Rešitev za popraskane CD-je?

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
Imam par CD-jev, ki jih player noče več brati... oz začne preskakovati....
Ali obstaja kakšna rešitev za to?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Dober audio ripper z ustreznimi nastavitvami (min hitrost branja...) in prepek na nov CD. Kaj je danes aktualno naj pove kdo drug - lahko poizkusiš npr. EAC

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
Gre za originalne audio CD-je, ki jih ne bi želel stran metati... Bolj sem mislil rešitev v stilu... raznih premazov (v kolikor kaj takega obstaja)... Nekoč vem, da se je dalo dobit nek "brusilec" ki ti je stanjšal cd za en sloj... in je potem cd spet bil berljiv...

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.932
396
83
Eni pravjo d polirna pasta al pa zobna pasta pomagata. Sam še nism probu, tko d če res deluje ne wem. Probi
cool-1.gif

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Hvala, nikol še nism pomislu, da bi poliru cd, ker sm vedno biu preričan, da ga bom samo zmatiru. Koristen nasvet!

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Sem probal z banano, kot sem prebral v eni računalniški reviji, ter tudi z zobno pasto. Z banano definitivno ni pomagalo, z zobno pasto pa mi enkrat je, enkrat pa ne, tako da je recimo 50:50 možnosti, da dela :)

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pa zobna pasta mora biti ta bela, ne una, kot žele (zelena, modra) ker une nimajo tolk unih zrnc, kot ta bele) Samo, kot pravijo, z roko gre težko, pa dolgotrajno, če pa imaš kak strojček, pa moraš paziti, da ne zažgeš površine.

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
Sodelovc jih redno polira s polirno pasto in res deluje. Pa ko končaš ne pozabt obrisat ostanke polirne paste.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
pa se en predlog. ce so original cdji, jih imej lepo nekje shranjene na vidnem mestu (ce ti toliko pomenijo), muziko pa ripni/dol potegni v mp3 (256kbps VBR recimo) ali flac obliki in jih shrani na disku
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

CD-je zelo kmalu čaka enaka usoda kot kasete (in pred tem vinilke).

Reši na novejše medije (mp3, m4a, flac), kar lahko, ostalo pa si presnami s pašnikov. Prepričan sem, da čez 10 let praktično ne bo več CD predvajalnikov, še manj pa bo starih CD-jev, ki bodo še v delujočem stanju.

Sam sem že lani zbral skupaj vse CD-je in DVD-je, kar jih imam, pregledal in vredne stvari presnel na dva 2TB diska (podvojeno) ter medije zavrgel (tudi originalne CD-je). Pač če nimam predvajalnika, nima smisla več imeti ploščke.