S čim naj ščistim ostanke fugirne mase??

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Zadeva je trda kot "beton" in je imam kr nekaj po ploščicah. Zdaj voda in krpa ne pomaga, s kakšnim strgalom pa tudi ne upam "čohat"
redface-1.gif

Tam kjer pa je majster "počisto", pa se vidijo mastni fleki, ker so ploščice temne.

A obstaja kakšno čistilo za ta moj problem?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
a so svetleče ? če niso postrgaj s špohtlom. Če so svetleče pa je itak noro občutljiva zadeva in se takoj vidijo rise.

Mi pa ni najbolj jasno kako lahko ostane fugurna masa? Načeloma bi moral keramičar dobo popucat komplet površino že s fugiranjem.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
zdaj niso full hoch glanz, ampak se pa svetijo + tega niso gladke

so točne te --->
mhjs_300x300.jpg

MARAZZI Cult Brown

bom jih še probal ščistit z mešanico kisa za vlaganje + voda in pa s tem čistilom KERANET

PS: keramičarja pa mi prosim več ne omenjat, ker ga lahko samo v treske vržem
10.gif

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Žičnata gobica za drgnjenje posode. Pa drgni na suho. Sem predrgnil celotno garažo, ko sem imel po tleh lepilo od fasade.

Nazadnje urejeno:

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
bom probal s tem Keranetom

kaj se ga da dobit povsod (Bauhaus, Merkur,...), al ne, da nebom letal brezveze po vseh trgovinah

hvala

Sem pa včeraj drgnil z leseno deščico bolj kot ne na hitro, samo da sprobam če gre, pa je šlo. Sem pa imel neko mehko varianto lesa, tako da verjamem, da bo s trdim lesom šlo še lažje

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Žičnata gobica za drgnjenje posode.

samo s tem ne! ..na gladkih ploščicah.

Najbolj nedolžna od grobih zadev je 100 % široka lopatica (ta širok špohtel, ki se uporablja pri vlečenju izravnalne mase po stenah..poleg gladilke seveda).

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Zakaj odpade? Pa vam povem, da sem predrgnil celotno garažo (60 kvadratov). Nobenega sledu o kakšnih risah. Ne silim nobenega, povem svojo izkušnjo. In ni bilo nobene rise. Saj lahko proba na majhni površini. Jaz sem počakal da se vse posuši, zdrgnil, z metlo pometel, še malo podrgnil kar sem falil, ponovno je pela metla in nato z mokro cunjo... Verjetno je pa odvisno od ploščic.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
Zadeva je trda kot "beton" in je imam kr nekaj po ploščicah. Zdaj voda in krpa ne pomaga, s kakšnim strgalom pa tudi ne upam "čohat"
redface-1.gif

Tam kjer pa je majster "počisto", pa se vidijo mastni fleki, ker so ploščice temne.

A obstaja kakšno čistilo za ta moj problem?

poročaj s čim ti je uspelo. mene to čaka v soboto
grin1.gif
(pa baje keramičar ni prehudo svinjarijo pustil za sabo)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zares zanesljivo sredstvo je solna kislina. Vendar je to tudi najbolj neprijeten način čiščenja, kar jih poznam. Če bi se slučajno odločil za to možnost - solna kislina je v prodaji sicer le v 20% koncentraciji, vendar pa tudi ta zelo močno razžira. Zato so gumijaste rokavice nujne, zaščitna očala in po možnosti kakšen predpasnik ki ga ni škoda. Včasih so jo gospodinje precej uporabljale, danes pa še zelo redko.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Pravo razmerje solne kisline je v WC RAČKI TO UPORABI ZMEŠAJ Z VODO in gre ko šus dol pa rokavice gor.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.085
1.038
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Zares zanesljivo sredstvo je solna kislina. Vendar je to tudi najbolj neprijeten način čiščenja, kar jih poznam. Če bi se slučajno odločil za to možnost - solna kislina je v prodaji sicer le v 20% koncentraciji, vendar pa tudi ta zelo močno razžira. Zato so gumijaste rokavice nujne, zaščitna očala in po možnosti kakšen predpasnik ki ga ni škoda. Včasih so jo gospodinje precej uporabljale, danes pa še zelo redko.

kolikor vem to varianto uporabljajo tudi keramičarji, za finalno čiščenje po polaganju....je pa zoprno zaradi lastnosti same kisline in je pač treba biti previden.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.085
1.038
113
Citat:
Uporabnik DMX pravi:
zdaj niso full hoch glanz, ampak se pa svetijo + tega niso gladke

so točne te --->
mhjs_300x300.jpg

MARAZZI Cult Brown

bom jih še probal ščistit z mešanico kisa za vlaganje + voda in pa s tem čistilom KERANET

PS: keramičarja pa mi prosim več ne omenjat, ker ga lahko samo v treske vržem
10.gif

imam ene podobne ploščice(druga firma) ,................lepe, "tople" na dotik , ampak pravi magnet za madeže vseh vrst .
cheer.gif

na začetku se sekiraš pol pa vedno manj...........
cheer.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne smeš! Če že, potem jo razredči, da bo imela največ 5% koncentracije ali manj. Vse kar je na bazi Ca karbonata (apnenca), bo hipoma ražrla. Poleg vsega ostalega so to tudi nove fuge! Zavedaj se, da zaleze tudi v mikropore granita in imaš takoj interkristalno korozijo.

Če delaš s solno kislino, jo razredči pod 5 % conc. , že po kakšni minuti delovanja pa splahni z (ogromno !) vode. Potem preliješ površino keramike z apneno vodo. To je nekaj pesti apna raztopljenega v 10 l vode, ko se zadeva zbistri, je to - to. Polivaš s tisto bistro tekočino.

Apnena voda naj deluje nekaj minut, potem jo dobro opereš s pritiskom vode. S tem si nevtraliziral nadaljnje delovanje solne kisline. Če pa se ti ni ljubilo in si pustil apneno vodo predolgo na površini, da se je posušila, imaš pa maloro in preklinjanje. Kakšna Fata ti še zadevo spuca, domača dekle bo šla raje na šiht, garant.

Če se že greste neko kemijo ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Aja, nekajkrat ponoviti, ker nikoli ne rata že prvič. Trikrat, petkrat! Delati počasi, da ne poškoduješ osnovnega materiala.To je najbolj bistveno.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.335
15
38
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
poročaj s čim ti je uspelo. mene to čaka v soboto
grin1.gif
(pa baje keramičar ni prehudo svinjarijo pustil za sabo)

bom, ampak ne verjamem, da bom pred soboto začel s čiščenjem....1L Keraneta v Bauhausu pride 4€

Me pa še nekaj zanima....spodnje nadstropje + kopalnico sem pobrisal z mokro krpo + čistilom za ploščice vsaj 15x, pa še kr niso čiste....saj ko so mokre so lepe, ko pa se posuši, pa niso iste kot tiste iz trgovine in se vidijo bele lise od praha
uf-1.gif

A obstaja kakšno čistilo, s katerim bi lahko povrnil ploščicam "trgovinski sijaj"?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Mislim, da je najbolje drgniti na suho. Zgoraj si omenil, da si poizkusil z deščico. Jaz sem predrgnil gladke ploščice, pa se nič ne pozna. Prav tako sem drgnil pred garažo, kjer so ploščice minimalno reliefne, pa se tudi nič ne pozna.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Zanimiv mi smo mel probleme s šalabajzarstvom ploscicarja ampak pucat za njem pa ni bilo treba, je pac ko je zafugiral dobro z mokro gobo spucal ploscice, sicer so zunanje.