Rja?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Zadeva je sledeča. Avto je dobre 4 tedne stal v pokriti garaži ne letališču v Minhnu. Na poti do tja je celo pot malo snežilo, tako da so pridni Avstrijci konkretno nasolili cesto do Salzburga. Posledično je bil nasoljen tudi moj avto. In tak stal na suhem in hladnem dlje časa kot bi si želel. Ko sem avto opral, sem na nekaterih delih avta opazil male pikice, ki izgledajo kot rja. Hec je v tem, ker niso le na plehu, ampak tudi na plastičnih delih avtomobila. Je to rja ali kaj drugega? Se da s poliranjem avtomobila to odstraniti?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Zadeva je sledeča. Avto je dobre 4 tedne stal v pokriti garaži ne letališču v Minhnu. Na poti do tja je celo pot malo snežilo, tako da so pridni Avstrijci konkretno nasolili cesto do Salzburga. Posledično je bil nasoljen tudi moj avto. In tak stal na suhem in hladnem dlje časa kot bi si želel. Ko sem avto opral, sem na nekaterih delih avta opazil male pikice, ki izgledajo kot rja. Hec je v tem, ker niso le na plehu, ampak tudi na plastičnih delih avtomobila. Je to rja ali kaj drugega? Se da s poliranjem avtomobila to odstraniti?

To sem tudi jst ugotovil med spomladanskim pranjem avtomobila. Avto rjavi .. povsod! Še plastika!
evil.gif

Osebno sem najprej mislil da gre za prah od zavor (ker so pikice po spodnjem delu avta od prve osi dalje) .. samo nekako me je ta domneva minila, ko sem ugotovil da nekako prah od zavor ne more bit na zadnji tablici!
crazy1.gif

Skratka gre za eno sranje ki leži po cesti, možno celo da je kak dodatek posipanju .. se pa da z malo (več) truda odstraniti z gobo ali pa prsti, stvar je torej 100% na površini. Meni se sicer ni dalo ukvarjat z drsanjem, tako da čakam kakšen pameten nasvet ...

nepomembnez

Pripravnik
9. jan 2009
514
0
16
To je prah od zavor, saj, ko ti šibaš po mokri cesti je avto tudi od zadaj moker, ker se ustvarja vakum za avtomobilom.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Jaz sem tudi pri svojem mislil, da je rja dokler nisem isto videl na plastiki. Verjetno smo povozili kakšno svežo fliko asfalta. Če je frišno gre dol z bencinom, drugače pa z nohtom spraskam.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Take pikice sem jaz tudi opazil na spodnjem delu obeh vrat, sem bil prepričan da je rja (čeprav so bila ena vrata barvana jeseni), ampak očitno bo treba pošteno dol zdrgnit. So pa pikice čisto majhne, velike tako kot znak za stopinje: °.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Glede na to da je efekt nastal letos pozimi močno dvomim da je v igri prah od zavor. Zgleda da se svinjarija pobira (dviga) s ceste in potem pod vplivom vode rjavi. Glede na to da naši cestarji eksperimentirajo z vsem živim se nebi čudil če je "železo" v soli oz. sredstvu za posipanje cest ...

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Glede na to da je efekt nastal letos pozimi močno dvomim da je v igri prah od zavor. Zgleda da se svinjarija pobira (dviga) s ceste in potem pod vplivom vode rjavi. Glede na to da naši cestarji eksperimentirajo z vsem živim se nebi čudil če je "železo" v soli oz. sredstvu za posipanje cest ...

Ne bi rekel, da so samo naši cestarji, ker glavnino soli sem jaz "fasal" na poti do Muenchna. Med tuneloma Katschberg in Tauern je bilo na cesti vse zrnato od posipanja.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Ti najprej povej, kako avto pereš. Če se nič ne trudiš, itak nič ne bo. Eni mislijo, če ga na pumpi z vapom malo potegneš, je avto taman za na ohcet.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ne skrbi, probaj z nohtom podrgnit. Imam enak problem. In mi ni jasno kako bom vse to dol popraskal, ker je prakticno cel avto usran. Bo treba na poliranje ocitno. Tisti, ki pa flancajo od zavornem prahu in ne vem cem pa pojma nimajo. Kaj so nasi vrli cestarji namesali pa bog si ga vedi. V avtopralnici zadeva ne gre dol.

nepomembnez

Pripravnik
9. jan 2009
514
0
16
Zavorni prah, no,da ti objasnim. Diski so iz metala, ki rjavijo. Se pravi zavorni prah je v bistvu mešanica zavornih oblog in zavornih diskov in zato ne flancaj in obtožuj cestarjev na pamet. Če dodamo sol pospešimo rjavenje, zato se tudi pozimi močneje prime ta nesnaga na avto.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Pa če vzameš eno gobico in močno podrgneš po kaki pikici jo spraviš dol? Ker mogoče je pa le rja.

Na plastiki?
smile-1.gif
Mislim da je pri meni problem v tem, ker je ta rja kar en mesec "cvetela", zdaj jo bo pa težko dol spravit. Pomoje bo treba polirat.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Z nohti ne praskat, se pozna.

Jaz sem pošprical cunjo z WD-40, pa zdrgnil. Vendar čist vse ni šlo dol.