Razvijanje starega video posnetka

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Doma imam dve rolici starega video posnetka na traku, star vsaj kakšnih 20 let. Širok je prb. 1 cm in ima eno luknjico na frame. Se lepo vidi slika če pogledaš k svetlobi s povečevalnim steklom.

Bil sem recimo pri Foto Tabor v Mariboru in so rekli da ne delajo več tega.
frown-1.gif

Nekdo pa je še mora imeti napravico za razvijanje tega?! Kje bi znali to razviti? Mi zna kdo povedati kakšno napravico bi rabil in bi jo sam kupil na kakšen ebay-u?

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
Saj ne vem, ali je ta post za*ebancija ali zgolj nevednost.
Sicer se še nimam za pretirano starega, se pa kot nekdanji lastnik Super 8 kamere in projektorja vseeno čudim, da so te tehnologije tako izginile iz spomina.

Pa gremo po vrsti.

1) Eno je video trak, drugo je filmski trak.
2) Video trak vsebuje magnetni zapis. Filmski trak vsebuje zaporedje sličic in ima perforiran rob.
3) Sodeč po opisu gre tukaj za filmski trak, najbrž format "Super 8".
4) Če na traku vidiš zaporedne sličice, ko pogledaš proti svetlobi, je film očitno že razvit.
5) Če na traku ne bi videl ničesar, bi bil film še nerazvit - in s tem, ko ga potegneš na svetlo, bi zapis uničil.
6) Ker imaš torej že razvit Super 8 film, rabiš samo ustrezen projektor in si lahko film ogledaš.

Predvidevam, da z "razvijanjem" pravzaprav misliš prenos vsebine na kak novejši medij (DVD, video datoteka)?

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Rahlo zmedeno si napisal .. če je cca 1 cm in ima luknjico, potem ni video. Je t.i. super 8 filmski trak .. in če vidiš slikco pomeni da je že razvit.

Presnemavanje super 8 na video res nihče že dolgo več ne dela. Ena opcija je, da najdeš lastnika projektorja in dobesedno s platna posnameš. Ker sta dva traka .. je to za cca 6 minut materiala.

edit : nisem bil dovolj hiter
evil.gif

Dygscxpixm

Fizikalc
2. jun 2009
396
70
28
Sončna Štajerska
Mislim, da bi bilo bolje kot Foto Tabor vprašati v kaki videoteki.
Kot npr. tukaj:

http://www.videomarketing.si/videoteka.html

Na tej spletni strani piše naslednje:

"Zagotovo se nekateri spomnite starih cululojdnih filmov, projektorja in projeciranja na platno. Z vašim dovoljenjem vam omogočimo transfer, da prepišemo - arhiviramo vse vaše posnetke - filme iz Regular 8mm, Super 8mm, 16mm Reversal z Magnetnim, in Optičnim zvočnim filmom v digitalno ali v analogno obliko. Vredno je ohraniti starejše videoposnetke v 100 % kvaliteti, ki jo vam zagotovimo."

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Se opravičujem za nevednost, ampak kar nikoli ni bilo v spominu ne more izginiti iz njega.
grin1.gif

Sem poklical tale VMstudio pa se noben ne oglasi. Iz telefonske predvidevam da so nekje v LJ ampak ne najdem naslova. Ampak sedaj vsaj vem kaj iščem in sem že našel druge ponudnike.

HVALA!!

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Če se ne motim, se z digitalizacijo 8mm filmskih trakov ukvarja tudi možakar, ki je lastnik second hand trgovine Vom v pasaži na Čopovi. Drugače pa je še eden v Trnovem/Prulah, ki ima privat filmski muzej ... sem na žalost pozabil njegov priimek.