Šablona za mozničenje

Leut

Zelenc'
12. jul 2012
3
0
1
Pozdrav vsem na forumu, sem novi član in bi prosil za pomoč.....Lotil bi se sestavljanja enostavnega podstavka za akvarij, insicer v hoby programu bi naročil razrez in obrobo iveralov....zdaj je pa problem kako to mozničiti oz sestaviti. Mi lahko kdo priporoča kašno cenejšo šablono za mozničenje ali kak načrt kako jo sam narediti- improvizirati....

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Najcenejša varianta je, da v eno stran zvrtaš luknje, potem pa vsatviš nastavke, ki so špičasti (nastavki niso dragi) in zraven stisneš drugo polovico. Tako si označiš, kje moraš zvrtat druge luknje.

To je to.

gig

Pripravnik
7. apr 2009
684
11
18
Mi smo zavili v Ikeo in kupili Expedit
expedit-regal__0086571_PE215404_S4.JPG

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Če boš delal tako kot ti je predlagal Mato dvomim, da ti bo uspelo. Problem je ker ti vrtanje v iverko vedno malo potegne sveder. Pa dobro je če imaš sveder, ki ima spredaj posebno špico. Jaz sem si naredil šablono, da sem si v kotno železo izvrtal luknje. Za kakšno omarico bo že zdržalo. Drugače so pa v šabloni nastavki iz posebno trdega material, ki pa ne vem kje bi jih dobil. Meni je ratalo naredit otroško sobo s predali, vrati, drsnimi vrati pod posteljo... Nisem pa nič mozničil in lepil pa po šestih letih še vedno vse stoji kot prvi dan. Bom probal poiskati na netu kaj sem uporabil za sestavljanje.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če stopnjujem po ceni:
- zarisovanje s svinčnikom, pravokotno deščico in točkanje središča zavrtine (v iverici je to manj primerno)
- uporaba žebljičkov z odščipnjeno glavico in pred prenosom na drugo stran (ki je ploskovna) obrnjeni v luknjici s špico navzgor
- uporaba prenosnikov (ki jih omenja mato), prav tako najprej v čelni del, prenaša se na ploskev
- izdelava lesene šablone v 'L' obliki in z izvrtanimi luknjami za sveder, uporabna le nekajkrat
- plastična, kupljena šablona za mozničenje
- kovinska šablona za dva moznika
- šablonska letev dolžine 60cm z nastavljivimi luknjami za vrtanje

Za začetnika in za domačo uporabo priporočam nabavo kovinske dvojne šablone.

Potem pa je še možnost nabave rezkalnika za lečasta peresa (popularno ime 'lamelirka'), ki omogoči še kakšno dodatno uporabo, ne le izdelave vezi omarastih elementov.

LP

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Ekscentrični spojnik. Pozicija 12 in 13.
1533213-spojnik.jpg

Priponke

• 1533213-spojnik.jpg
    1533213-spojnik.jpg
    24,9 KB · Ogledi: 2.129
Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@jetamp. če si naredil izvrtine za to vrsto vezi - vse čestitke.
Zadeva je v domači režiji resnično zahtevna, čeprav se da.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:Potem pa je še možnost nabave rezkalnika za lečasta peresa (popularno ime 'lamelirka'), ki omogoči še kakšno dodatno uporabo, ne le izdelave vezi omarastih elementov.
Mogoče kaka ideja oz. informacija kje in katero lamelirko kupit? Parkrat sem nekaj usput gledal, pa so bile ali Makite za par sto €, ali pa taka kitajska jetra, da me je minilo. Tam do 100€ bi še dal, več pa za moje potrebe nima smisla...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Einhell sploh niso tako slabi, čeprav gre za nizko cenovne strojčke.
Seveda se ne more primerjati z originalnim Lamello, za ne preveč pogosto uporabo pa kar gre.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Glede na moje skice in zahteve so se mi zdeli mizarji malo predragi in sem se sam lotil "projekta". Ker sem po naravi štromar in o tišleriji nisem imel pojma sem najprej obiskal nekaj prodajnih salonov pohištva in poslikal pomembne detajle. Orodje sem v glavnem imel (kupil sem edino ene poceni svedre za ekscentere). Materijal sem dal narezat v hoby program robove sem pa sam "zapeglal".
V glavnem vse se da, če je le volja
smile-1.gif

1533230-page.jpg

Priponke

• 1533230-page.jpg
    1533230-page.jpg
    134,6 KB · Ogledi: 1.629

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Najprej čestitke za izdelavo, potrem pa še:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Glede na moje skice in zahteve so se mi zdeli mizarji malo predragi in sem se sam lotil "projekta".
Ker so se mi zdeli štromarji močno predragi, sem vso napeljavo v na novo izdelanem podstrešnem stanovanju pred 15 leti naredil sam.
Orodja skoraj ni bilo treba, le malo več logičnega razmišljanja in branja ustrezne literature.
wink-1.gif

Se pa še vedno učim, pri elektriki nikoli ne veš
wink-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Ker so se mi zdeli štromarji močno predragi, sem vso napeljavo v na novo izdelanem podstrešnem stanovanju pred 15 leti naredil sam
wink-1.gif

Saj pravim, da se vse da, če le nima človek dveh levih rok. Če pa gledam iz svojega stališča mi je tišlarija veliko bolj zahtevna. Pač veliko bolj natančen moraš biti , včasih je že 1mm preveč, da ne izgleda tako kot mora. Pri elektriki je pa treba le malo zdrave logike pa dela
smile-1.gif

Leut

Zelenc'
12. jul 2012
3
0
1
Najprej hvala za odgovore, nasvete....kaj takega še nisem doživel na forumu da za dobro uro že 11 odg.
smile-1.gif
! Malo sem tudi brskal po netu in našel tale video:
https://www.youtube.com/watch?v...42ADC479D2865DD
ko ga gledam zgleda lahko ampak se zavedam ni tko kot na videu ampak bom prej probaj nabavit šablonco pa trenirat za starih iverkah...pol pa šele na izrez ...
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ko sem predlagal možnosti, so ti trije pripomočki 5, 6 in 7 predlog.
Uporabnost:
ad 5 je problematičen, ker se lahko kovinska puša v plastičnem nosilcu zaradi segrevanja razmaje (imam doma)
ad 6 je boljša možnost (imam doma)
ad 7 bi bil najboljši, če denarnica to dovoli. (sem naredil sam iz Alu-profila in kovinskih puš)

Pa lepe izdelke ti želim!

LP

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Leut pravi:
Najprej hvala za odgovore, nasvete....kaj takega še nisem doživel na forumu da za dobro uro že 11 odg.
smile-1.gif
! Malo sem tudi brskal po netu in našel tale video:
https://www.youtube.com/watch?v...42ADC479D2865DD
ko ga gledam zgleda lahko ampak se zavedam ni tko kot na videu ampak bom prej probaj nabavit šablonco pa trenirat za starih iverkah...pol pa šele na izrez ...
smile-1.gif

se da to kje kupit?

Zgleda uporabno!

Nazadnje sem delal z unimi špičkami, ki jih daš v luknjo od moznika in potem preneseš na drugo desko.
Imam tudi "lameler", ki naj bi bil boljši od baubau varjant, samo sem ga premal uporabljal, da bi ga točno naštudiral. Ni točen.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Jaz sem na začetku nekaj omar sestavil po zgoraj opisani metodi. Nato pa sem presedlal na to varianto:

rezkalnik%20lamelni%20slr-900-100.jpg

Seveda se ti ne splača to kupovat samo za podstavek, če pa imaš namen delati še kaj drugega, se pa že splača premisliti.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Fusion: škoda, da se nisi bolj poglobil v uporabo 'lamelirke' (rezkalnik lečastih peres, Lamello, biscuit joiner), ko enkrat ugotoviš kako se dela z njim, tudi nekoliko slabša izdelava ni problematična. Recimo jaz sem dolgo časa uporabljal doma narejeno varianto.
Velika prednost pred klasičnim mozničenjem je hitrost in točnost (!) dela.
Kovinska šablona, ki je na video posnetku pa je zelo podobna tistim, ki smo jih v moji nekdanji firmi veliko uporabljali v osemdesetih. Potem pa smo dobili Lamello
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
jap.. samo dodal bi, (kot je že nekdo napisal) vse se da, če je volja, smisel, natančnost, pedantnost in čas. In ker se tukaj osebno ne poznamo in smo različnih sposobnosti in dejavnosti, bi rekel, da je zadeva kar zahtevna.... ampak, mi pa nemogoča!! Pa lepo naredi.
PS. Bom samo primer napisal, kako je en tip hotel znižati omaro. Nekje je videl že da je nekdo to delal. Omaro zazstavil in odzgoraj odrezal stranice , vmesne stene in vrata. OK. In potem se tale tip loti projekta nižanja omare.
write.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Faca, ki je pri tem nastala, bi bila za v risanko "a je to"
smile-1.gif
Hja, če nisi "tehničen tip" in nimaš 3D predstave potem je bolje, da se ne lotiš mizarstva.
Ja, pa svojih ur ne smeš računat, ker boš hitro dražji kot, da bi dal mizarju delat. Sploh, če delaš prvič, ko si moraš vse natančno zrisat in 5x preverit mere. Ko je enkrat odrezano ni več vrnitve!