rešilci + gasilci po zaloški

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
ravnokar po zaloški mimo hoferja 1 rešilec na motorju, 2 avta in 5 gasilcev. Drvijo proti polju oz. obvoznici. Zadeva ne zgleda nedolžna. Ve kdo kaj več?
crazy1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.743
6.512
113
Eksplozije - eksplozije v objektih
4.5.2014 9:20
LJUBLJANA
Eksplozija plina, možno tudi plinske jeklenke, Polje cesta VI/16. Ena oseba huje poškodovana, požara ni.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Eksplozije - eksplozije v objektih
4.5.2014 9:20

LJUBLJANA
Ob 9.20 je v ulici Polje cesta v Ljubljani eksplodirala plinska jeklenka v stanovanju. Gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-Polje so prezračili prostore in plinsko jeklenko odstranili iz objekta. V eksploziji je bil poškodovan občan, ki so ga reševalci prepeljali v bolnišnico.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Zakaj pride do explozije plina v jeklenki? Kaj lahko narediš še narobe poleg puščanja plina in potem posledično pri iskri explozija?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
V jeklenki sami skor ne more priti do eksplozije. Eksplodira plin, ki se nabere v prostoru, kjer je jeklenka, ki pušča.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Saj to sprašuje, kje pušča.

Po moje je težava vedno v sami napeljavi štedilnika, nikoli pri ventilu bombe. Ali so preperele gumice al pa ne deluje avtomatska zapora plina.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

Po moje je težava vedno v sami napeljavi štedilnika, nikoli pri ventilu bombe. Ali so preperele gumice al pa ne deluje avtomatska zapora plina.
On je napisal "eksplozija plina v jeklenki".
wink-1.gif

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
No ampak, da bi se to zgodilo z iskrami pri teh stvareh, bi moralo pa res biti že nekaj plina v prostoru. Saj bi ga, mende že zavohal prej.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Kaj ti nuca, če bi ga zavohal, če te pa ni doma, hladilnik se pa vklopi avtomatsko
wink-1.gif

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Ja, to že, vendar v zgornjem primeru je bil možak očitno doma.
Jaz imam jeklenko v omarici. Če to omarico odprem, seveda zavoham malo plina, vendar to pomoje vsak vsaj malo zavoha.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

Bombe sploh niso 100%. Enkrat sem na Petrolu dobil eno, ki je kar lepo puščala poleg ventila. Ugotovil pa slučajno, ko sem ventil polil z milnico.
Sreča božja, da sem jo rabil takoj in je nisem shranil "na zalogo" v klet. In ja, tudi to, da sem ob namestitvi tesnenje preveril s šamponom.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Dej ne strašite človeka
1. Plinska jeklenka izjemno redko eksplodira prej odnese ventil kot pa bi jo razgnalo ali pa jo odpre na zvaru.
2. Gospodinjski plin in v plinovodu ima značilni vonj po plinu (gnilih jajcih)
3. Plin v transportnem plinovodu (npr. iz Rusije) se ne zavoha ker nima dodanega tega značilnega vonja po plinu (mimogrede umetno ga dodajo zadnjih 70 let ali nekaj takega)
4. Plin v stanovanjih eksplodira ponavadi zaradi iskre. hladilniki in skrinje so zelo varne drugače bi skozi gorelo (koliko od vas spuca prah za hladilnikom/skinjo? prah+iskra=požar in koliko jih požarov zaradi tega? praktično 0 na leto)
5. če se zavoha plin nič luči, ventilatorjev, klim prižigat ampak tako naravno naredit prepih (odpreti vrata in okna) in poklicat gasilce na 112