S čim ohladiti prenosnik?!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Oj.

Iščem, brskam, berem teste in nekako ne najdem zaključka, kateri hladilnik nabavit za ohladit prenosnik?
Med brskanjem po internetu se segreje med 60-70°C, ko pa sem urejal video, pa je zakuhal preko 90°C.
Imam pa Dell Inspiron 5110 (CPU i5)

Ste že kaj testirali in kaj bi priporočali?!

crazy1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ko sem imel HP DV7 (znan po pregrevanju) sem kupil Belkinovo podlogo s ventilatorjem in dokler sem imel na njej, je bilo vse ok. Če sem dal dol in delal, se je ugasnil.

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
razmontiraj, odšravfaj ventilator in očisti. skoraj 100% sem da bo pomagalo. Podobno se mi je dogajalo z latitude e6500. Ko sem ga odprl ni zgledal nič umazan dokler nisem odmontiral ventilatorja.

Sedaj se ne ugaša več.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik colos pravi:
razmontiraj, odšravfaj ventilator in očisti. skoraj 100% sem da bo pomagalo. Podobno se mi je dogajalo z latitude e6500. Ko sem ga odprl ni zgledal nič umazan dokler nisem odmontiral ventilatorja.

Sedaj se ne ugaša več.

Ko je že ravno vse razdrto, lahko dodatno odlima hladilna rebra oz. cev, očisti čipovje, ponovno nanese hladilno pasto in zadevo sestavi nazaj. Pribitek znese 5min časa in 5€ za pasto.

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
472
27
28
44
MB
hladilnik bilo kateri ti bo za kakšne 2-3° znižal temp. to je vse..sem testiral enega z 20cm velikim ventilatorjem..vstran vržen denar

mistique

Guru
16. jun 2009
14.040
1.843
113
Emona / Carnium
Se ventilator vrti hitreje ali ga ne gane, da se notranjost pregreva?
Pri meni je ventilator začel brneti nekaj minut po tem, ko sem računalo prižgal. Nadgradnja biosa je zadeve odpravila. Torej, preveri, če imaš zadnjo verzijo biosa.

Tisti podstavki pa tudi po mojih izkušnjah niso najbolj učinkoviti. Je pa res, da obstajajo slabi in nekoliko boljši podstavki
grin1.gif

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
tut meni se je pregreval, ampak zaradi praha, kar je težko tvoj problem, če je star samo mesec
ta stojala pa naj bo najbojši na trgu ti bodo znižala za max 5 stopinj
probaj it čez odprtino s sesalnikom meni je pomagalo prvič pol sem ga pa odpru in ščistu
pa pogluglaj, mogoče se tvoja serija pregreva

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.531
113
Na mojem Probooku je (sicer glede glasnosti ventilatorja) pomagala čisto obična podloga za laptop brez ventilatorja (ko je laptop na njej, je spodnja stranica pač v luftu - od tam pa ventilator zajema zrak).

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Meni stojalo dejansko pomaga, CPU je ob polni obremenitvi hladnejši za slabih 10 stopinj, najbolj opazna pa je razlika na ohišju, ker je z vključenim ventilatorjem skoraj sobna temperatura. Ampak je ohišje iz aluminija...

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Jz mam stojalo CAnyon z ventilatorjem. Če samo stoji na podstavku, je bolje, ko pa priklopoim ventilator, pa sploh. Je pa res, da sem v dobrih dveh letih uporabe, enkrat izpihal z kompresorjem notranjost. Bilo je tok praha, da je čudo, da je sploh normalno delovau.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Da se ti tako greje (če so temperature prave, ker 90 stopinji??? je veliko, preveliko, se je ugasnil?) ni normalno in je lahko posledica hude zaprašenosti, ker je po 1 mesecu seveda izredno težko. Bolj verjetno je, da se ventilator ne prižige ko bi se moral. Kar je lahko posledica zgrešenih termalnih nastavitev tu pride verjetno bios updejt v poštev. Ali senzorji ne delujejo prav. Kaže premalo ali preveč. Tu ti bo pa servis pomagal.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Ugasnil se ni pri 90+°C. Podatke iz senzorjev pa dobim iste iz različnih programov...
Ventilator se vrti na 2500 in se dvigne preko 4000 rpm pri večjih obremenitvah.

BIOS je že naložen zadnji. Bom si vzel čas čez vikend in razdrl zadevo okoli CPU.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Če ima pentiumov procesor, bi se moral ugasniti med 92 in 95C.
Ti dela ventilator z najvišjimi obrati pri 90C?
Lahko ga neses na servis, pa naj ga stestirajo in povejo svoje mnenje. Možno, da tovarniško ni dobro nameščen cooling sheet, ali pa da hladilna pasta ni pravilno nameščena, lahko da zaradi Biosa ventilator ne doseže vseh obratov, ali je pa res hladilnik zaprašen.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Berem in iščem po forumih in se večkrat pojavlja za ta model "Inspiron N5110 Overheating Problem".
Očitno mu ne paše notranja razporeditev komponent. Zanimivo pa je, da se že i5 pregreva in je v tem
ohišju sedaj dobavljiv samo še i7 procesor, ki se še bolj greje...

Sem zmanjšal moč procesorja in bom spremljal rezultate.

crazy1.gif