S cim obloziti kaminsko pec?

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Situacija je taka, da imam en kaminček za ogrevanje.
Pa ga res zagreje nenormalno.
Bi si pa rad "podaljšal" toploto, ko grem spat. Se pravi, da bi zjutraj kakšno stopinjo, dve topleje bilo.
Gledal sem 3cm debel šamot, imam pa na voljo tudi tiste čisto običajne oranžne oldschool opeke(jih dobim džabe, šamot pa je kar drag)
Imam občutek, da bi 3x debelejša navadna opeka bolje akumulirala toploto. Ali pač ne?
Sem pa razmišljal tudi o kakšnih manjših skalah, da bi si malo pozidal okoli.

Skratka ob straneh,zgoraj in na zadnji strani bi "oblekel" tega hudička.

A je to sploh smiselno in če je, kaj je najboljša varianta?

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Malo poglej za starimi termoakumulacijskimi pečmi, ki jih ljudje podarjajo.

Ampak samo za velikimi. V 5 kW-atni imaš šamota kolikor hočeš.

Šamotna moka in steklena voda je pa poceni.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Madona, sem gledal pa so vse že podarjene.
Nekateri so celo opeko ven zložili, da je transport lažji
smile-1.gif

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
http://www.podsvojostreho.net/...=tobago#p473636 Tole je npr. moje delo. Šamot je izjemen akumulator, pa ni tako zelo zelo drag...material te ne pride več kot 300€. Ne zamenjam kamina za nič
smile-1.gif
verjetno pa kar se akumulacije tiče, nisi daleč od resnice, da je tist star rdeč cegu tam tam z ozkim šamotom. Jaz imam povsod 5cm šamot. Po 8ih urah po prenehanju kurjenja je še vedno nekoliko topel...

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Včeraj sem za pokušino samo par opekic po vrhu naložil.
Segrejejo se po cca 1h, tako da po tem času bi že konkretno sevalo toploto v prostor.
Ob polnoči je nehalo goret, ob 7h zjutraj sem probal pleh in opeko. In je kar konkretna razlika v temperaturi. S tem, da sem imel samo posamezno položene opeke gor. Ko bo skupaj sprijeto 200kg, se bo po mojem kar poznalo
smile-1.gif

Aja, pa men je to super všeč kar si naredu
zmaga.gif

Pri meni bo bolj po kmečko
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
če lahko kje bolje izoliraš sobo/stanovanje izoliraj in bo bolj toplo, še nekaj časa. Imaš verjetno stene iz opeke kolikor zeliš in to ti bo to- akumulacija. Toplote kolikor jo sproduciraš jo pač imaš. Nekam se že akumulira. Res pa da boš s šamotom imel nekoliko dlje toplo tisti del, kjer je kamin.