Razvod cevi v kotlovnici - vprašanje

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Pravzaprav je vse že označeno na sliki. Bolj ali manj mi je vse jasno, bega me le z rdečo obkrožena cev spodaj. Na prvi pogled se zdi, da premosti celoten sistem talnega gretja in "kratko sklene" toplo vodo iz zalogovnika s hladno, ki se vrača nazaj v toplotno črpalko.

Mi lahko prosim kdo pojasni, kakšna je funkcija tega dela napeljave?

Podvprašanje: zakaj je mešalni ventil montiran samo na eno vejo in ne na skupni vod pred razcepom na obe veji (pritličje in mansarda)?

Neznana%20cev%20TC.JPG

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če črplaki stojita je tisto obvoz da gre voda skozi tč in se dogreva. čeprav nekak ni smiselno, da bi bilo ogrevanje na tem vodu. tko da..kle gre bolj za obvoz in sprostiev upora, če tisti dve pumpi ne delata.

a sistem 1 in 2 sta identična, obakrat talno, ali je eeno radiator

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Oboje je talno...

Torej manjšanje upora... ampak a ne predstavlja takšen vod (ko črpalke delujejo) izgubo energije (topla voda se vrača nazaj v TČ, namesto da bi ogrevala prostore...).

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ja, sam kaj če bi se mešalni čist zašprl..ubi em zakaj druga nima mešalnega in bi imel zaprte kroge, prva bi pa delala.

predvsem mi je čudno, da je tista prva tam. da trtja nima mešalnega, da nobena nima temp senzorja na dvižnem vodu, da je en senzor na pvoratnem vodu..to mi je..neznano.

zakaj

temp senzor na dvižnem ustavi črpalko, če je voda prevroča. čisto fizična ustavitev, da ti ne rukne parketa ven. mešalna na obeh..ja z mešalnim reguliraš, če ne ogrevaš s temp iz zalogovnika. na povratnem senzor..ne razumem zakaj..da ustavi čeplako, ko se izenači z nastavljeno al kaj..

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da mi je vsaj približno jasno. Temperaturni senzorji so skoraj zagotovo na vseh dovodih in odvodih, saj se temperature prikazujejo na nadzorni enoti. Nisem pa točno gledal, kje je katero tipalo.

Torej v primeru, da mešalni ventil zapre dovod v prvo vejo in se ugasneta obe črpalki (a se to sploh kdaj zgodi pri talnem gretju, razen pri popolnem izklopu sistema?).

Še vedno mi pa ni jasno, zakaj je mešalni ventil samo na prvi veji (pritličje), medtem ko v 2. vejo (mansarda) vedno priteka maksimalno segreta voda.
confused-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
avtomatika ti kaže temp vstopne vode, ampak na izstopu iz zalogovnika. tisti senzor ima funkcijo, da nasilno ustavi črpalke, ne da meri temp. povratni velja isto. meri na vhodu v sistem.

mešalni lahko talno zapre povsem. ali pa imaš ure, ki krmilijo in ti zaprejo v celoti. ne vem pa zakaj mansarda nima mešalnega. mogoče je predpostavka..da iz zalogovnika več kot 45 ne gre, al pa 55..pa se do amnsarde še ohladi..sam to je men mal čudno.

a je mansarda v keramiki, ali parket?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Povsod je/bo parket.

Ne gre se za mojo bajto, mi je pa padlo v oči teh nekaj detajlov, ki si jih nisem znal pojasniti in me sedaj zanima, če imajo kakšen namen ali gre zgolj za šlamparijo monterjev.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
logično je, da ima vsak vod, ki ne dovoli orevanja z max temperaturo na izvoru mešalni ventil. ker tako dobi 'mrzlo' vodo. zdej pa..če je logika, d aje do mansrade 5m in se bo ohladilo, pa d aje gor narejena kaka zanka pod kermaiko preden pride v parket..potem lahko izpustiš mešalni. sam vse to malo dvomim. bolj se mi zdi, d aje eno talno, eno radiator..al pa čudna logika

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Glavna cev gre do omaric v vsakem nadstropju od tam pa zanke v posamezne prostora. Voda se ne more nikjer ohladit. Povsod je talno, nobenih radiatorjev.

Torej meniš, da so enostavno "pozabili" en mešalni ventil?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ti si brihten, je znano.< pa si odgovori na vprašanje.

v zalogovniku imaš 50 stopinj. v talno ne bi rad več kot 35 spuščal. imaš sistem, ki si ga poslikal. ali bo šlo. prva veja z mešalnim da, druga pa..z izgubam do parketa? najbrz ne.

dej povje še kako je tč vezan. imam občutek, da gre ta povratni vod v tč in potem kot vstop v zalogovnik..drži?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kaka je povezava tč in zalogovnika. je ta povratni vod en vstop v tč in iz tč je en vstop v zalogovnik?

Iz TČ direktno v zalogovnik in nato naprej kot je na sliki. Povratni vod je eden sam (narisan na sliki). Vmes se iz direktnega voda iz TČ odklopi še ena veja za bojler (vendar pred zalogovnikom).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
To mi je jasno, da brez mešalnega ventila lahko v sistem spuščaš samo maksimalno ogreto vodo.
smile-1.gif
Ravno zato mi ni čisto jasna tale razporeditev.

Kolikor sem si ogledal, gre iz TČ direktno v zalogovnik (+ še prej v bojler) in nato v sistem.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej je tč vezan s tem vodom in s prvo črpalko v sistem ogrevanja? to mi razjasni zakaj je tam črpalka. krog je sklenjen in je en sam, ne dva. bojler je ok, da je posebej. je pa vprašanje kako je anrejena razcepitev in prioriteta ogrevanja v primeru potrebe na obeh koncih.

ker je tč v istem krogu je tisti by pass, ki si ga označil nujen. in je tam zaradi tega, da zadeva deluje, se voda ograv v zalogovniku, ko istem ne ogreva hiše.<logično?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
al je prjatu sparal z zalogovnikom in ni kupil primernega..al pa je to tak sistem. ponavadi je grelno telo na svoji veji, odjemalci na svoji. je pa res, da tč, ki ne proizvaja full energije lahko in daje večje učinke takole..sam vseen je men tole čudno.

v tč..bolj ko gre mrzla voda not, več tople odnese ven. torej iz 10 na 30 in ne iz 20 na 40. zakaj torej povratni vod nazaj v tč. po drugi strani spet..20 v tč je 38 iz tč, kar je bolje kot 10 v 30 ali pa 32 ven.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
by pass je jasen..tisti označen. preko te cevi in prve pumpe je vzpostavljeno kroizenje vode za potrebe ogrevanja zalogovnika. torej ko je vse v bajti na off tč prek tega kratkega kroga ogreva zalogovnik. ko je kak veja na on, se pretok skozi ta by pass zmanjša in s ezadev aogreva skozi cel sistem delno, dleno pa še vedno direktno..to slediš.

zdej maš pa boljler.
ko je potreba po sanitarni vodi, mor azadeva nehat ogravt talno in dat energijo sanitarni. ker ima ta vedno prioriteto in je hipno, <ogrevanje pa ne. ampak..kako to anredi je vprašanje. ponavadi so ventili, ki usmerijo toplo vodo v eno izmed vej..talno ali snaitarno. če je odcep narejen na oz iz glavnega voda..se pravi je vod samo en..me zanima kako krmili. ker prvi ventil definitivno ne sme ugasnit.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

OK, sedaj je že bolj jasno.

Tokokrog skozi bojler ima svojo črpalko. Verjetno se tako regulira...

Ampak če sem te prav razumel, je bolj smiselno narediti dva tokokroga - eden TČ-zalogovnik in eden zalogovnik-sistem-bojler?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ni nujno. bojler ima svod dovod, ki se odcepi od dovoda za zalogovnik. povratni void...gre v dovod v zalogovnik, ali na povratni vod.

men je najjbolj nejasna šrpalka 1. nji mi dal na baypass in bi jo imel ugasnjeno, ko bi delalo talno. tako pa dela 24/7