Rižota z divjimi špargami

Mantara

Pripravnik
6. avg 2007
355
3
18
Evo pomlad je tu, divje šparge in blušči so se začele in ker je bil včeraj tak lep sončen dan smo jih nabirali.
Najboljše so na rižoto ali pa z jajčki...
Danes pa rižoto.

Za rižoto potrebujemo:
šparge
riž
sladko smetano za kuhanje
čebulo
česen
sol
poper
malo parmezana

Tako zgledajo nenarezane oz. nenatrgane:


pol se jih natrga ali zreže:


narežemo če čebulco in česen:


jaz osebno skuham riž prej:


še ostale sestavine:


Čebulco prepražimo da postekleni in dodamo česen da zadiši:


Ko je čebula prepražena dodamo še šparge in tudi njih dobro prepražimo do mehkega:


Ko so tudi šparge dobro prepražene dodamo riž in dobro premešamo:


Na koncu dodamo še sladko smetano, malo vode, sol, poper in malo naribanega parmezana:


Vse skupaj dobro premešamo in to je to
cool-1.gif


Jaz sem zraven dal še na hitro prepraženo šunko
cool-1.gif


Dober tek
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
a to si s primorske al kje se to da nabrat v naravi?
grin1.gif


jaz bi naredil sicer brez smetane in morda še meso v rižoto zravn not, drgač pa super
 

Mantara

Pripravnik
6. avg 2007
355
3
18
Z obale seveda :D
Brez smetane je vse skupaj pol suho...smetana naredi jed kremasto in vse skupaj poveže.
 

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
No jaz sem jih tudi včeraj nabiral in seveda pojedel
smile-1.gif

Pripravil pa malo drugače. Za fotkat ni bilo časa.
Torej še moj recept.

2 žlici olivnega olja
malo okajene slanine, pršuta (pač nekaj okajenega)
šparglji
kisla smetana
belo vino
poper
riž

Na olju prepražil na kocke narezan pršut. Poleg dodal spodnji del špargljev. Vršičke ki so mehkejši sem dodal na koncu, da se niso razkuhali. Malo prepražil, zalil z kančkom belega vina. Ko so se šparglji zmehčali, sem dodal se mehke vršičke in podušil do konca Med tem se mi je kuhal riž posebej.
Ohladil za minutko, dodal kislo smetano, malo popra in voila
smile-1.gif

Njami
cheer.gif
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Ker je bil riž (z neko drugo zelenjavo) na sporedu že včeraj, bo danes tole s paštico.
zmaga.gif


Grem po službi v grmovje v bližini naše hiše, pa jih bo takoj za večerjo... sicer pa... vabljeni!
 

tincelj

Pripravnik
1. okt 2008
430
0
16
obalca
šparglje je dobro najprej malo pokuhat v kropu, da grejo ven strupene snovi. samo da še enkrat zavre.
vsaj tako dela moja mami...
 

balts

Pripravnik
1. sep 2009
166
0
16
Mene pa zgornja slikica ne prepriča.

Jaz osebno nikoli ne kuham riža posebej. To pač ni rižota potem. Riž za rižoto naj bo Arborio ali Carnaroli, če je pravilno narejen se nikoli ne uporablja smetane saj riž sam postane kremast. Dolgozrnat riž je sicer super, vendar ne sodi k rižotam oz ga je škoda...
Pri rižotki s špargljami je kvalitetno belo suho vino pogoj za dobro rižotko, s parmezanom pa ne gre pretiravati, raje nič kot preveč.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Katere strupene, svinec s ceste al kej druzga???

Špargelj se prelije ali pa popari, voda je odlična za razstrupljanje in odvajanje vode. Grenka k pes ampak lulat pa letaš, k da si šofer formule.
Riž za rižoto:
popražimo šalotko na maslu, ko postekleni, dodamo riž, iz evrospina je odličen zelena pakunga.
Ko še riž postekleni vsaj malo, zalijemo z belim vinom ter mešamo,.
Nastane rahel "poc", ko le ta izgubi vso vodo-tekočino, zadevo zalijemo z jušnim fondom, to ponovimo večkrat vsakič, ko tekočina povre. Ko je zadeva "al dente" kuhana pa še zmeraj kompaktna po cca 20 minutah, ji dodam malo masla in parmezana. Nato vmešamo obliko po želji uporabnika, pa naj bojo to špargelni, šparoge, beluši al pa kakor jih želite klicat in jim pravit.
Rižota je načeloma konkretna poc priloga iz katere se da izbrati marsikaj, poleg riža, tudi hrano od mesa do zelenjave in rib.

lp D
 

mimmy

Pripravnik
6. avg 2007
520
2
16
z glavo med oblaki
Super - skuhaš špargelj, da spusti ven vse tadobre snovi, potem pa to vodo vržeš stran
sprasujem se.gif


Včeraj ni bila paštica, ampak frtalja:
na domačih ocvirkih sem malo popekla na cca. 3 cm nalomljene šparglje, ta čas sem zmešala eno jajce, malo moke in mleka ter rahlo solila. Zlila čez šparglje in pustila, da se je zapekla ena taka bolj debela palačinka.
zmaga.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Bravo Mimmy,
to je to

brez moke, panceta čebula ali šalotka, špargelni nalomljeni pa obilica jajc za ljublitelje holesterola
smile-1.gif
, pa obvezno ne preveč zapečt.

lp D
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Torej kdo iz Primorske bo nabral šopet divjih špargljev in mi jih za protiuslugo vrgel ven v Mariboru?
grin1.gif