Reševanje USB flash-a

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Hoj,

Zgodilo se mi je, da računalnik ne prepozna več USB flash (adata myflash 4GB).
Ko ga vstavim v USB se med devices nič ne zgodi...

To se mi je zgodilo že z drugim ključkom istega proizvajalca...

A obstaja kak sw, da bi lahko na strojnem nivoju preveril, ali je ključek dokončno kaputt?

Thanks!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najbolj preprosto, ce ne zaupas Windowsom, da pozenes katero od Live distribucij Linuxa in pogledas ali se kljucek pojavi atm ali ne. Ce se ne (in si preizkusil VSE USB porte na racunalniku), potem je ocitno tezava res v kljucku. Najveckrat do tega pride, ker jih ljudje tlacijo direktno v port, potem pa jih ne izvlecejo naravnost ven, ampak malenkost pod kotom, kar odtrga kaksen pad od SMD konektorja (ce je uporabljen tak - through hole varianto je precej tezje odtrgati).

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Ne prepozna ga noben računalnik. Pa pred kartkim mi je v istem portu crknil še en drug ključek (sicer istega proizvajalca, a sem še imel račun zanj - garancija), tako da sumim, da je problem v računalniku (USB port).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
frown-1.gif
Hipoteticno bi sicer bilo mozno, da se dogaja kaj cudnega na napajanju od USBja in to pobija tvoje kljucke, a se mi zdi precej neverjetno. Sicer je ogromno "smeti" (napetost je ponavadi slabo regulirana), a je vseeno nenavadno, da kar crkne zaradi tega.

Ce je v garanciji, poskusaj dobiti novega.

Ce ni v garanciji in bo romal v smeti, ga lahko vzamem v obdukcijo, morda se bo videlo kaj je bilo, ko bo odprt.