Renault Scenic - nakup novega

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Pozdravljeni!

Kolega se odloča za nakup novega avta, nekaj v stilu Renault Scenic. Gledal je varianto 1.6 16V proactiv in 1.5 dci, oba s 4 stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Avto se bo rabil za dnevno relacijo KR - LJ ter za ostale družinske vožnje.

Zanima ga, če ima kdo izkušnje s katerim od teh dveh avtov, delovanje, poraba,.. da se bo lažje odločil. Dilema je tudi ali ročni ali avtomatik.

Mogoče tudi predlog za kakšen drug primerljiv avto...

Hvala!

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.402
5.682
113
jaz bi raje dizla.... glede avtomatika pa naj ga gre probat in če mu je všeč naj ga vzame. preprosto. enemu paše enemu ne.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Glede dizla je malo skeptičen, ker je imel do sedaj Megana dci in ga nonstop nekaj jebe, že menjal pumpo za nafto, zadnjič ga je pustil na cesti.
wink-1.gif
Renaultovi dizli so baje full občutljivi.

Avtomatik pa mu je načeloma všeč, vprašanje je spet glede kvalitete in zanesljivosti teh menjalnikov.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Živjo

Kar dosti od scenikih boš izvedel v tej temi.

No jaz sem ga pa tudi že kupil in ti lahko povem nekaj izkušenj.

Imam 1.6. 16W in lahko rečem, da za moje zahteve popolnoma ustrezen. Opremo ne vem kako se imenuje ima pa avto klimo, usnje in 8 airbagov. In je res ful razlike če sedeš v avto s takšno opremo ali v avto s čisto osnovno.
Ker bo velika večina voženj selška dolina - kranj je tudi motor čisto pravi. Poraba po računalniku kaže od 7.2 - 7.5 ob zmerni vožnji, Realno je kakšnega pol litra več. Če ga bi fajn pritiskal bi se poraba hitro vsaj za kakšen liter dvignila.
Avto je sicer še kar zamorjen, saj se je moral prejšnji lastnik voziti blazno počasi, saj je imel povprečje zadnjih 5000 km - 6.9. To se tudi vidi pri avto saj izgleda kot nov če je spucan
smile-1.gif

Lahko da je tudi to razlog da na AC ni ravno navdušujoč, saj če greš več kot 130 kmh postane kar dosti glasen. in tudi obrati so brecej visoki. Bi zelo pasala še šesta prestava. Ampak mene to ne moti, ker grem samo parkrat na leto na AC in takrat bomo pač sedaj vozili po pravilih, kar pa tudi ni napačno
smile-1.gif

Sicer pa če se ne motim se poznava, tko da ga lahko priletiš pogledat
smile-1.gif

lp

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Hehe, se poznava ja. Bova enkrat s kolegom prletela do tebe, pa bomo šli na eno testno vožnjo, da bo un mal vidu, kako se ta zadeva pelje. Sam ti maš ročni menjalnik ane? Kolega se ogreva bolj za avtomatika, skrbi ga le kako je s kvaliteto teh menjalnikov, da ne bo takoj crknil.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ja jest mam ročni menjalnik. Kolega pa je ravno kupil granda 2-0 z avtomatskim, samo še nismo govorili ker je bil sedaj ves čas na morju, tko da ti ne morem kaj povedati kako je trenutno zadovoljen z njim.

Je pa tako, da če mene vprašaš je 1.6 čist prešvoh za avtomatika. Ker že pri ročnem ima komaj kaj boljše pospeške kot npr moj MB, tako da pri avtomatiku bi bil pa res nepremičnina
smile-1.gif

No se vidmo.

lp

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Še jaz...
Proactive mislim da je na voljo samo pri 1.6 in 2.0 bencincu (nisem prepričan za 1.9 dizla). 2.0 dCi pa ima 6-stopenjski proactive, kar pa je že spodobno.
Sam imam sedaj 2.0 bencinca granda, preje sem imel 1.6, kratkega. Pri prejšnjem mi BC ni lagal, pa tudi pri tem mi ne več kot za kakšen deci (sigurno ne za pol litra). Imel (in imam) pa Privilege opremo.
Danes sem šel z njim na Dunaj, povprečna poraba po BC je 8.6 litra, večino poti sem prevozil s tempomatom, nastavljenim na 134 km/h. Bil še vmes v Bratislavi, po BCju bo potrebno tankati na Šentilju (pravi, da imam še za 290km dometa).

Lorus

Pripravnik
3. sep 2007
410
0
16
ljubljana
Sicer ne vem kakšen je ta Proactiv menjalnik imam pa iskušnje s tremi različnimi avtomatiki ...

1.) LR FReelander V6 avtomatik 177hp: lepo šalta, dokat tekoče, lahko šaltaš ročno in imaš tudi Sport mode, ki dovoli, da se motor bolj zavrti ...

2.) Citroen C2 1.4 Robotizirani menjalnik: ko šalta iz prve v drugo se ga fejst čuti, pol pa niti ne, ko menjaš z ročakama ob volanu in menjaš v višjih prestavah menja bolje ...

3.) C4 Picasso: zelo kratka testna vožnja in občutki podobni pri menjanju kot pri C2

Priznati moram, da sem najprej vozil Freelanderja s pravim avtomatikom kot pa oba robotizirana in so zato občutki drugačni kot če bi bilo obratno. Je pa res, da so menjalniki med seboj zelo različni ...

Kar se avtomatikov tiče je tako da je potrebno biti mogoče malček bolj pozoren kdaj je potrebno menjati olje v menjalniku. In če se to redno dela kot je treba bo deloval BP!

No pa še moj predlog alternativi R Scenicu: C4 Picasso z robotiziranim 5/6 stopenjskim menjalnikom ... Pri Citrončkih ni nekih problemov z dizli, jaz vozim 2.0Hdi Xsara Picassoja in ima na grbi že 130.000km in nimam nobenih problemov s pumpo ali čem podobnim. Oče vozi 1.9TDI ZX-a s cca. 200.000km in tudi BP kar se tega tiče ...

4 stopenjski avtomatik bo prekratek ... Enosatvno bo na koncu ali v previsokih obratih ali pa se bo motor matral ...

Sicer pa v avtohiše in na testne vožnje ...

Srečno!