Ruoter in Amis

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Imam problem (v bistvu ne čisto jaz)
cheer.gif

Inštaliran je bil ruter ASUS računalnik ga zazna.
Modem pa ga ne zazna.
Ponudnik je AMIS, kjer ruoterja ni treba prijavljat.
Amisovi strokovnjaki tudi ne znajo pomagati zgleda.
V čem bi lahko bil problem?

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
če imaš speedtoucha z WL podporo, potem v bistvu ne rabiš svojega routera. Če ga vseeno želiš, pokliči na Amis, da ti preklopijo tvojega speedtoucha v bridge način - torej da deluje samo kot modem. Potem normalno priklopiš svoj router in ga skonfiguriraš za PPPoE in ostalo. Tako bi moglo vse delovati BP.
Ne razumem pa čist tvoje izjave... modem ne zazna routera?

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
Tudi, če imaš več routerjev zadeva deluje, samo je potrebno pravilno nastaviti IP-je ter privzete prehode!

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
če imaš speedtoucha z WL podporo, potem v bistvu ne rabiš svojega routera. Če ga vseeno želiš, pokliči na Amis, da ti preklopijo tvojega speedtoucha v bridge način - torej da deluje samo kot modem.

To se da tudi na drug način narediti - v routerju enostavno vpišeš napačno geslo za PPPoE in je problem rešen
grin1.gif

Zdaj ga sicer imam v bridge mode, ampak ko še nisem bil na amisovi centrali sem se moral sam znajt.
(niso mi ga mogli v bridge dat, ker pač niso videli mojega modema na centrali)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zakaj to ? Saj se komot lahko Amisov ruter in tvoj istočasno preko PPPoE prijavita. (vsaj v Amis omrežju)

Spet komplicirate kjer ni treba ?
wink-1.gif

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Imam statičen IP
tongue-1.gif

ne gre.press

Znanec ima takšen modem (SpeedTouch) , nastavljen je kor router. Naključnemu računalniku DHCP dodeli zunanji statični IP, ostalim pa 192.168.1.x. A se da tej škatli na kakšen način povedati, da dodeljuje samo IP številke iz 192.168.1.x? Če imaš tiskalnik in diske v skupni rabi je to malce neudobno. Obdržal bi pa rad DHCP na klientih, ker občasno nese računalnik tudi drugam in kot po pravilu tam nimajo prehoda 192.168.1.254
wink-1.gif
.

Jernej

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Enim dodeljuje en naslov, drugim pa drugi?

Vedno enako?
Ni odvisno od LAN priključka?

Si preperičan, da na tiste PC ročno ne zaganjaš PPPoE klienta?

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Enim dodeljuje en naslov, drugim pa drugi?

Vedno enako?
Ni odvisno od LAN priključka?

Si preperičan, da na tiste PC ročno ne zaganjaš PPPoE klienta?

Ja, ker sem imel prste vmes. No, routerja nisem nastavljal, ampak ima notri vpisan PPoE username in password, na PCjih je pa samo navadna mreža.

Najprej je stacionarni PC imel javni IP in je prenosni na wifi dobil lokalnega, ko sem pa prvega fiksiral na 192. je pa prenosni skočil na javnega. Klical sem tudi na Amis in je možakar trdil, da ta stvar ni predvidena za router, čeprav v bistvu je router in da tako pač je
wink-1.gif
.

Sedaj imam oba na 192. ročno in seveda dela. Ampak ko bo šel s prenosnim drugam, bo moral preklikati in potem spet nazaj
wink-1.gif
.

Za model moram pa vprašati, nisem na lokaciji... Je pa črna škatlica z antenco, ima mislim da 4 LAN-e, telefonijo, USB.

Jernej

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.321
151
63
Citat:
Uporabnik jure1985 pravi:
samo lokalne IP dobiš, in enega navzven

Še vedno ne razumem... Meni dodeli na notranji mreži obvezno zunanji IP (zgleda da prvemu PCju, ki se je priklopil preko kabla ali brezžično, ostalim pa da lokalne IPje. In na Amisu pravijo, da je to normalno. Torej imam v notranji mreži na enem PCju samo javni IP, kot da bi šel na inet z npr. PPoE (pa ne, navaden DHCP). Po logiki bi morali vsi klienti preko DHCP dobiti samo lokalne IPje, pa jih ne. Če ima kdo isti modem naj prosim pokomentira...

Model je pa ST780IWL.

Jernej

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nisem Amisov narocnik, zato ne vem kako imajo narejeno, ampak osnovna funkcija routerja je usmerjanje ("routing") prometa in ne NAT. Ljudje zdaj NAT enacijo z usmerjanjem, ker to pac vidijo doma. Tehnicno ni nobene ovire, da ne bi kar vsi tvoji racunalniki imeli navzven vidnih naslovov (ce bi ISP tako uredil, ker bi recimo ti to placal), za router je delo se lazje, kot bi bilo sicer.