Retorika

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Mene zanima, ali je morda kdo hodil na tečaj retorike. Tečajev je veliko in se nikakor ne morem odločiti. Je res od Romiha vredu? Kako zgleda? Je to pametna naložba?

Help
srce-1.gif

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
če ti je to tako za sproti, potem je bedasta naložba, če pa veš da boš znanje govorjenja pred ljudmi uporabljal (služba, ...) in če imaš sedaj s tem težave, potem pa je to za moje pojme smiselno.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
EH, jst strahu nimam, niti treme. Rada bi napovedovala razne prireditve, ampak ne poznam for. Ok, sej nekaj veš...ampak določene stvari pa sam
crazy1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Če rabiš za službo, pol je to obvezno. Če pa potrebuješ to bol za lasten "ego" pol pa pač stvar izbire.

Meni je to pred leti dala firma za darilo (jako darilo, se strinjam) v izobraževalnem centru Glotta Nova v LJ.
Model obvlada, z nekaj treninga sem se popolnoma znebil tistega "eaaam" medtem ko se gre v novi stavek,
kontakt z očmi, definitivno vredno svojga dnarja, je pa res da to kar sem se naučil lahko učim dalje BP, mogoče
ne tako hudo kvalitetno ampak namesto tistih 650, mislim da bi odtahtal vsaj 300
smile-1.gif

priporočam.

Če pa že v osnovi nimaš dara govora in si bol tiha osebnost pol pa je to isto kot slepega učit barve.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Mah jst sm gobčna tok, da grem tud sama seb na živce včasih
grin1.gif
Ampak bi rada se pravilno izražala, poznala nekaj tipičnih for govornikov itd...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Romih ni slab, moti me njegova pojava, cuden mi je.

Za zacetek bi ti priporocal, da vzames v roke kaksno knjigo. Vse to kar te naucijo na tecaju, lahko sama implementiras s pomocjo knjige.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Hja, sem prebrala že nekaj knjig, a so vse na isto foro. "Kako poslušati sogovornika, ga razumeti, kretnje..."

Jaz pa bi rada, da se naučim recimo članek tako povedati, da bo še bolj zanimiv. Se pravi, da je očitna razlika v govoru med retorikom in laikom.

Kdaj povzdigniti glas, kdaj zadržati stavek, kako povdariti besede....

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Tega te sola retorike ne bo naucila. To se moras sama nauciti, oni ti lahko pokazejo pot, prehodila jo bos pa sama.

Kaj je zanimivo za publiko bos morala sama ugotoviti, kaj ti pomaga sola retorike, ce nimas prakse. Feedback ljudi ti pove kaj moras spremeniti ter kaj popraviti. Sola retorike je bolj za stik oci, gest rok, drza telesa, nekaj je tudi na barvi glasu. Sama moras imeti obcutek kaj zelis povdariti z barvo glasu.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Ni bil moj namen.

Glej, naj ti moje pisanje ne vzame volje ali poguma. Zelim samo povedati, da sole retorike obljubljajo marsikaj, se posebej na spletnih stranjeh, ki so tako licno urejene. Naj te to ne zavede, vsekakor bos dobila nekaj osnove, ki sem jih ze prej omenil. Bos pa vsekakor morala to prenesti v prakso, ker v teoriji to vse tako lepo zgleda, ko se pa pojavis pred nekaj deset ljudi? Takrat pa ljudje zmrznejo, vem iz prve roke, ker je taksna narava mojega dela, nekateri imajo probleme ze pred tri clansko komisijo recimo, v CVju pa navedejo solo retorike. Se samo lepo nasmejem, na zalost.

Ne vem kaksne so tvoje moznosti, za zacetek lahko nastopas pred svojimi domacimi, potem zberes nekaj prijateljev, povabis tudi kaksnega, ki je malo bolj kriticen, najraje pa kaksnega cinicnega, ki ti bo direkto tolkel po morali, s taksnim obcinstvom bos najbolje napredovala. Pred nastopom povej "svoji publiki" kaj bos poskusala povdariti, to bo vec ali manj pristni feedback.

Zdaj ne pomeni, da so sola retorike zguba casa, niso, vendar bos morala veliko storiti tudi sama.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Aha, potem bi blo zlo dobr da bi bil ti moje občinstvo...HE HE HE

100 x hvala za tele informacije
zmaga.gif