Še jaz
Več let sem bil zaposlen v firmi Y, zadnja pogodba o zaposlitvi je začela veljati 1.7.2012 (nova pogodba zaradi friziranja sistemizacije).
28.6.2013 sem dobil izplačanega 7/12 regresa (478,33 EUR bruto) za leto 2013.
1.7.2013 sem dobil odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov (Letos poleti je firma odpustila cca. 40 ljudi, nihče ni dobil izplačanega regresa v celoti.). Zaposlitev se mi je iztekla po 30-ih dneh odpovednega roka - 31.7.2013.
Nato sem bil 3 mesece prijavljen na Zavodu za zaposlovanje, od 1.11.2013 sem samozaposlen kot s.p.
Sindikat iz bivše firme zagovarja stališče, da bi morala firma Y po starem ZDR, ki je veljal do aprila 2013, izplačati celoten regres za leto 2013. Do takrat naj bi veljalo, da ti 1.7. pripada že celoten dopust s tem pa tudi celoten regres.
Je to razmišljanje pravno utemeljeno ali ne?
Pisanje sindikata, ki se opira na Ministrstvo za delo:
"Samo še letos celotni regres in dopust, če delavcu preneha delovno
razmerje po 30.6.2013
Do sprejema novega Zakona o delovnih razmerjih je veljalo, da je bil delavec upravičen do
celotnega regresa in dopusta, če mu je delovni razmerje prenehalo po 30.6. v letu. Novi ZDR-1,
ki velja od 12.4.2013 dalje pa je določil, da je delavec upravičen zgolj do sorazmernega regresa
in dopusta, če ne dela celo leto. Ker so nekateri delodajalci želeli takoj uvesti to določbo iz
novega zakona je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve podalo stališče v katerem
razlaga, da je bila pravica do celega dopusta in regresa pred 12.4.2013 že pridobljena in tako
bodo samo letošnje leto prejeli delavci, ki jim bo delovno razmerje prenehalo po 30.6.2013
celotni regres in dopust. Prilagam tudi spletno stran na kateri je objavljeno stališče ministrstva."
Link:
http://www.skrci.me/nf9qm