Ropotanje ventilatorja

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.078
212
63
V 4 leta starem kompu mi je začel ropotati eden izmed ventilatorjev. Najprej samo občasno, zdaj pa je dva dni precej glasen. Zdi se mi, da tisti na ohišju na zadnji strani, ki vleče hladen zrak notri. A se da to ropotanje kako odpraviti ali je bolje nabaviti novega?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.078
212
63
Enak proces za vse ventilatorje v PCju

Če bi bil kriv ventilator od napajalnika, bi se še postopil tega...
No saj ropotanje bi se stopnjevalo s hitrostjo obratov ventilatorja. Vent za procesor in grafično spreminjata hitrost glede na toploto, od napajalnika in ohišja pa se stalno vrtita z enako hitrostjo.
Bom jutri preveril, upam da je krivec tisti vent na ohišju, je manj dela, da ga dobim ven...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.549
9.908
113
EU
Ventilator ohišja in napajalnika, tudi spreminjata hitrosti. Vsaj pri mojem deset let starem kompu je bilo tako. Na novem pa še lahko nastavljam obrate vsakega posebej.
Napajalnikov ventilator je ponavadi noname, in prvi začne ropotati. Vzel sem ga ven, kupil novega (silent verzijo) in zmontiral. Popravljat se ga ne izplača.

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.353
2.660
113
Ker je tema o glasnem ventilatorju.
Tel mini PC-ji. Edina pripomba je glasnost.
Ko imaš priložnost preveriti glasnost je že plačan in doma.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.078
212
63
Ventilator ohišja in napajalnika, tudi spreminjata hitrosti. Vsaj pri mojem deset let starem kompu je bilo tako. Na novem pa še lahko nastavljam obrate vsakega posebej.
Napajalnikov ventilator je ponavadi noname, in prvi začne ropotati. Vzel sem ga ven, kupil novega (silent verzijo) in zmontiral. Popravljat se ga ne izplača.
Sem pogruntal, da je kriv ventilator na ohišju. Enostavno sem ga blokiral, in prižgal komp, pa je bila tišina. Ko sem ga spustil, pa je začel ropotati.
Na plati je na konektor priključen samo ventilator procesorja. Kam gre pa kabel od tega ventilatorja, pa ne vem. Bi moral čisto razdreti ohišje, pocvikati vezice, da bi videl, kam so to vlekli po ohišju. Sem pa videl, da so v ohišju skrite še 3 tiskana vezja. To je najbrž kakšno vezje od ohišja in vprašanje, če ne gre ta kabel ventilatorja ravno tja. V biosu lahko nastavljam samo ventilator provesorja.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.078
212
63
Nekatera boljša ohišja imajo lasten kontroler za ventilatorje. Kakšna slika ne bi škodila.
Sem malo poguglal. Prav imaš, ohišje ima svoj kontroler. Evo, tale škatla je to.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.340
4.158
113
Sem malo poguglal. Prav imaš, ohišje ima svoj kontroler. Evo, tale škatla je to.

Če boš menjal ventilator, zelo previdno poreži vezice. Ali pa če ga boš skušal očistiti in podmazati.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.333
1.411
113
Če boš menjal ventilator, zelo previdno poreži vezice. Ali pa če ga boš skušal očistiti in podmazati.
Kontrolerji za RGB in ostalo se ponavadi nahajajo na zadnji strani. Torej naj odpre stranico od zadnje strani tam preveri kako je ventilator priklopljen.
Verjetno gre v to "vezje".
Verjetno gre za najbolj navaden 12V ventilator.

Greš v trgovino in kupiš novega ter menjaš.