S čim barvati aluminij?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Dva manjša kosa brušenega in poliranega aluminija moram pobarvati na črno barvo. Kosa bosta potem montirana na ročaj naprave, kar pomeni, da bosta nonstop v človeških rokah (pot, drgnenje,...). S katero barvo bi bilo to najbolje storiti, da se barva ne kruši, poka ali briše na dolgi rok, ter, da je varna za človeka seveda?
Dodatno: s čim tako barvo varno odstraniti brez posledice za material, če barvanje ne uspe?

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
Daj kosa eloksirat bo najbolje in večno.
Če je poliran bo treba najprej zbrusit da nebo več svetleč. Ker na svetleče se nebo nič prijelo. Kaka brusna krpica za matiranje bo ok.
Drugače pa primer za aluminij. Recimo mobihel primer. in preko tega barvo. Bo pa pomojem tole hitro zdrgnjeno če se dosti uporablja.

markosekula

Pripravnik
2. avg 2015
57
0
6
DIY varianta je menda takšna:
- prebarvaš s kakšnim od lazurnih premazov za les ( na primer sadolin ), bolj je temen, boljše je
- posušiš s fenom ,lahko takim za sušenje las
- ko je popolnoma suho ,ponovno malo obrusiš ,najbolje kar z žično gobico za posodo
- s črnim sprejem pobarvaš 2x

Nisem poskusil, znanec pa je in mu je to kar lepo uspelo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.640
113
Marlbor
To je nasvet za vzorec delat na kovini. Ni pa obstojno za rokovanje.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Kaj pa kataforeza? Jaz sem nekoč dal neke alu zadeve na kataforezo in je bilo res full obstojno in extra poceni.
Delali so mi pa to v Radomljah.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kdo pa ima v Radomljah kataforezo? Ti misliš eloksal?

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Meni so rekli, da se to imenuje kataforeza. Zadeva pride ven črna mat, gre pa skozi par bazenov s tekočinami in predvidevam kakšnim elektro postopkom. Prime pa na aluminij bolje kot karkoli drugega, kar sem videl do danes. Pa nanos je full tanek.
Videl sem, da to zadevo uporabljajo tudi za osnovno zaščito nekih železnih geštelov in podobnih zadev. Mislim, da se piše Štrukelj, ta iz Radomelj.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:
Meni so rekli, da se to imenuje kataforeza. Zadeva pride ven črna mat, gre pa skozi par bazenov s tekočinami in predvidevam kakšnim elektro postopkom. Prime pa na aluminij bolje kot karkoli drugega, kar sem videl do danes. Pa nanos je full tanek.
Videl sem, da to zadevo uporabljajo tudi za osnovno zaščito nekih železnih geštelov in podobnih zadev. Mislim, da se piše Štrukelj, ta iz Radomelj.

Točno tako. V osnovi gre za tanko zaščito, ki se na veliko uporablja v avtomobilski industriji.
V Radomljah je Štrukelj. Je še nekaj firm po Sloveniji, ki to delajo, ampak se mi zdi da bo tam brez poznanstev za fizične osebe težje priti zraven...

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
dej prasno barvat pa ne kompliciraj, koritnik barva alu platisca za smesno ceno tako da ti za taka dva rocaja ne bo vzel vec k 10-20eu, pa drzi za zmer.