Rjavi labradorec

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Pozdravljeni
Ker se nekako zanimam za rjavega labradorca, me zanima, če ima kdo od vas oz če kdo od vas ve kar bi bilo vredno vedeti.
Torej zanima me če je napoved za kako spomladansko leglo, in kolikšna je pribljižna cena?
Pa tudi nekej sem bral, da v enih psarnah prodajajo take, zelo, "šibke" in genetsko zjebane po domače. Česa naj se izogibam?
Razpišite se, če le veste kaj
smile-1.gif

Lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Rjavi labradorci so nekaj vmes med rumenimi in črnimi in jasno imajo lahko izražen kakšen gen, ki jih potem naredi "špricane". Tudi če so mladiči čisto rjavi ni nujno da potem ne dobijo kakšne pikice svetle ali temne dlake. Ker je genetika čudna stvar tudi ni nujno da 100% popolnoma čista in priznana starša ne morete imeti kakšnega falš primerka.

Pri moji doma imajo že drugo rjavo labradorko, stara je eno leto pa je tak "defekten" primerek. Ima malce svetlješe dlake po koncu repa in pa po hrbru. Cena je bila pa okrog 700EUR če se prav spomnem, psarna porekla je pa nekje blizu ljubljane.

Načeloma je bolje če dobiš kje kakšnega rjavega, ki je plod drugače barvnih staršev. Tako je večja možnost da bo boljši, ker je pač rjavih relativno malo in pa kržanje je potem že dokaj v sorodstvu (kar poveča možnost bolezni).

Če te pa še kaj zanima, pa vprašaj.

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Genetsko iznakaženost sem mislu, ker sem nekje bral, da imajo pri eni psarni ogromne probleme s kolki, blazinicami, itd itd.... Barva niti ni tako ogromen problem, sej na trebuhu al kje je baje itak normalno, da je lisa....

Se takega psa lahko nauči tudi kakega renčanja, lajanja, če bi bilo potrebno (ker vem da so taki, peaceful sorta) in koliko sploh stanejo "šolanja".
Proti čem ga je treba še cepit?

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
če jaz z zlatim prinašalcem treniram obrambo in laja na ukaz, potem bo tudi pri labradorcu najmanjši problem (saj sta zelo podobni pasmi).
Šolanja pa so od cca. 120€ naprej (na šolanje, torej najprej 120€ mala šola, nato 120€ osnovna šola,...) pač odvisno kako daleč boš šel

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Genetska iznakaženost je problem kot sem omenil zaradi redkosti. Ker je populacija relativno majhna se slabi geni prej izrazijo. Torej ja, načeloma je več možnosti da dobi rjavi labradorec neko dedno bolezen kot pa "klasični" labradorec. Opcija obstaja pa pri vseh, dejansko so mešanci še najmanj genetsko obremenjeni!

Ker gre za eno najbolj učljivih pasem seveda učenje ni problem, samo moraš vedet da so to "prinašalci". Njihov značaj je dosti umirjen in so odlični družinski psi. Agresijo pa pokažejo kot vsak pes, tudi za čuvaja ga lahko imaš če ga tako učiš. Samo ponavadi so bolj veseli vsakega prišleka kot pa da bi po naravi kaj čuvali!
grin1.gif

O šolanju pa si lahko prebereš na kakšni pasjih forumih; koliko stane šolanje je odvisno predvsem od tebe in psa. Psa lahko solidno izšolaš tudi doma, moraš pa imet znanje in izkušnje, če tega nimaš bolje it v šolo. Vsaj "osnove", to je osnovno poslušnost je fino če pes obvlada. Seveda ga lahko pa šolaš do "fakultete" .. recimo za prinašalce to pomeni da ga lahko izšolaš za reševanje ljudi izpod ruševin ....

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Hojla!

Link do ene psarne z rjavimi labradorci, tako na hitro... Glede na to, da so imeli leglo letos spomladi, se zna zgoditi, da ga bodo imeli naslednjo spomlad spet. Pokliči, pa malo povprašaj... Mogoče še malo probaš poiskati čez mejo, se zna po moje najti tudi kaj luštnega.
zmaga.gif
Nisem ravno na tekočem s pasmo, vem edino, da znajo imeti težave z displazijo.

Lep pozdrav, pa
roza.gif
!