Samostoječi kamin

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Kako ta zadeva špila? Postavil bi samostoječi kamin za katerega sem že pripravil poden (plošče iz kamna). Dimnik imam tudi v steni. Potrebujem še kaj? Gre se mi pa bolj za atmosfero kot pa dejansko gretje prostora. Bi pa stalo vse skupaj v dnevni sobi ca 45 kvadratnih metrov.

Sem še kaj pozabil? Postavim, sepljem dimnik, zložim bukova drva in to je to ne?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Stavba je nova, tako da skoraj sigurno vleče okej. Kako pa preverim, da je samo moj, ker nekako dvomim, da bi imel svoj dimnik v stanovanjskem bloku.

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
kaminsko peč misliš?
zlo priporočljivo je imet tudi dovod zunanjega zraka direktno za kurišče
dimnik boš imel samo za k.peč?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vse sosede nad sabo vprašaj, prosi, za info ali imajo kamin, ali imajo zadevo zaprto. pa poglej a je zadeva funkcipnalna. da ni kdo kapo not vzidal.

to da je novo, je zasrkbljujoče

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
kaminsko peč misliš?
zlo priporočljivo je imet tudi dovod zunanjega zraka direktno za kurišče
dimnik boš imel samo za k.peč?

Ja, točno to je ta izraz, kaminska peč. Dovod zunanjega zraka? Pojma nimam kako bi to speljal.

Ja, dimnik bi bil samo za kaminsko peč.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
vse sosede nad sabo vprašaj, prosi, za info ali imajo kamin, ali imajo zadevo zaprto. pa poglej a je zadeva funkcipnalna. da ni kdo kapo not vzidal.

to da je novo, je zasrkbljujoče

Malo neveden glede tega, kaj pomeni kapo vzidal?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Mi jo imamo doma. Kupilo smo steklen podstavek in enostavno postavili na parket. Dnavna soba, kuhinja in jedilnica se grejeta izključno z njim. Pri nakupu glej da ima čimvečjo kalorično moč. Mi imamo 9 kilowatno. Glede dovoda zraka, je finta v tem da dovajaš hladen zunanji zrak direktno v peč in z tem ne dovoliš da zrak prihaja skozi špranje oken v prostor in ga s tem hladi. Večinoma pa v te peči itak nimaš nekega priključka, kjer bi to lahko realiziral. Mi tega dovoda zraka nimamo, pa je vseeno toplo v prostoru. Če pa že kje kaj zraka pride skozi okne in vrata, pa to niti ni tako slabo, se pač prostor zrači, notri nimaš vlage, plesnovce, po oknih se ti ne rosi itd...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.135
198
63
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Pri nakupu glej da ima čimvečjo kalorično moč. Mi imamo 9 kilowatno.

NAPAKA!! prevelika moč je prej slabo kot dobro!!

vzemi tolk kw kot imaš veliko stanovanje

za tvojih 45m2 bo 6kW vrh glave.....

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dovod zraka je zato, da ti ne kuri kisik iz prostora. večja kot je peč, večji je..ogenj, več kisika gre. nima smisla pretiravat.
doma je 15kw kamin in segreje 60 kvadratov iz 22 na 27 v slabi uri..pol se pa okna odpirajo. če želiš normalno temp..pa mečeš polen po polen gor in se igraš debila

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Mi jo imamo doma. Kupilo smo steklen podstavek in enostavno postavili na parket. Dnavna soba, kuhinja in jedilnica se grejeta izključno z njim. Pri nakupu glej da ima čimvečjo kalorično moč. Mi imamo 9 kilowatno. Glede dovoda zraka, je finta v tem da dovajaš hladen zunanji zrak direktno v peč in z tem ne dovoliš da zrak prihaja skozi špranje oken v prostor in ga s tem hladi. Večinoma pa v te peči itak nimaš nekega priključka, kjer bi to lahko realiziral. Mi tega dovoda zraka nimamo, pa je vseeno toplo v prostoru. Če pa že kje kaj zraka pride skozi okne in vrata, pa to niti ni tako slabo, se pač prostor zrači, notri nimaš vlage, plesnovce, po oknih se ti ne rosi itd...

Kako debel je ta stekleni postavek, mere in kje si ga kupil. Sej pravim za gretje bo morda samo prehodno, čez zimo pa laufajo radiatorji. Dovod zraka sigurno ne morem speljati, kar se tiče špranj pa ne vem. Vrata so protivlomna ter dodatno protihrupno izolirana z gumijastimi metlicami okoli, okna pa trislojna tako da ne vem od kje bi še lahko prihajalo.

Kaj kakšen senzor za ogljikov monoksid? To kdo ima?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
dovod zraka je zato, da ti ne kuri kisik iz prostora. večja kot je peč, večji je..ogenj, več kisika gre. nima smisla pretiravat.
doma je 15kw kamin in segreje 60 kvadratov iz 22 na 27 v slabi uri..pol se pa okna odpirajo. če želiš normalno temp..pa mečeš polen po polen gor in se igraš debila

Sej pravim, bolj se mi gre za atmosfero, tako da tudi tisti, ki ima 6kw je vrh glave pomoje.

Ogledano imam pa tole:
1344789-Carillon-19-9-Crystal.jpg

Priponke

• 1344789-Carillon-19-9-Crystal.jpg
    1344789-Carillon-19-9-Crystal.jpg
    55,2 KB · Ogledi: 434

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik softi pravi:
preveriš da je dimnik samo tvoj in da vleče ok

Saj lahko poleg prižge cigaret, pa bo videl, če vleče.
evil.gif

@Bumbar:Vem, da sem videl v neki reklami kaljeno steklo za podstavek. Drugače ti ga pa odreže steklar. Premisli še, v čem boš nosil drva. Jaz imam poleg kamina kao klopco in jih imam pod njo zložena. Pa ne kurit kakega hrasta, ker poka. Smreka pa sploh. Priporočam še en mali (akumulatorski) sesalec, da sproti posesaš smeti od drv in (morebitni) pepel, ko boš nalagal.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
preveriš da je dimnik samo tvoj in da vleče ok

Saj lahko poleg prižge cigaret, pa bo videl, če vleče.
evil.gif

@Bumbar:Vem, da sem videl v neki reklami kaljeno steklo za podstavek. Drugače ti ga pa odreže steklar. Premisli še, v čem boš nosil drva. Jaz imam poleg kamina kao klopco in jih imam pod njo zložena. Pa ne kurit kakega hrasta, ker poka. Smreka pa sploh. Priporočam še en mali (akumulatorski) sesalec, da sproti posesaš smeti od drv in (morebitni) pepel, ko boš nalagal.

Jaz ne kadim
smile-1.gif

Za drva imam dve borši, taki velik, notri lahko zložim ca 10-15 bukovih polen, rezana na 50cm. Nekaj drv bo zraven kamin v litoželezni škatli tako kot je na sliki zgoraj, ostala zaloga bo pa v špajzi. Kuril bom izključno bukvo, nekdo mi je predlagal tudi jesenova drva. Kaj meniš?

Tisti sesalec je dobra ideja, sem malo pozabil nanjga. To bo potrebno še zraven nabavit.

@softi

Jaz mojo ne pali s šibicami. Opalim po riti , uhavtim za siso pa se hitro zagreje. Jbg, romantik po duši.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
brezova drva so zakon. pol bukev.

usisivač za pepel maš v bausranju, 40 evriča.

drva kupi suha, potem jih mej u kletu. ne u shrambi. u shrmabi je vinska vitrina i gajba jelen piva, takovo sok za klince