in se tudi ni več pojavila.

In valda, potem isto prakso v kopalnico. Ampak iz fug ni variante, da spravim ven. Malo plesni se mi je nabralo tudi na silikonu pri robovih tuš kabine in tudi ne morem spravit z varekino ven
uf-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.750
113
EU
V eni angleški oddaji na TV, so fuge čistili z zobno pasto. Po obdelavi so bile kot nove
zmaga.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
mislim da tu barva fug nima veze...vidim pa jaz problem v tem ker si se lotil posledic ne pa vzroka zakaj so nastale crne fuge. tako da za moje pojme bi moral postimat prezracevanje kopalnice ter nato odstraniti se posledico ki je nastala.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hm, se mi zdi zadeva samo prepakirana varekina.
Torej nič kaj drastičnega se ni zgodilo...
Bom pač vzel nek izvijač, pa v kombinaciji s CLOX in drgnjenjem poskušal odstranit nesnago.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Tale Clox deluje! Preverjeno. A so preverjeno alge tudi takoj nazaj
wink-1.gif

(zračenje je treba poštimat, drugače je škoda truda).

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
ma ja, tudi v sanitarni kit (z fungicidom) se slej ko prej naselijo alge...spraskat kit in pokitat na novo, nimas kaj

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
mislim da tu barva fug nima veze...vidim pa jaz problem v tem ker si se lotil posledic ne pa vzroka zakaj so nastale crne fuge. tako da za moje pojme bi moral postimat prezracevanje kopalnice ter nato odstraniti se posledico ki je nastala.
Ma kakšno prezračevanje. Moja draga je bolna na to, kar pomeni, da je v kopalnici okno pretežno odprto tudi, ko je zunaj -15C. V bistvu, kadarkoli pridem v kopalnico, je okno odprto.

LP!