Sadolin + odpadno motorno olje

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
Je kdo že mešal tole za barvanje starega lesa(pije barvo ko goba)?
roza.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Jaz sem včeraj barval eno stran stare barake. Za ene 6m2 je šlo 4l barve za enkratni nanos. Žena je rekla:"podri ali pa pobarvaj"
17758-icon_confused.gif
. Sem imel eno poceni barvo iz Obija. Če bi vzel beltop cela baraka ni toliko vredna.

Nazadnje urejeno:

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Dela preizkuseno. Tudi zgolj s starim odpadnim oljem je ograja cisto spodobno zascitena ampak zaslepljene naravovarstveniki bodo spet grdo gledali.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ne bodo.
Vsaj tisti ne, ki vedo kaj je bil nekoč problem pri odpadnem olju.
Danes je to skoraj neškodljivo, razlog pa je v odsotnosti svinca in svinčevih spojin, ki so bile nekoč produkt izgorevanja osvinčenega bencina.
Je pa to tudi slaba novica - ker se je strupenost tega olja močno zmanjšala (ne popolnoma) ni več zaščite proti gljivam in insektom.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Jaz sem včeraj barval eno stran stare barake. Za ene 6m2 je šlo 4l barve za enkratni nanos. Žena je rekla:"podri ali pa pobarvaj"
17758-icon_confused.gif
. Sem imel eno poceni barvo iz Obija. Če bi vzel beltop cela baraka ni toliko vredna.

Kje to živite? Brezje?
confused-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Priporočam nedotikanje lesa, zlasti ko je na soncu.
evil.gif

Imaš v baumaxu neko pocen varianto. Meni drži ograjo "že" 4 leta.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Sadolin je bil (vsaj včasih ko so ga delali licenčno v belinki) na osnovi nafte, torej če že ga mešaš s kurilcem pa je.

Sicer pa kot so svetovali v Obiju se dobi poceni 20l sode zunanje impregnacijske barve ki bo verjetno ok za barako.

Sicer pa fora sadolina je da prodre v les in ga globinsko ščiti, če les preveč vpija in ga prepojiš z nafto nato pa čez sandolin nisi naredil nič!
tongue-1.gif

PA glede strupenosti odpadnega motornega olja. Svinec ni bil nikoli velik problem, problem so ne(pravilno) izgoreli ciklični ogljikovodiki ki spadajo med ZELO kancerogene stvari (ber: povzročajo raka).

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:PA glede strupenosti odpadnega motornega olja. Svinec ni bil nikoli velik problem, problem so ne(pravilno) izgoreli ciklični ogljikovodiki ki spadajo med ZELO kancerogene stvari (ber: povzročajo raka).
Aha, kakor kaže sem dobil (in nato posredoval) napačno informacijo. Zanimivo je to, da sem ta podatek dobil od osebe, za katero sem bil prepričan da ve vse o teh problemih, pa kaže da ni tako (tudi meni je bila informacija nekoliko sumljiva, ker pa ni bilo druge, boljše razlage...)
Vsekakor hvala za dodatno razlago, 'Utisevalec', če prav razumem, je torej odpadno olje za škodljivce še vedno strupeno, oziroma 'deluje'? In posledično strupeno tudi za okolico, kar pa bi res lahko spravilo na noge okoljevarstvenike?

LP

P.S.: če bi bil odgovor (v kolikor se ti da pisat) predolg ali za ostale nezanimiv, lahko tudi na ZS, če želiš, seveda.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
1 žlička olja zasvinja nekaj 10 kubikov pitne vode, potem pa sam naprej sklepaj...
zmaga.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Že sama nafta (kot osnovni surov derivat) je "strupena" za večino organizmov (če ne drugega vsebuje žveplo, težke kovine in pa precej strupenih alk(a/e)nov). Sicer z destilacijo in čiščenjem dobimo danes dokaj "nestupen" in čist derivat. Nafto kot derivat (plinsko olje) se je včasih uporabljalo za impregnacijo. Ima tudi vodoodbojne lastnosti, kar je osnova pri zaščiti lesa. Pri nas recimo se je vedno lestve barvalo izključno z nafto.

Slabost nafte kot impregnacije je da smrdi - vedno!

Glede odpadnega olja pa tako. Olje v motorju opravlja (tudi) nalogo čiščenja. Torej pobira saje ki nastanejo med (nepravilnim) zgorevanjem goriva. Zgorevanje goriva, sploh nepravilno ima za posledico polno škodljivih snovi. Večina (plinov) se danes ulovi v katalizatorju oz. v filtru trdih delcev (trdne snovi pri dizlih), ampak to velja samo za tisto kar pride do tja. Določen delež svinjarije še vedno pade v karter (in olje v njem).

Recimo pri zgorevanju v sodobnih motorjih (ki je skoraj popolno, ampak popolnosti ni) se zaradi tehnologij zgorevanja razvijajo visoke temperature in tlaki, ki ogljikovodike spreminjajo v razne oblike. Večina sicer razpade na enostavne oblike (in se izloči kot co2, voda, ..) se pa določen delež vedno lahko spremeni v kompleksne strukture (aromatske spojine). No pod črto večji delež te svinjarije gre skozi ventile motorja in jo dihamo vsak dan (večji del jih še vedno zgori oz. razpade preden pride na zrak), določen del pa vedno pade v olje. Seveda zrak v okolici se "menja in čisti" olje je vedno enako (10-15k km vsaj).

Sodobna vozila imajo kao čisteješ izpuhe kar je le delno res, kot rečeno recimo pri dizlih (pa tudi pri sodobnih visokokopresijskih bencinarjih, turbinskih motorjih, ...) zaradi delovanja "višjih parametrov" (tlak, temperatura) nastane še več zelo strupenih spojin kot včasih. Pač po logiki bolj kot peštaš večji in bolj kompleksen oglikovodik lahko proizvedeš, bolj je kompleksen večja je verjetnost da je strupen! Sicer pa za več informacij googlaj recimo za PAH (policiklični aromatski ogljikovodiki) v povezavi s recimo sodobnimi dizelskimi motorji.

Zaradi vsega tega spada rabljeno olje med zelo strupene in zelo raktovorne snovi. Seveda od ene menjave olje ne fašeš raka ali pa umreš, če pa delaš to vsak dan nepravilno, vdihavaš oljne hlape (recimo avtomehaniki) spadaš pa v precej rizično skupino. Da bi pa tako olje potem namazal na vrtno lopo v kateri preživim recimo vsak vikend pa tudi ni ravno zdravo!
grims-1.gif

Ampak pod (še eno) črto, tudi alkohol je rakotvoren, pa cigareti, pa 1001 druga stvar ki jo uporabljamo vsak dan tako da izbira s čim se (ne) boš zastrupljal je stvar posameznika je pa prav da se ne zavaja.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala.

Še vedno pa mi manjka podatek o zaščiti pred organizmi, ki napadajo les.
Nekoč, pred mnogo desetletji, ko sem še hodil v srednjo šolo, nam je prof. Dekleva razlagal, kako je odpadno olje poleg vodoodbojnosti, zaradi svoje strupenosti tudi dober zaščitnik proti vsem vrstam škodljivcev. (torej da jih že v začetku odbija)
Sicer pa, po neki analogiji - če je strupeno za ljudi, je tudi za škodljivce (in obratno) bi to lahko sklepal tudi iz tvoje razlage.

LP

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
A nisi ti iz lesne stroke?
grin1.gif

Recimo smola v lesu je ravno iz razloga varstva pred škodljivci, pa ni strupena niti za ljudi niti za škodljivce. Precej premazov (lazur/lakov) je narjeno na osnovi smole, med drugim jo tudi sadolin vsebuje kolikor vem.

Za večino škodljivcev (ki izležejo jajčeca v les in tam nastanejo črvi/ličinke ki ga potem uničujejo) je prva faza obrambe to, da se jim prepreči samo odlaganje jajčec. To v večini primerov pomeni da "kompakten" les ne bodo napadali ker je pretrd/premalo porozen in z raznimi impregnacijami dobiš točno ta efekt (tudi če ni nič strupenega). Potem če je les prepojen z nečim verjetno ličinkam ni užiten in ga ne jedo tudi če se uspešno izležejo.

Včasih se je v te impregnacije dodajalo tudi pesticide, fungicide in ostale "biocide" kar pa se danes opušča. Recimo ravno sadolin je včasih vse to vseboval, danes pa verjetno ne več (nikjer ne najdem specifikacije novega sadolina), pa včasih je bilo vse na osnovi topil iz nafte (becini, olja) danes pa vse več ali manj na vodni osnovi.

Skratka, sam imam doma še par kanistov starega sadolina pa ga uporabljam raje kot kakšen nov zvarek, nanotegnologije in bio eko sranje se mi zdi da še ne deluje na nivoju strupov iz 70h!
evil.gif

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Seveda sem iz lesne stroke že 46 let .
wink-1.gif

Pa se kljub temu še vedno učim in rad izvem kaj novega.
Tudi dogajanje okrog starega Sadolina in vsebnosti DDT-ja v njem precej dobro poznam.
Vem tudi, da naši proizvajalci skrbno skrivajo kaj je v njihovih proizvodih takega, da zaščiti les pred škodljivci. Vsaj meni, kljub veliko kontaktov z njimi, ni nikoli uspelo izvedeti kaj je to. Samo borovi pripravki, ali še kakšen od pesticidov novejše generacije? Odgovori so bili vedno izmikajoči in nedoločni.

Da ne grem predaleč z OT - premazovanje z rabljenim oljem je po mojem mnenju opcija za cenen način zaščite nezahtevnih in ne-bivalnih lesenih objektov. Mešanje z lazurami je možno, vendar to močno podaljša čas sušenja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Glede na to da folk na veliko uporablja železničarske "švelerje" izpred 30 let na vrtovih ipd. (zadeva je impregnirana s takim sranjem da je škodljivcev potem še v solati manj) bo barvanje ograde za ovce z odpadnim motornim oljem pljunec v morje. Ni pa ekološko, ampak če smo že pri tem potem "naj ta kamen vrži tisti ki je brez greha".

Torej ja stvar bo delovala, je dovolj strupeno, dovolj mastno in dovolj prodorno da bo les zaščitilo vsaj tako dobro kot pa kakšna poceni barva. Če je olje že tako namenjeno odpadu smo na nek način celo ekološki (v stilu reciklaža je zadnja stopnja ekologije).

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
uf kakšna debata je padla! hihi
shocked-1.gif

Mene je samo zanimalo če to gre skupaj, da bo lepši odtenek, no bolj črna barva
wink-1.gif

Kolikor vidim gre. Bomo mešali in barvali.
cheer.gif

srce-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Mikulja pravi:
Kolikor vidim gre. Bomo mešali in barvali.
Za vsak slučaj najprej zmešaj manjšo količino, kljub temu da sta zadevi kompatibilni, se je v moji karieri dogajalo pri mešanju že marsikaj.