redno ali izredno?

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
Zdravo!
No jaz imam pa za vas eno vprašanje... namen imam letos iti naprej študirati...tako da me zanima, kaj mislite, ali se mi bolj splača iti študirati izredno, ter delati zraven( delam v trgovini), ali pa redno ter dobivam štipednijo...otroške doklade...ter zraven še delam kot študentka...lepo vas prosim, če lahko malo pokomentirate, kaj bi vi naredili...???

Hvala in lep pozdrav.

nexi

Pripravnik
18. maj 2009
89
0
6
Ljubljana
itak da redno
1. ni ti treba plačat šolnine (ponavadi veliko denarja)
2. redni študij je v večini primerov bolj kvaliteten, mogoče časovno bolj zahteven
3. imaš štipendijo in doklade (denar za katerega ti ni treba delat in na katrega lahko računaš vsak mesec)!!!!!!!!!!!! to je ogromno - imaš tako bistveno več časa za učenje in lahko delaš tako tudi samo takrat ko imaš manj študijskih obveznosti...(če si seveda manj zapravljive sorte )
4. službe preko študenca znajo biti fino plačane,razgibane, tudi enodnevne... državi plačaš manj davka kot če si redno zaposlena, če ti kej dosadi te lahko že naslednji dan ni, lažje je z dopustom oz ga imas vec(kot se zmeniš) in ne kot ti pripada če si zaposlen...še vedno lahko delaš v trgovini

edin plus (ki ga jaz vidim) je, da ti, če si zaposlen teče delovna doba...sam glede na to kako je sedaj, bomo itak vsi mogl delat v nedogled...

...moje mnenje:)...

lp

bolhica

Pripravnik
7. feb 2008
87
0
6
35
ubistvu pri meni je tako...nisem več doma, sem v podnajemniškem stanovanju, kjer je potrebno plačevati najemnino, vse položnice, ki ne nanesejo ravno malo....zato me malo skrbi kako bi bilo, če bi šla redno...ni tako lahko...kako pa je glede otroških dodatkov, štipendije....če kdo kaj več ve, bi bila vesela, če bi lahko kaj več povedal...
Hvala

nexi

Pripravnik
18. maj 2009
89
0
6
Ljubljana
ja je res, ni lahko...vem iz lastnih izkušenj...sem redna študentka ( moj faks ne obstaja izredno) in imam najeto sobo v lj (si delim kuhinjo in kopalnico s še enim študentom)...nimam pa ne štipendije in ne otroških dodatkov (imata starša previsoke dohodke...pa previsoke kredite da bi me lahko finančno vzdrževala)...tako da hvala bogu za študentski servis pa potrpežljivega fanta:) sem se pa hitro naučila cenit da imam sploh možnost študirat...

mislila sem da že veš da lahko dobiš štipendijo (republiško) (vse podatke lahko najdeš na zavodu za socialo (ne vem če se točno tako tam reče) - ne več na zavodu za zaposlovanje, je pa največ odvisno od tega kakšni so dohodki tvojih staršev, ali imaš še kakšnega brata ali sestro ki jih vzdržujeta...pa tudi to koliko si stara (otroški dodatki so "samo" do 25 leta pa tudi odvisno od dohodkov)

pred časom se je dalo napisat izjavo, da te starši ne preživljajo in si lahko dobil štipendijo za izredne razmere...zdaj so spremenili zakon...in so starši kao dolžni otroka/študenta šolat...če izjaviš da te ne preživljajo...potem kar trgajo staršem od plače ...tako da to ni ravn ql...no vsaj meni ne

preveri kakšna je tvoja situacija, kakšne imaš možnosti in kako veliko štipendijo bi imela(ti lahko izračunajo iz dohodkov staršev)

brez nje ti bo kot rednemu študentu kar težko...je kar mojstrovina najti službo (za dalj časa) na študentcu, ki se lahko prilagaja časovno razmetanemu rednemu študiju ...izredni študij je temu bolj prilagojen, itak pa lahko tudi pri izrednem študiju delaš preko študentskega servisa...saj imaš status (mislim da pa ti trgajo nekoliko vec davka)

upam da sem ti vsaj malo pomagala

lp

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
Kar se denarja tiče sigurno veliko bolje reden študij, samo šolnina te pride npr 200€ na mesec pa še 250 otroške doklade in štipendije............pa vse ostale ugodnosti ki jih imajo študentje.......

enageM

Pripravnik
5. avg 2007
143
0
16
Novo mesto
Citat:
2. redni študij je v večini primerov bolj kvaliteten, mogoče časovno bolj zahteven

Se ne strinjam s teboj.
ne-ne-1.gif
Utemelji zakaj prosim!
LP

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
ker imaš več časa za študij. če hodiš redno na predavanja in vaje seveda.
smirk-1.gif

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
zdaj odvisno na ker fax, pa koliko je šolnina. mene bi na primer izredni letnik prišel 3500€ (brez knjig in vsega ostalega kar spada zraven) in če si to naračunaš te pride skoraj 300€ na mesec sam za šolnino. polek tega imaš ob delu manj časa za študij.
tak da če maš možnost pol definitivno redno, dokler je še zastonj.
smirk-1.gif