ruralna ZDA, Julij 2025

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.027
428
83
Takole, malo daljši foto zapis najinega letošnjega potovanja. Fokus je bil predvsem na manjših vaseh in podeželju, seveda zaradi same logistike, tudi nekaj večjih mest.
Slike si načeloma kronološko sledijo, ni pa nujno!

UnlE9XX.jpeg
Tole je bil začrtan plan, ki se je pa rahlo spremenil, ko planiraš preko računalnika, so velikokrat apetiti preveliki
:D

iVAT0sF.jpeg

Tole sva na koncu tudi speljala, s par modifikacijami, vendar Google ne dovoljuje več kot 10 točk. V 11. dneh renta carja, cca 6000 km. 8 Zveznih držav + NY

qIo7avu.jpeg

Letela sva s Srbi, preko Beograda v NY, ker si ga je punca želela ogledati, tam sva bila 4 dni. Mene sicer ni pretirano navdušil, ampak ok
:)
Seveda so mi tradicionalno izgubili prtljago, ampak po 2. dneh tudi našli in dostavili!

sKeAFWy.jpeg

New Jersey, Manhattan, Brooklyn. Slikano iz trajekta, ki zastonj vozi do Staten islanda. Tako da za bežni ogled kipa svobode, ni potrebno preplačevati turističnih ladjic

SU91ntb.jpeg

...

I37QF20.jpeg

V NY z avtom nimaš kaj iskati, privlačni rumeni taxiji, so pregrešno dragi, ravno tako Uber in Bolt. Javni prevoz je zanesljiv, logičen in poceni

mJfOQOR.jpeg

Teh panojev je na stotine in so kar smešni...

o2LYX9t.jpeg

Avto, ki mu na evropskih tleh ni prostora, zaradi ostrih robov (sekajoči pešci). V živo deluje groteskno, meni je všeč

hRCP3mZ.jpeg

Ogledala sva si tudi spominska bazena (eden je trenutno v obnovi) Ground zero. V ozadju novi WTC.

O8sSezy.jpeg

Hrana NY, sicer manjka dirty water hot dog... Burger, bagel, pizza, ameriški zajtrk. Ulična hrana je cenovno primerljiva z našo, seveda se v NY ne vsedeš v restavracijo, če nimaš ultra debele denarnice.

fHzlvRw.jpeg

Roka pravice jo dobro opremljena in zelo prijazna (pomagajo če ne veš na kateri metro itd...)

m5S8z9u.jpeg

...

9tXNtVA.jpeg

Kar se smeti tiče, so kar packi...

LBsuaO0.jpeg

...

Xu8rqu7.jpeg

Seveda če si gurman, v NY ne spustiš Pastrami inštitucije Katzs deli. Se kar čaka v vrsti...

VQj7aHH.jpeg

...vendar je vredno. Več dnevna predpriprava govejih prsi (brine, smoke, steam...), katere se nareže, zares zajetno količino! Doda med dva ržena kosa kruha, podmazana z mastardom. Zraven obvezno pickles! Cena takega sendviča se od oka zdi velika, okrog 29 dolarjev, vendar se ga dva najesta.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: sixpower

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.027
428
83
wnbIJFL.jpeg

V Central parku je lepo, prehodila sva skoraj celega. Drevesnih podganic je ogromno

b0UPdgs.jpeg

Nato sva s Frontierjem letela v greznico LV. Po 3. letih, ko sem ga prvič obiskal, se mi zdi, da je kar padec "obiska", deloval mi je...tako zelo cheap umirajoče...

W0XRxWV.jpeg

Hoover dam iz lufta

BTjWJq5.jpeg

Med tem ko se LV kopa v blišču, morajo kmetje zalivati koncentrično, da je evaporacija čim manjša

262hNgi.jpeg

Bilo kuda, Joco svuda...

qSJB32g.jpeg

Nato se je tudi zame pravi dopust začel. Prevzela sva avto, dodelili so mi Buicka, me obenem malo nategnili, ter na skrivaj dodali asistenco, ampak ok...Nato sva šla na pot

AixlCJw.jpeg

Poznavalci boste vedeli...

sUKv2e4.jpeg

Wyoming obožuje orožje! Prodajalen je malo morje, pa prodajalen petard tudi

Xxl9I51.jpeg

Med spominki in ostalimi turističnimi zadevami, je to normalno...

1eWDzze.jpeg

...Med tem ko piva, v navadni trgovini ne dobiš!

j6DBHto.jpeg

Čisto povsod orožje vseeno ni dovoljeno

b4Q6SOk.jpeg

Jackson hole je sicer lepo mesto, je pa popolnoma skomercializirano in turistično, tudi brutalno drago, kamor zahaja ameriška smetana. Za razliko od Cody-a, ki je res tisti domači biser, kjer bi lahko preživel celoten dopust. Teh inštalacij z rogmi imajo ogromno

ZuuIZRe.jpeg

Ledeniški Grand Teton

UIR55Gn.jpeg

Bizonov se vidi veliko. Čeprav so miroljubni in lepi, velja pravilo: Ne približuj se jim, za več kot dva šolska avtobusa. Za medvede velja 9 avtobusov, žal slednjih nisem videl.

uEjLa35.jpeg

Eno noč sva prespala v šotoru. Šotori so v pašniku, tako da se krave pasejo okrog in smukajo po šotorih...

9BqXrGZ.jpeg

Na sosednje drevo ti obesijo bear sprej, hvala res!

6NbSVaE.jpeg

Bizoni se nemoteno pasejo in jim je vseeno za avtomobile

71dvbbn.jpeg

Res so veličastne živali

Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.027
428
83
1diREr0.jpeg

Yellowstone je res biser med biseri

3LDOuYy.jpeg

Old faithful bruha skoraj vsako uro

WwqcHiz.jpeg

Apnenčasto-kislinske kulise

ll74cD1.jpeg

Tudi sam vonj je zelo izrazit

kZYVIpx.jpeg

Če boste kdaj tam, ne vtikajte v vrelce prstov, tako kot sem ga jaz

V8C3OkF.jpeg

Wyoming živelj, zajcu je ime Cottontail rabbit

LYHW8yJ.jpeg

V Cody-u sem se res počutil doma, klasično eno ulično mestece, prijazni domačini, zelo malo turistov

dVKfaC6.jpeg

Ulična streljanja prirejajo dnevno

k2qPnPE.jpeg

Ogledala sva si tudi Rodeo, njihov nacionalni šport

KA4QDME.jpeg

Najbolj pridni konji imajo svoje avtodome

hlyX8rH.jpeg

Prevozila sva ogromno prelazov, ki so res sproščujoči...

gSRryXn.jpeg

Moj prvi 3.000-ak

kmkhYmu.jpeg

Seveda na sami poti, nisem mogel iz svoje kože...

NbrMyxV.jpeg

Spala sva večinoma po Cheap obcestnih motelih. Cenovno kar ok, varnost ok, čistoča tako, tako...

rrWWi6f.jpeg

...seveda te v omaricah čaka tole

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.027
428
83
UzEXTmi.jpeg

Čez celoten Wyoming, sva nato šla pogledati Devils tower. Res veličasten monolit, vulkanskega izvora.

MdPMPJz.jpeg

Takih kulis je na poti ogromno

tEe3DLN.jpeg

Tole je ogabno!

YsOoqyu.jpeg

Deadwood me je pustil hladnega. Pričakoval sem pristno kavbojsko mestece ala Cody, dobil pa le vintage LV

6Uv3Nuk.jpeg

Gora Rushmore, upodobljeni očetje naroda. Za Američane svetinja, za domorodce (sploh ljudstvo Lakota) skrunitev. Je pa hecno, koliko denarja, so Ameri sposobni zmetati za tak projekt, ki ne nosi nekega profita, bolj domoljubni zanos...še kdo vidi prosto za mogoče še eno faco?

NcxiVFW.jpeg

Pa tukaj tudi puščajo odprt prosto, mogoče Grenlandija ali pa Kanada?

aoydCzK.jpeg

Kmetij je ogromno, ravno tako polj in živine. Površinskih vod pa ni veliko, zato večinoma črpajo podtalnico z vetrnimi črpalkami

uqFdpsV.jpeg

Smokey the Bear. Že 50 let opozarja na požarno tveganje...Sicer se z požari v naravi ne ukvarjajo pretirano, to je pri njih stalnica, tako se narava očisti. Gasijo, večinoma, če je ogrožena infrastruktura.

nkq6j8r.jpeg

Kmetije so od glavnih cest močno oddaljene, tako se poštarjem prihrani pot...

lltfO2z.jpeg

Obisk ZDA, brez BBQ je greh

VxT5m3e.jpeg

Bencin je velikorat cenejši od vode...

voLYaTq.jpeg

Takih bizarnih obcestnih grobov je veliko...

LLRUEyN.jpeg

...pa takih tudi

kUcoaQk.jpeg

Zajtrkovati ob takem obcestnem, zakotnem dinerju je must! Američani sicer haccp ne poznajo in imajo svojo regulativo priprave živil...na prvi pogled deluje malo nevarno, vendar ni bilo nikdar težav

oPNbkDn.jpeg

Garden of gods, zelo lepa zastonj zadeva

lbUf6QT.jpeg

Po travi ni dobro laziti...

XZC0Etm.jpeg

...

kDwsmkI.jpeg

Želela sva na Pikes Peak, vendar je divjalo neurje, zato so nama rangerji pot odsvetovali, sva se pa za "tolažbo" ustavila v tej groteskni inštalaciji...

C3d0UId.jpeg

Tale del Colorado Springsov ima močan Twin peaks vibe!

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.027
428
83
9l5Bl4H.jpeg

Tele easy poti so res lepe...

nDUOO1f.jpeg

St. Elmo je zapuščeno mestece (ghost town). Zaradi upada industrije, je ostalo prazno in se sedaj ponuja kot turistična atrakcija. Je prijetno, ker ni masovnega turizma (slabše dostopno).

12abS3C.jpeg

Kar je ostalo v mestu po hišah, je sedaj naprodaj, za male pare...

fCXjXJu.jpeg

...tudi obskurne zadeve

enMK338.jpeg

Jaz sem si sicer nabavil tegale lepotca

YRVyaMx.jpeg

Pa tole...če jih že v živo nisem srečal

DDijWrI.jpeg

Tam je tudi veliko kolibrijev

qisoAt9.jpeg

Ter seveda tehle

XD9LLEn.jpeg

Hja...smo le v pretežno republikanskih državah. Aja, Melanije nihče ne pozna

n0aNKwf.jpeg

Monument valley, dolina kjer se je Forrest Gump naveličal teka. Pripravite se na dodatno vstopnino, ker je v rezervatu in Indijanci furajo svoj posel. V ozadju se vidi smog, saj je takrat gorel celotni North rim od grand canyona

7tG0iR3.jpeg

Ko sva zjutraj prišla do velikega kanjona, je zaradi požara kar slabo kazalo...je pa efekt dima ustvaril misterioznost.

An9G09v.jpeg

Zato tudi poročanja o požaru...

PUnpqQ5.jpeg

Se je pa kasneje lepo razkadilo in bila sva deležna res osuplega pogleda.

8fwrG84.jpeg

Čeprav je hranjene prepovedano, tile predatorji prežijo na turiste

uQLwJ4T.jpeg

...

BUzuLDu.jpeg

lol

qToeS4m.jpeg

Steak je tudi obveznost v teh deželah, cenovno precej bolj dostopno, kot pri nas

Ib4nkvQ.jpeg

Še pomnite, tovariši?

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.027
428
83
BClXeyF.jpeg

Tukaj so naju nategnili, plačala sva, pa nič dobila

mEdIkLJ.jpeg

Podkvica

i98xtUp.jpeg

Jezov je veliko in so ogromni

RArpZsx.jpeg

Jezero Powell, omogoča prijetno osvežitev

BF3xtjY.jpeg

Tukaj je pred par 10.000 leti treščil asteroid, ker je v privatni lasti, kasirajo vstopnino.

LYTzHzz.jpeg

Nadaljevali boste sami...

Eiqd1mu.jpeg

Jea, South! Piščanc, okra in root beer

nNc7yQB.jpeg

Večino motoristov vozi brez čelad

60qg1gn.jpeg

Še ena bizarka

tqtRGjA.jpeg

Arizona flora

nrDrXCs.jpeg

Arizona živelj

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
43.455
5.147
113
Bazooka....ftw!

Lajkam poddeželje in manj obljudene kraje!