Rezanje stene s fleksarco (kotno brusilko)

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Torej za seštemat mam luknjo za dvoje vrat, in eno veliko steno med kuhno in dnevno. Ker je stena iz zidakov, je težko lepo poštemat, da je stena dokaj ravna, da pol un k ometava nima preveč dela.

No, pa sem mislu, da bi s fleksarco to luknjo lepo izrezal. Ampak problem je pa, da se zadeva ful praši, in sem mislu, da bi mi en zraven šprical vodo na list ali pa sesal prah z vodnim sesalcem? a je že kdo probal ta način?

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ja... to sem slišal... pa to me tud malo skrbi... malo sem upal, da so štemarce le tok zaprte, da voda ne pride takoj zraven...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no, neki sem gledal po drugih forumih in so zalivali z vodo...

potemtakem mi preostane samo da mi nekdo sesa kar se pač lahko posesa, itak gre pa pol mimo verjetno...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Tudi z največjo ročno kotno brusilko (plošča na začetku dela 230mm, ne vem če bi diamantna uspešno rezala v zidake?) bo globina reza iz ene strani manj kakor 100mm in nato ujemanje reza iz druge strani sploh ni tako enostavno, kakor je videti v teoriji. Če se še tako zaliva z vodo, se prašenju ne bo dalo popolnoma izognit.

Če bi moral izrezovati v betonsko steno bloka, kjer je debelina največkrat manj od 100 mm, potem bi to morda še imelo smisel, v zidake pa gre dleto na pnevmatski vrtalki (štemarci) 'kakor v puter', zato predlagam razmislek o tej možnosti.
Prašenje bo pa kljub temu, na to je treba biti pripravljen.

Moje mnenje.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
itak... vem da bo prašenje, sam rad bi ga spravil na minimum. smo že štemal, tko da vem da prah bo.

ja ujemanje sem mislu pač rešit tko da 4 luknje zvrtaš skozi steno, in potem pač fleksaš po tej liniji na obeh straneh... misliš, da ne bo slo?

Sej fleksal bi predvsem zarad tega, da bi naredil lep rob, ker ko štemam mi bo zmer zraven kakšen cegu preveč ven pade...
smile-1.gif
verjetno bi pač moral malo bolj z občutkom in počasi pa bi šlo...

unknown_user

Pripravnik
3. sep 2007
236
1
16
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
itak... vem da bo prašenje, sam rad bi ga spravil na minimum. smo že štemal, tko da vem da prah bo.

ja ujemanje sem mislu pač rešit tko da 4 luknje zvrtaš skozi steno, in potem pač fleksaš po tej liniji na obeh straneh... misliš, da ne bo slo?

Sej fleksal bi predvsem zarad tega, da bi naredil lep rob, ker ko štemam mi bo zmer zraven kakšen cegu preveč ven pade...
smile-1.gif
verjetno bi pač moral malo bolj z občutkom in počasi pa bi šlo...

lej naredi točno to kar si napisal, ker po istem principu sem sam delal...Vodo si daj pa v "šprico" in naj ti nekdo zraven prsi..
Kajenje bos zmanjsal za ene 70%, tako, da prah bo se vedno prisoten, ampak bistveno manj...
aplauz.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
V vsakem primeru si sposodi "industrijski" sesalnik - lahko tudi kakšno cenejšo zadevo in naj nekdo med delom drži sesalno cev blizu rezalne plošče oz. dleta. Pri štemanju boš vsaj 80% prahu posesal.
Sam sem s kotno brusliko toliko zarezal v omet, da bi dobil ravne robove, naprej pa s štemarco. Količino prahu dodatno znižaš tako, da po obodu luknje v zidu s primernim svedrom (10-12 mm oz. kar imaš dovolj dolgega pri roki) najprej zvrtaš izvrtino poleg izvertine, seveda z nekaj mesa vmes. Tak prah je veliko lažje odsesovati, pa še količina štemanja se ti zmanjša.

Se pravi:
- najprej s kotno brusilko prerežeš omet na obeh straneh stene
- nato po obodu (znotraj reza z brusilko) s svedrom skozi steno
- nato s štemarco prebiješ še tisto zidu, kar je ostalo med izvrtinami

Ves čas imej pomagača, ki bo odsesoval prah. Cenejšim sesalnikom moč odsesovanja hitro pade, ko se vreča napolni do polovice, zato imej kakšno vrečo rezerve.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:ja ujemanje sem mislu pač rešit tko da 4 luknje zvrtaš skozi steno, in potem pač fleksaš po tej liniji na obeh straneh... misliš, da ne bo slo?
Če boš nadaljeval tako, kakor je predlagal 'NigelM', potem ne bi smelo biti večjih problemov, torej zarezati v steno iz obeh strani, potem pa do konca z dletom.
Nekoliko težavno bo zvrtati natančno pravokotno v steno, jaz sem zadnjič, ko sem to počel uporabil leseno šablono, so pa še druge možnosti.

Sicer pa: kakor vedno tukaj, vsi več ali manj pametujemo (vključno z menoj
wink-1.gif
), najbolje da poskusiš in nam potem poveš kako je šlo.

LP

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Ko sem jaz delal odprtino v steno sem odstemal malo vec in lepo odprtino pozidal s siporexom. Gladko in ravno
smile-1.gif

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.039
113
jaz bi se s tem , "....da pol un k ometava nima preveč dela. ......", ne bi prevč obremnjeval ker tist , ki zna zidat bo to imel poravnano dosti prej kot se boš ti zajebaval s ravnim rezom

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Izrezal in ven zmetal sem dobrih 100 kvadratov estriha. Kako? Eden je vlekel z kotno brusilko, drugi pa je zraven držal cev od vodnega sesalca. Posesalo je 95% prahu. Itak sem se vodnega sesalca hotel losat, tako da mi ga ni bilo problem umazat. Samo vodo je bilo potrebno redno menjat. Probali smo tudi z polivanjem, pa ni bilo v redu, ker bi enostavno moral zelo na veliko polivati...

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Yogi pravi:
Izrezal in ven zmetal sem dobrih 100 kvadratov estriha. Kako? Eden je vlekel z kotno brusilko, drugi pa je zraven držal cev od vodnega sesalca. Posesalo je 95% prahu. Itak sem se vodnega sesalca hotel losat, tako da mi ga ni bilo problem umazat. Samo vodo je bilo potrebno redno menjat. Probali smo tudi z polivanjem, pa ni bilo v redu, ker bi enostavno moral zelo na veliko polivati...

Kar sem sam rezal, sem vedno sesal zraven. Nekajkrat z vodnim sesalcem, nekajkrat z industrijskim in sem tudi velik procent prahu zadržal v sesalcu. Pri rezanju je "curek" prahu kar dobro usmerjen in ni problema. Diamantna plošča za rezanje je pa zakom, ker reže kot puter.

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Obstaja prav namenska naprava za rezanje zidu. Predvsem jo uporabljajo vodo inštalaterji. Sestavljena je iz rezalnika (aparat z diamantno rezalno ploščo) in sesalca, ki odsesana prah.Zelo uporabna zadeva. Probaj kontaktirati kakšnega vodovodaraja.
LP

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Diamantna plošča za rezanje je pa zakom, ker reže kot puter.

Pa še skoz je enko velika, napram klasiki.
smile-1.gif

Upam, da mi ne bo treba nikol več rezat ceglov s tem sranjem...
cry12bpy.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.643
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:
Obstaja prav namenska naprava za rezanje zidu. Predvsem jo uporabljajo vodo inštalaterji. Sestavljena je iz rezalnika (aparat z diamantno rezalno ploščo) in sesalca, ki odsesana prah.Zelo uporabna zadeva. Probaj kontaktirati kakšnega vodovodaraja.
LP

Ta zadeva ima po navadi dve rezalki, in potem samo poštemaš vmesni del in položiš cevi. Ampak to (odvisno od izvedbe) ne reže zelo globoko.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
No, smo se pol odlocili da bomo kar na roke postemali zidovje, malo bolj z obcutkom bo treba na robovih.... Ravno zdele se odpravljam v bazo po pomocnike potem pa veselo v prah in cegle! :)