RGB kontroler

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Po 15 letih me je spet prijelo, da bi prijel spajkalnik in nekaj pametnega zlozal.
Malo sem brskal po netu in zelo so mi všeč mood lučke.

Sej ni problem zlotat ledice, napajalnik in predupore, samo kako to krmilt.
Našel sem en kup načrtov vendar imajo vsi čipe, ki se programirajo, o tem pa nimam pojma. Pozna kdo kak načrt, kjer čipov ni potrebno programirati (se jih samo kupi) in z njim lahko naštimamo barvo RGB ledice po mili volji in da ima program kjer se barve prelivajo med seboj (če se da naštimat hitrost prelivanja še toliko lepše).
Sicer sem našel eno takšno zadevo za 10 eur na Kitajskem (cena s poštnino) samo mene bolj mika, da bi naredil sam.

Kupim in prštekam lahko brez kakšne velike znanosti samo potem to ni moj projekt (če mu lahko tako rečem).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... če bo nekdo namesto tebe napisal program, tudi ne bo čisto tvoj projekt
tongue-1.gif

Sicer pa, nekaj takega se že nekaj časa lotevam, simpl zadevica, mikrokontroler rbg mood light
Program sem že testiral z ledico, in za moje pojme je efekt fenomenalen, samo ni mi pa še zneslo, da bi naredil svoje vezje in stlačil vse skupaj v škatlico
tongue-1.gif

Lp

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Nisem mislil, da bi mi kdo napisal program, ampak če obstaja vezje, kjer lahko čip že kupiš.

No ja taknih vezij za mikrokontrolerje je kar nekaj samo mislim, da bi bilo za začetek to malo prevelik zalogaj.

Bom malo premislil če nebi raje kupil kontroler ali pa če naredim samo z zatemnilnikom za vsako barvo.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Hja, namenskega čipa pomoje ne moreš kupit... Lahko ti pa jst "zrihtam" en ta mikrokontroler z naloženim programom. Jih mam še ene pol metra na zalogi, dosti delamo projekte s tem na faksu
grin1.gif

Kaj ti pride od vezja:
napajanje za mikrokontroler (standardni 5V stabilizator), mikrokontroler in en kristal zanj, vežeš to na "led driver", to pa naprej na led. Na kontroler potem priklopiš še tipko pa potenciometer in je to to. Če bom utegnil, bom mogoče še vezje zrisal...

Lp

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Oj spet jest!
Sori za pozen odgovor ampak panika v službi!
Sem včeraj zvečer malo brskal po teh programatorjih in opazil, da cena sploh ni več tako zasoljena. Takoj sem se spomnil še na nekaj idej, ki bi jih rad ustvaril. Seveda pa vse potrebujejo sporgramerano čipovje.
Problem se je pojavil v tem ker je en kup programatorjev na trgu. Rabil bi pa predvsem enega prijaznega uporabniku, je pa dobro, da podpira zadosti čipov za nedeljsko igračkanje.
Letim danes v knjižnico pogledat če ja kakšna pametna knjiga o tem, da jo malo prelistam med dopustom.

Imaš ti kakšno dobro izkušno s kakšnim user frendli programatorjem?

PS: Hvala za ponudbo, da mi sprogramiraš čip ampak sem čist zapalil, da zadevo sestavim sam. No sej ko bom ene petega skuril ali zaprogramiral bo druga pesmica.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Ni panike, samo ponudim
grin1.gif

Hja, nekako enotno mnenje naše "klape" (torej, trenutnih študentov na FE ki mamo karkoli projektov za delat) je, da je za začetek učenja programiranja najpreprostejša reč arduino. Zakaj? Ker je napisanih že malo morje programov, projektov, praktično kar se zmisliš, je nekaj podobnega že nekdo naredil. In ravno to je razlog, da smo "ekipno" presedlali iz šARM-a (platforma z ARM procesorji) na tole, ker za tisto kar so nam (pro)dali na faksu, ni na internetu nič.

Sicer pa, to je "developing platform" torej, ne samo programator ampak testna plošča! Če pa bi rad samo programator za programe ki jih boš našel na internetu...hja, boš moral pa gledat, za katere čipe boš dobil programe... torej, prvo se moraš odločiti, s čim boš delal. V grobem imaš na izbiro: PIC, AtMega(AVR) in ARM, kar se spomnem na pamet...

Kar se tiče programiranja: veliko se sicer dela s PIC-i, ampak je meni začetek bistveno težji, ker načeloma se programirajo v assemblerju. Če te zanima tale reč na linku (programira se v C), mi na ZS napiši svoj mail, pa ti pošljem knjižico, ki so jo dali na internet, pa si lahko prebereš kako se programira etc.

Lp
Peter

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Točno tegale (arduino) sem gledal včeraj zvečer in za okoli 50$ lahko dobiš tale programator. Sicer jih imajo ene par verzij in bi moral pogledat katera verzija je najprimernejša (lahko pa mi prosim podaš svoje strokovno mnenje).

Za knjižico ti pa že pošiljam ZS.

Hvala!!

Marko

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mah, za 20 EUR ti jaz napisem program in sprogramiram; dobis torej delujoc cipek, ki bo pocel tocno tisto, kar hoces (po tvojih specifikacijah), dodas mu napajanje, LEDico in par uporckov in je koncano.

ARM za tako stvar je neumnost in overkill (pozabili so ti omeniti, da bos ali uporabil narejeno plosco, ki stane enormno za poganjanje ene LEDice, ali pa bos lotal 0.50 mm pitch QFP).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
(preden rečeš še kako bedarijo, poglej o čem (hint: arduino.cc) sem mu govoril. Arduino ni na ARM platformi, niti te plata ne stane celega premoženja (~20-30€ + lahko ven vzameš procesor in ga premakneš drugam) in je čisto navadni PDIP28
wink-1.gif
)

Lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz sem v bistvu delil tvoje implicitno podano mnenje, torej da je 32-bitnik, bolj konkretno pa cela plosca SARM, za poganjanje LEDice overkill
wink-1.gif

Tisto eno RGB LEDico lahko poganja najbolj oskubljeni mali PIC (10F), da le ima vsaj tri izhode, seveda ni razloga, da je ne bi mogel katerikoli vecji MCU.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Nesporazum, sory
zmaga.gif

Sicer pa, bolj neuporabne stvari (ok, pustmo tisto motorolo izpred parih let) kot je šarm ne bi mogli dat študentom na FE... ker, še tisti, ki jih stvari zanimajo vidijo, da tudi ko napišeš program, še vedno rabiš računalnik, da zadeva štarta. In potem programiranje boarda nekako zgubi smisel, če pa ni sposoben sam delat
rolleyes-1.gif

Lp
Peter