Rus

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Ve kdo za kako stran kjer se lahko igra igra s kartami rus. Mensezdi da se reče nemški šnops al ruski šnops.

Al pa vsaj kaka napisana pravila. Al pa vsaj da mi nekdo pove kakšen je angleški prevod te igre

thnx

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
tole sem našel....

igras z istimi kartami kot snops. ampak tu je edini pravi spil v tri. v dva je bezveze, v stiri pa takisto. je talon prevec pomembna stvar, da bi v dva bil prevec odvisen od njega, oz. ga v stiri sploh ne imel. se pa vcasih igra v stiri tako, da delitelj pociva.

torej, rus se igra v tri. najprej vsakemu potalas tri karte, vrzes dve v talon, in potem se tri. tudi tu velja, da s tremi pubeci vrzes karte (in to se rpaviloma dogaja, ker beraca v igri ni). aduta se NE KLICE.

najprej se igralci dogovorijo za vrednost kart. praviloma stejejo vse karte in njih sestevek je 120. lenobe stejejo samo polne karte, v tem primeru je sestevek 90. zakaj 90? ker pri rusu zadnji stih steje dodatnih 10 pik (to ne velja, ce stejes vse karte; lahko je pa stvar dogovora). se bom drzal kar variante s 120 pikami. za drugo varianto so itak pravila enaka. le koncni sestevek je nizji.

kar se vrednosti kart tice, velja enaka fora kot rpi snopsu. se pravi figure 2, 3 in 4, desetka 10 in as 11 (pri samo polnih, sta as in desetka oba vredna po 10). ce poberes vse stihe, imas torej 120 pik.

tu pa nastopijo zenitve. vsak par ima svojo vrednost. krizev 40 pik, pikov 60, karin 80 in srcev 100. in v trenutku, ko par ozenis (vrzes na mizo, ko is na stihu), postane ta barva adut! adut ostane tako dolgo, dokler eden od igralcev ne ozeni drugega para. se je ze dogajalo, da so v spilu padli vsi stirje pari. tudi tu velja, da zenitev ni potrjena, ce ne pobere igralec vsaj enega sitha v spilu. spet se ta neprijetnost lahko zgodi samo tistemu, ki pride ven.

aja, kdo pa pride ven? to se doloci z licitacijo. igralec na tvoji desni ima vedno prednost, razen ce je delitelj. tako kot se v taroku napove igre, se tunapove, koliko pik bos zbral. drazi se vedno po 10 gor (120, 130, 140), lahko pa ruljo tudi zatres z zelo visoko igro (200 recimo). ven pride najvisji drazitelj. maksimum, ki ga lahko dosezes v taki igri je 300 pik (srcev+karin par in 120 v stihih). za razliko od taroka, kjer pises vrednost igre (+ razliko) v rusu pises dejansko pobrano in ne licitirano vrednost. rus se igra do 1010 pik. ce ne zberes polnega stevila pik, se od 0-4 zaokrozi navzdol, od 5-9 pa navzgor. to ne velja samo v primeru, ce nisi dosegel licitacije (igral si 140, nabral si 139, to pomeni,d a si padel). spet za razliko od snopsa, pri rusu pisejo gor vsi (no, to je stvar dogovora, ampak anceloma je tako). ce pises dol, pises vrednost igre. zakaj pisejo vsi gor? zato, da jim je v interesu spilat, tudi ce niso zmagali na licitaciji in zato, da pari nimajo vrednosti samo v adutih. pa tudi zato, da je igralec, ki se je zalicitiral, tako fase se hujso kazen in mu je jasno, naj ne pocnen neumnosti. v rusu je tako vedno vsak zase, in ne dva proti enemu, kot v taroku.

aja, talon, najvisji drazitelj ga pobere in se zalozi. talon mu ostane (kar je spet stvar dogovora. sem videl norce ki so zalozene karte vzeli in tudi take, ki so zahtevali, da se zalozis, preden vidis talon)

ekstra iger ni, farbanje je obvezno, ce nimas farbe, das aduta. ce ni aduta, das karkoli.

mi smo rusa ponavadi igrali na 120 obveznih. se pravi, da je prvi od delitelja moral obvezno igrat 120.

upam da sem ti vsaj malo pomagal