Razpoke na steni

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Evo imam manjsi problem. Preurejam en prostor v hisi, ki je bil nazadnje pleskan kakih deset let nazaj. Prakticno po vseh stenah so zelo tanke razpoke. Ce stojis meter vstran se sploh ne opazi. Tudi robovi okoli vrzeli so okej in se ne krusijo.

A to lahko kar z jupolom prestriham ali bi naj prej pokital s kakim jubolinom? Na enem mestu sem potegnil malo jupola in mi deluje ok, razpoko cisto zalije in se ne vidi vec. Ampak ne bi tvegal da se slucajno ne bi zacelo krusit tocno po razpokah.

Mnenja?

Hvala!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Krušit se ne bo začelo, se bojo pa vrnile razpoke, ker je popokan omet.

Z izravnalno maso jih trenutno ne mroeš skrit, ker ne bo nikamor zgeldalo (bi moral potegnit celo steno z njo), torej enostavno prebeli in se ne sekiraj če in ko se vrnejo razpoke nazaj.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz tudi preurejam en prostor tako kot ti, ki že precej, precej let ni bil prebeljen. Ena stena je taka kot pri tebi drugod je pa sem in tja kakšna vendar malo večja. Na te bom nalepil bandažirni trak ter čez vse stene izravnalno maso. Če boš samo belil bo prej ali slej enako razpokano. Jaz take stvari raje delam z Kemaglet FX kot z jubolinom.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Sam sem za filanje takih razpok (z uporabo bandažnega traku) uporabljal Perlfix (od Knaufa)...in se je odlično obnesel.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ja od Knaufa je dobra roba. Sem poleti delal z Fugenfiler maso in je precej časa enake gostote. Ne vem pa kako je z ceno. Kemaglet FX 20kg je v Obiju 10€.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Bom za zacetek dal cez 2x spektro pa da vidim ce bo drzalo vsaj eno leto.
Bandazirat se mi mogoce ne bi splacalo ker v to razpoko ne dobim niti 0,002mm merilnega listica. Ne bi se rad pol zajebaval se z izravnavo bandaze ce je v bistvu ne bi rabil. Vem da je to rahlo salabajzerski pristop, ampak ce bo treba kaj vecjega bom itak raje poklical cloveka za to, ker kar je vecjega od zvrtanih lukenj v steni jaz za to nimam zivcev. Ne me narobe razumet, problem je, da se takih vescin/tehnik/resevanja problemov ne da nauciti v dveh sobotah pri pajdasu.
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.089
113
Tako na videz zgleda kot da bi bile razpoke posledica pokanja ometa kar je (lahko) normalno. Če je bil omet nov pa so ga dokaj hitro prebelili, ali pa se je recimo prostor začel uporabljat drugače kot se je prej (kurjenje in/ali vlaga) in se je material malce drugače postavil in popokal. Vsekakor v tem primeru samo prebeliš čez ker se razpoke verjetno ne bodo pojavile prej kot pa bo potreben nov belež.

Če je pa pokanje posledica česa hujšega se bo pa itak opazilo dokaj hitro, pa tudi sanacija ni več enostavna.

Neka vmesna varianta z kitanjem ipd. nima smisla ker če ne potegneš cele stene boš kitanje opazil na 10m, kar pomeni da bo še slabše kot sedaj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Ko sem še kupovam mislim da je bil Perlfix cca. 8 EUR za 25 kil vrečo (drive in)...razmeroma poceni a široko uporaben.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
vidim da je to lepilo za mavčne plošče. Pa se da to potem na fino pobrusit glede na to da je lepilo. Kemaglet je na mavčni osnovi in se lepo brusi.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tako na videz zgleda kot da bi bile razpoke posledica pokanja ometa kar je (lahko) normalno. Če je bil omet nov pa so ga dokaj hitro prebelili, ali pa se je recimo prostor začel uporabljat drugače kot se je prej (kurjenje in/ali vlaga) in se je material malce drugače postavil in popokal. Vsekakor v tem primeru samo prebeliš čez ker se razpoke verjetno ne bodo pojavile prej kot pa bo potreben nov belež.

Če je pa pokanje posledica česa hujšega se bo pa itak opazilo dokaj hitro, pa tudi sanacija ni več enostavna.

Neka vmesna varianta z kitanjem ipd. nima smisla ker če ne potegneš cele stene boš kitanje opazil na 10m, kar pomeni da bo še slabše kot sedaj.

Saj to si jaz tudi mislim, ce bom kital samo lokalno bodo najbrz cele kace po stenah butale ven.
smile-1.gif

Ce bom drugo leto spet isto spraseval, mi ne dajat linka od te teme! Ker bomo v tisti ta drugi mogli it v analije.
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Odlično se dela z njim, ker lahko že v osnovi narediš v nulo - na koncu potegneš z gladilko.

Jaz sem ga uporabljal povsod, kjer sem imel za delat popravke (čez je šla nato samo še izravnalna masa po celi steni).

Recimo pri štemanju za elektriko..najprej grobi omet (par mm udrto udrto) in čez za finiš perflix. Samo maso se da lepo zmešat..pride taka lepa smetanasta ven, pa ko jo nanšaš obstane - ne leze nikamor.