Router WRT54GL - statični in dinamični IP-ji?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Hej vsem.

Doma imam preko routerja Linksys WRT54GL povezane računalnike preko DHCP (računalniki dobijo IP številko dinamično ). Zanima me, ali lahko npr. 3 računalnikom fiksiram IP številko (tako da bodo vedno imeli isto IP številko) in ostalim vseeno omogočim dinamično dodelitev IP številk? Na treh računalnikih bi torej v nastavitvah mrežne kartice vpisal npr. IP med 192.168.1.2 do 192.168.1.4, ostali računalniki pa bi dinamično preko DHCP pridobili IP (npr. od 192.168.1.10 naprej)? Ali so to preprosto naredi tako, da v nastavitvah od routerja nastaviš, da naj dinamično dodeljuje IP številke on 192.168.1.10 naprej?

Upam, da sem vprašanje zastavil dovolj jasno.
Pa hvala lepa že vnaprej.
Lp.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Je možno. Na routerjih je navadno privzeto nastavljeno, da dodeljuje IPje samo od številke 100 naprej (kar se da seveda tudi spremeniti).
Tako da ti samo na tistih treh računalnikih nastavi fiksne IPje, predlagam da od 10 naprej (lahko pa tudi že kar od 2). Na routerju pa ti ni potrebno nič nastavljati. Preveriš lahko edino, ali ti DHCP res dodeljuje številke od 100 naprej.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Sedaj mam na routerju nastavljeno, da mi DHCP dodeljuje številke od 2 naprej. Bom nastavil od 100 naprej. Saj se mi je zdelo, da je nekako tako, ampak vseeno raje vprašam tu na Alter forumu, ker ste d'best! Hvala.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Mislim da bi tvoj router moral podpirati dodajanje izjem v DHCP. Torej, da rečeš: "temu MAC naslovu daj vedno ta IP".
V tem primeru na računalnikih pustiš IPje na avtomatsko, router pa bo poskrbel, da bo imel dodeljen vedno isti IP.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.520
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Mislim da bi tvoj router moral podpirati dodajanje izjem v DHCP. Torej, da rečeš: "temu MAC naslovu daj vedno ta IP".
V tem primeru na računalnikih pustiš IPje na avtomatsko, router pa bo poskrbel, da bo imel dodeljen vedno isti IP.

Glih to je, v osnovi ne podpira. Sam sem zaradi tega dal gor ddwrt firmware.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Jaz imam pa vprašanje povezano s tem ruterjem.

Najprej imam ruter od internetnega ponudnika, ki pa je dokaj slab in lovi manj kot po pol hiše.

Se slučajno, da ta ruter postaviti nekje na rob dosegljivosti prejšnjega in potem povezati in bi imel dvakrat večje omrežje?

Torej se da ta ruter povezati z nekim drugim brezžičnim signalom z drugega ruterja?

Hvala za pomoč.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Dodatni router že imaš ali ga nameravaš še kupiti (nisem prepričan ali imaš res wrt-54gl)?
Obstaja mogoče možnost, da oba routerja med seboj povežeš s kablom?

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Imam ta ruter WRT54GL že od prej.
Sedaj so pa pri Amisu zamenjali modeme, ki imajo tudi brezžični ruter (sicer slab) že zraven in sem uporabljal samo tisto, vendar mi res slabo lovi in je zato skoraj neuporabno.

Povezava s kablom je sicer praktično vedno možna ampak mi po hiši vleči dodaten kabel ni prav nič všeč in sem se spomnil, da bi jih brezžično povezal med sabo.

Je to slučajno možno ali bi moral kupiti še kakšen drug vmesnik med brezžičnim signalom prvega ruterja in tem drugim?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
S kablom je najbolj preprosto.
Ne rabiš vlečt do roba signala, ker bo zelo verjetno imel boljši signal od Amisovega.
Torej v kako sosednjo sobo.

Za brezžično povezavo pa bo treba kaki drug firmware gor dat, ker originalni skoraj 100% tega ne podpira.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Hvala za odgovor.

Škoda, ker ne gre tako preprosto kot sem si zamislil.

Bo žal spet očitno treba vleči dobri stari kabel.

Kaj vse bi moral pa kupiti, če bi hotel brezžično vzpostaviti povezavo med ruterjema?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nič.

Nastaviš v nastavitvah.

"Wireless Repeater" ali podobno se imenuje ta opcija.
Če je nima, pa naložiš kaki drugi firmware v ruter, recimo DD-WRT ali Tomato (prej v opisu preveriš, če to ponujajo, jaz tega ne uporabljam).

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Imaš ta firmware dd-wrt naložen na tem ruterju wrt54GL?

Gre lahko kaj narobe pri nameščanju novega firmwareja-mislim, če lahko kaj uničim?
To bi bila najbolj enostavna rešitev problema.